Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, απ το "Πολιτικά κόμματα, εκλογές και κομματικό σύστημα", του Χρ. Βερναρδάκη



Κ. Καραμανλής, 1977 (λόγια ξεχασμένα): (Η ΝΔ) ιεραρχεί την κοινωνική δικαιοσύνη πάνω απ την ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία…η ασυδοσία στον ελεύθερο ανταγωνισμό κλονίζει τις βάσεις όχι μόνο της οικονομικής, αλλά και της κοινωνικής ζωής μιας χώρας…η πολιτεία οφείλει να παρεμβαίνει και να εξισορροπεί τις οικονομικές και κοινωνικές αντιθέσεις και να περιορίζει τις ανισότητες…ν αναπληρώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία εκεί όπου λόγοι οικονομικοί και κοινωνικοί το επιβάλλουν».
1981-84: Στην περίοδο Αβέρωφ η συντηρητική δεξιά παράταξη στην Ελλάδα για πρώτη φορά στην πολιτική της ιστορία γίνεται «μαζικό κόμμα», δημιουργεί δηλαδή κομματικές οργανώσεις, κομματική γραφειοκρατία, κομματική ζωή, οργανώσεις νεολαίας, κλαδικές οργανώσεις σε χώρους δουλιάς, παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.
Την περίοδο Μητσοτάκη (1984-93) διαμορφώνει ένα συνολικό αντίπαλο πολιτικό αφήγημα (νεοφιλελευθερισμός) στην «αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ και στην παραδοσιακή αριστερά.
Μεταξύ 1983-87 θα πετύχει μια εξαιρετικά μεγάλη άνοδο στην επιρροή της σε όλους τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς χώρους.
1993-97: οι εκλογές ηγεσίας θ αποκτήσουν ισχυρά ιδεολογικοπολιτικά διακυβεύματα.
Κοινωνική-δημογραφική σύνθεση: κόμμα γερασμένο, που βρίσκει την κύρια υποστήριξή του σε μάλλον «περιθωριοποιημένα» κοινωνικά στρώματα.
Η οικογένεια και η πολιτική παράδοσή της αποτελούν τον σημαντικότερο αναφερόμενο λόγο κομματικής ταύτισης (31%).
…το 1989 η οργάνωση της ΝΔ αγγίζει τα 600.000 μέλη…το περισσότερο μαζικό κόμμα της συντηρητικής κεντροδεξιάς πολιτικής οικογένειας στην Ευρώπη.
Συμμετοχή ήδη απ τη δεκαετία του 1980 στην κομματική οργάνωση της ΝΔ όλων των μελών της οικογένειας…γίνεται το πρώτο κόμμα που διαθέτει «έμμεσα μέλη».
…η απουσία του «ενεργητικού μέλους» οδηγεί σ έναν μηχανισμό εκ του μακρόθεν νομιμοποίησης των πολιτικών της ηγεσίας και μιας «πάγιας συγκατάθεσης».
Η κομματική οργάνωση της ΝΔ είναι ένας τυπικός εκλογικός μηχανισμός.
Στο 6ο συνέδριο (2004) απ τους 4.630 συνέδρους, μόλις 1.588 ήταν εκλεγμένοι.
Απ τα μέλη της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ (2004) ένα 80,6% διατηρεί οργανική θέση στο κράτος και στην πολιτική του λειτουργία (σε κατάφορη αντίθεση με ό,τι προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ).
Η ΝΔ δεν μετεξελίσσεται σε κρατικοποιημένο κόμμα, αλλά ιδρύεται σαν τέτοιο.
Η ΚΕ του κόμματος (2007) αριθμούσε 550 μέλη, εκ των οποίων εκλεγμένα ήταν μόνο τα 150 (27%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου