Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Υπόθεση Ασάνζ: «Ένα δολοφονικό σύστημα μπροστά στα μάτια μας»


SOS ΔΙΑΔΩΣΤΕ SOS ΔΙΑΔΩΣΤΕ SOS ΔΙΑΔΩΣΤΕ SOS ΔΙΑΔΩΣΤΕ SOS


Υπόθεση Ασάνζ: «Ένα δολοφονικό σύστημα μπροστά στα μάτια μας»


«Τα Wikileaks είναι μια απειλή για την πολιτική ελίτ στις ΗΠΑ, αλλά και στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Ρωσία εξίσου. Σε μια ώριμη δημοκρατία ο Ασάνζ θα μπορούσε να δημοσιεύει βίντεο και έγγραφα για το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με τις πρακτικές της κλασικής δημοσιογραφικής έρευνας. Πάνω απ 'όλα όμως, μια συνταγματική δημοκρατία θα ερευνούσε και θα τιμωρούσε τους εγκληματίες πολέμου. Αλλά δεν ξεκίνησε καμία έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου. Αντ 'αυτού, ο άνθρωπος που ενημέρωσε το κοινό είναι υπό κράτηση και αντιμετωπίζει μια πιθανή ποινή στις ΗΠΑ με 175 χρόνια φυλάκισης. Οι εγκληματίες πολέμου της Γιουγκοσλαβίας είχαν ποινές 45 ετών. Ο Ασάνζ αναμένεται αν εκδοθεί να του επιβληθούν εκατό εβδομήντα πέντε χρόνια φυλάκισης σε συνθήκες που έχουν διαπιστωθεί ως απάνθρωπες από τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ και από τη Διεθνή Αμνηστία. Αλλά το πραγματικά τρομακτικό στην υπόθεση αυτή είναι ότι οι ισχυροί μπορούν να σκοτώσουν χωρίς φόβο τιμωρίας και η δημοσιογραφία μετατρέπεται σε κατασκοπεία. Γίνεται έγκλημα να πεις την αλήθεια».

«Αν η ερευνητική δημοσιογραφία κατηγορείται ως κατασκοπεία και μπορέσουν να ενοχοποιηθεί σε όλο τον κόσμο, τότε θα ακολουθήσει λογοκρισία και τυραννία. Ένα δολοφονικό σύστημα δημιουργείται μπροστά στα μάτια μας. Τα εγκλήματα πολέμου και τα βασανιστήρια δεν διώκονται. Τα βίντεο με Αμερικανούς στρατιώτες να καυχιούνται που οδήγησαν ιρακινές γυναίκες στην αυτοκτονία μετά από συστηματικό βιασμό, κανείς δεν τα ερευνά. Ταυτόχρονα, ένα πρόσωπο που τα δημοσιοποιεί απειλείται με 175 χρόνια φυλάκισης. Για μια ολόκληρη δεκαετία, έχει δεχτεί κατηγορίες που δεν μπορούν να αποδειχθούν. Και κανείς δεν είναι υπόλογος. Κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη. Αυτό σηματοδοτεί μια διάβρωση του κοινωνικού συμβολαίου. Δίνουμε εξουσία στις χώρες και τις αναθέτουμε στις κυβερνήσεις - αλλά σε αντάλλαγμα, πρέπει να λογοδοτούν για τον τρόπο άσκησης αυτής της εξουσίας. Αν δεν συμβαίνει αυτό, θα χάσουμε αργά ή γρήγορα τα δικαιώματά μας.
Ας αναλογιστούμε πως θα είμαστε σε 20 χρόνια αν ο Ασάνζ καταδικαστεί - τι θα μπορούμε να γράφουμε ως δημοσιογράφοι και τι θα μπορούμε να μαθαίνουμε ως πολίτες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου