Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Σύμβαση για το Διαδίκτυο (Web).



Σύμβαση για το Διαδίκτυο (Web).
(Μετάφραση απ τα αγγλικά: Γιώργος Παπανικολάου).

Το διαδίκτυο σχεδιάστηκε για να φέρει τους ανθρώπους μαζί και να κάνει τη γνώση ελεύθερα διαθέσιμη. Ο καθένας έχει ένα ρόλο να παίξει, για να διασφαλιστεί ότι το διαδίκτυο υπηρετεί την ανθρωπότητα. Δεσμευόμενοι στις ακόλουθες αρχές, οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του ανοιχτού διαδικτύου, σαν δημόσιο αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμα για όλους.


Οι κυβερνήσεις θα:
εξασφαλίσουν ότι ο καθένας μπορεί να συνδεθεί με το internet. Έτσι ώστε ο καθένας ανεξάρτητα από το ποιος είναι ή πού ζει, να μπορεί να συμμετέχει ενεργά σε απευθείας σύνδεση.
Να διατηρούν όλο το internet διαθέσιμο συνεχώς. Ώστε σε κανέναν να μην στερείται το δικαίωμά του στην πλήρη πρόσβαση στο internet.
Να σέβονται το θεμελιώδες δικαίωμα των ανθρώπων στην ιδιωτικότητα. Έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να χρησιμοποιήσει ελεύθερα το internet, με ασφάλεια και χωρίς φόβο.


Οι επιχειρήσεις θα:
κάνουν το internet προσιτό και προσβάσιμο σε όλους. Έτσι ώστε κανένας να μην αποκλείεται απ τη χρήση και τη διαμόρφωση του διαδικτύου.
Σέβονται την ιδιωτικότητα των καταναλωτών και τα προσωπικά δεδομένα. Έτσι ώστε οι άνθρωποι να ελέγχουν τις ζωές τους όταν είναι σε απευθείας σύνδεση.
Αναπτύσσουν τεχνολογίες που θα υποστηρίζουν το καλύτερο για την ανθρωπότητα και θ αμφισβητούν το χειρότερο. Έτσι ώστε το διαδίκτυο πραγματικά να είναι ένα δημόσιο αγαθό που δίνει προτεραιότητα στους ανθρώπους.


Οι πολίτες θα:
είναι δημιουργοί και συνεργάτες στο διαδίκτυο. Έτσι ώστε το διαδίκτυο να έχει πλούσιο και σχετικό περιεχόμενο για όλους.
Δημιουργήσουν ισχυρές κοινότητες που θα σέβονται τον πολιτικό λόγο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Έτσι ώστε ο καθένας να αισθάνεται ασφαλής και καλοδεχούμενος όταν είναι σε απευθείας σύνδεση.


Μάχη για το διαδίκτυο.
Έτσι το διαδίκτυο παραμένει ανοιχτό και μια παγκόσμια δημόσια πηγή για όλους τους ανθρώπους, τώρα και στο μέλλον.
Δεσμευόμαστε να τηρήσουμε αυτές τις αρχές και να εμπλακούμε σε μια διαβουλευτική διαδικασία για να δημιουργήσουμε μια πλήρη "Σύμβαση για το διαδίκτυο (web)", η οποία θα καθορίσει τους ρόλους και τις ευθύνες των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων και των πολιτών. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το διαδίκτυο σήμερα είναι εκφοβιστικές και επηρεάζουν όλη τη ζωή μας, όχι μόνο όταν είμαστε σε απευθείας σύνδεση. Αλλά εάν εργαστούμε μαζί και ο καθένας μας αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, μπορούμε να προστατέψουμε ένα διαδίκτυο που πραγματικά να είναι για όλους.

Αυτό το έργο χορηγείται με άδεια Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 License.

Αυτός είναι ο κόσμος που ζούμε. Αυτός είναι ο κόσμος που αντιμετωπίζουμε.

Εξαιτίας ανθρώπων σαν κι εσάς, ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Υπάρχουν πολλές μάχες που πρέπει να δώσουμε, αλλά θα τις δώσουμε μαζί- όλοι μας. Τα "Κοινά Όνειρα" δεν είναι η κανονική μας σελίδα ειδήσεων. Δεν στηριζόμαστε στα κλικ. Δεν θέλουμε διαφημιστικά δολάρια. Θέλουμε ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας. Δεν μπορεί να γίνει μ αυτόν τον τρόπο. Σε χρειαζόμαστε. Εάν μπορείς να βοηθήσεις σήμερα - επειδή κάθε δωρεά κάθε μεγέθους μετράει - παρακαλούμε, κάνε το.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου