Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Λένιν: Αρχές και σκοποί


Αρχές και σκοποί

Βασικές θέσεις και σκοποί είναι δυο διαφορετικά πράγματα: εξάλλου στους σκοπούς συμφωνούν μαζί μας και οι αναρχικοί, γιατί και αυτοί είναι υπέρ της κατάργησης της εκμετάλλευσης και των ταξικών διακρίσεων.
Στη ζωή μου συναντήθηκα και μίλησα όχι με πολλούς αναρχικούς, ωστόσο είδα αρκετούς απ αυτούς. Κάποτε κατόρθωνα να συμφωνήσω μαζί τους ως προς τους σκοπούς, αλλά ποτέ σχετικά με τις αρχές. Οι αρχές δεν είναι σκοπός, δεν είναι πρόγραμμα, δεν είναι τακτική και δεν είναι θεωρία. Τακτική και θεωρία δεν είναι αρχές.
Σε τι διαφέρουμε απ τους αναρχικούς από την άποψη των αρχών;
Οι αρχές του κομμουνισμού βρίσκονται στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας του προλεταριάτου και στη χρησιμοποίηση του κρατικού καταναγκασμού στη μεταβατική περίοδο. Αυτές είναι οι αρχές του κομμουνισμού, όμως δεν είναι αυτός ο σκοπός του.

Λένιν, τ.44, σελ 24.

Η δικτατορία του προλεταριάτου στη Ρωσία προκάλεσε τέτοιες θυσίες, τέτοια φτώχια και τέτοιες στερήσεις για την κυρίαρχη τάξη – για το προλεταριάτο – που παρόμοιες δεν γνώρισε ποτέ η ιστορία. Και είναι πολύ πιθανό ότι και σε κάθε άλλη χώρα η υπόθεση θα τραβήξει ακριβώς τον ίδιο δρόμο.
Γεννιέται το ερώτημα: πως θα κατανείμουμε αυτές τις στερήσεις; Είμαστε κρατική εξουσία. Είμαστε ως ένα βαθμό σε θέση να κατανέμουμε τις στερήσεις, φορτώνοντάς τες σε μερικές τάξεις κι έτσι ν ανακουφίσουμε σχετικά την κατάσταση ορισμένων στρωμάτων του πληθυσμού.
Με βάση ποια αρχή πρέπει να ενεργούμε; Με βάση την αρχή της δικαιοσύνης ή της πλειοψηφίας; Όχι. Πρέπει να ενεργούμε με πρακτικό τρόπο. Πρέπει να κάνουμε την κατανομή έτσι, που να διατηρήσουμε την εξουσία του προλεταριάτου. Αυτή είναι η μόνη αρχή μας.

Λένιν, τ. 44, σελ 46.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου