Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 25

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κυρίους Υπουργούς:
- Οικονομικών
- Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλ. Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: Χωρίς τέλος ο εργασιακός μεσαίωνας για εκατοντάδες καθαρίστριες και καθαριστές εφοριών της χώρας. Επιτακτική η ανάγκη μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς απασχόλησης 300, περίπου, καθαριστριών και καθαριστών των εφοριών της χώρας – παρά τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις αλλά και την προηγούμενη κοινοβουλευτική μου παρέμβαση-, το οποίο μόνο ως σύγχρονο δουλεμπόριο μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς αμείβονται με μισθούς πείνας, 325 ευρώ το μήνα, χωρίς δώρα, επιδόματα και άδειες. Επίσης, οι συμβάσεις τους - συμβάσεις έργου τετράωρης απασχόλησης - μόνο κατ’ επίφαση μπορούν να χαρακτηριστούν ως έργου, καθώς είναι επί της ουσίας συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, όπως αναγνώριζαν ως αντιπολίτευση βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οι γυναίκες αυτές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι μεγάλης ηλικίας και με πολλά κοινωνικά προβλήματα (ανήλικα παιδιά, παιδιά με ειδικές ανάγκες, χήρες), γεγονός που καθιστά γι’ αυτές εξαιρετικά δύσκολη την ανεύρεση άλλης εργασίας.

Επειδή οι 300, περίπου, καθαρίστριες και οι καθαριστές καλύπτουν επί χρόνια πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Επειδή είναι ντροπή το Ελληνικό Δημόσιο να εκμεταλλεύεται με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο γυναίκες μεγάλης ηλικίας και με πολλά προβλήματα.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Σκοπεύουν να τερματίσουν άμεσα αυτό το σύγχρονο δουλεμπόριο, μετατρέποντας τις συμβάσεις έργου των καθαριστριών και των καθαριστών στις εφορίες σε αορίστου χρόνου; Τι πρωτοβουλίες θα λάβουν προς αυτή την κατεύθυνση;
2. Στο μεσοδιάστημα, μέχρι την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, θα αυξήσουν σημαντικά την εξευτελιστικά χαμηλή αμοιβή των καθαριστριών και των καθαριστών, προκειμένου να μπορούν να επιβιώνουν αξιοπρεπώς;Ο ερωτών Βουλευτής


ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου