Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Διαλογικών Ρομπότ (Chatbots).

 





Η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Διαλογικών Ρομπότ (
Chatbots).

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) είναι υπολογιστικά συστήματα, τα οποία μέσω αλγόριθμων, εκτελούν εργασίες, που μέχρι πριν λίγο μπορούσαν να εκτελέσουν μόνο άνθρωποι (οπτική αντίληψη, αναγνώριση ομιλίας, μετάφραση γλωσσών, λήψη αποφάσεων...).

Πολλές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κυκλοφορούν ευρέως όπως: Prime Voice παράγει την φωνή οποιουδήποτε, Sembly μεταγράφει, κρατάει σημειώσεις, δημιουργεί περιλήψεις για συνεδριάσεις, Beatoven δημιουργεί μουσική υπόκρουση για μια ιστορία, Papercup μεταγλωττίζει σε οποιαδήποτε γλώσσα, Podcastle μετατρέπει τον φορητό Η/Υ σε στούντιο ηχογράφησης, Durable δημιουργεί ένα επιχειρηματικό ιστότοπο σε λιγότερο από ένα λεπτό κλπ.

Η πρόοδος της Τ.Ν. επιτρέπει σε μηχανές να μπορούν να συμπεριφερθούν σαν νοήμονα όντα, σε σχετικά πολύπλοκες καταστάσεις.

Ένα διαλογικό ρομπότ (chatbot) είναι ένα πρόγραμμα υπολογιστή που προσομοιώνει και διεξάγει ανθρώπινες συζητήσεις (γραπτές ή προφορικές) χρησιμοποιώντας αλγόριθμους επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και άλλες μεθόδους που έχει αναπτύξει ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης, καθιστώντας ικανούς τους ανθρώπους να αλληλεπιδράσουν με ψηφιακές συσκευές, σαν να επικοινωνούσαν με ένα πραγματικό πρόσωπο.

Το πρόσφατο επίτευγμα της εταιρείας OpenAI, ChatGpt-4 (Διαλογικός παραγωγικός προ-εκπαιδευμένος μετασχηματιστής), μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις πληροφοριακού περιεχομένου, να συντάξει κείμενα κατά παραγγελία για ένα θέμα, όπως εκθέσεις, αναφορές, δοκίμια, παραμύθια, να συντάξει περιλήψεις κειμένων, να κάνει αυτόματη μετάφραση, σύνταξη ειδήσεων. Τα κείμενα που παράγει μπορεί να τα γράψει μάλιστα στο στιλ γραφής κάποιου γνωστού συγγραφέα ή δημόσιου προσώπου, ή στο στιλ μιας εποχής, εφόσον του ζητηθεί. Μπορεί να γράψει ακόμη και ακαδημαϊκές εργασίες για φοιτητές. Το ChatGpt έχει ήδη περάσει τις πτυχιακές εξετάσεις Νομικής και Ιατρικής των ΗΠΑ.

Το ChatGPT απέκτησε 1 εκατομμύριο χρήστες σε 5 ημέρες όταν το Facebook χρειάστηκε 10 μήνες για να φθάσει στο 1 εκ. χρήστες.

Για την εκπαίδευσή του, το ChatGPT διάβασε 300 δισ. λέξεις περίπου. Για να φτάσει αυτές τις επιδόσεις ένας άνθρωπος, θα χρειαζόταν να διαβάζει ένα βιβλίο 240 σελίδων τη μέρα για 14.000 χρόνια!

Πρόκειται για μια επαναστατική εξέλιξη και ως τέτοια δεν δημιουργεί απλώς νέα εργαλεία. «Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης είναι τόσο θεμελιώδης όσο και η δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου», έγραψε ο Γκέιτς στο blog του.  Η επανάσταση είναι βιομηχανική, τεχνολογική και γνωσιακή. Αν μέχρι τώρα ο άνθρωπος αυτοματοποίησε τη μυϊκή του δύναμη, τώρα αυτοματοποιεί και τις γνωσιακές του δεξιότητες. Πολύπλοκα προβλήματα που είναι δαπανηρά και χρονοβόρα για να λυθούν με τη χρήση ανθρώπινης εργασίας, με την τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα λεπτά ή μερικές φορές ακόμη και σε δευτερόλεπτα.

Στην ουσία αναπτύσσεται ένα νέο είδος νοημοσύνης, που, όσον αφορά τα αποτελέσματα, ξεπερνά των ανθρώπων σε ορισμένους τομείς (πχ. ανακάλυψη εξαιρετικά πολύπλοκων στατιστικών προτύπων, που δεν μπορεί ν ανιχνεύσει η ανθρώπινη νοημοσύνη). Διαμορφώνει και ένα νέο τρόπο αντίληψης, που θέτει επί τάπητος κομβικά ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του είδους μας και του πολιτισμού του. Μπορεί να προξενήσει κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα, καθώς τώρα συνεργαζόμαστε με μια νέα και ισχυρή μη-ανθρώπινη νοημοσύνη για πρώτη φορά στην ιστορία.

«Η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια βαθιά αλλαγή στην ιστορία της ζωής στη Γη και θα πρέπει να σχεδιαστεί και να τεθεί υπό διαχείριση με ανάλογη προσοχή και πόρους. Τα προηγμένα νέα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρότατους κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα, αν αυτά εξελιχθούν χωρίς επαρκείς διασφαλίσεις», αναφέρεται στην επιστολή χιλιάδων επιστημόνων, ειδημόνων της τεχνολογίας, επιχειρηματιών και ειδικών από όλο τον κόσμο.

Ο επικεφαλής της Google ζήτησε ένα παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, παρόμοιο με αυτό για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Οι αλγόριθμοι που υπάρχουν σήμερα αδυνατούν να λάβουν αποφάσεις όπως οι άνθρωποι, ενώ έχουν πλήρη απουσία κριτικής σκέψης. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι καλή στην επεξεργασία δεδομένων, κακή στην αφηρημένη σκέψη. Η ανθρώπινη νοημοσύνη έχει την ικανότητα να χειρίζεται αφηρημένες έννοιες και ιδέες, να δημιουργεί γενικές κατηγορίες και να διατυπώνει νόμους. H τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη σκέψη.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση είναι πλέον εδώ, αν και σε «δοκιμαστική (beta) έκδοση» και σε «λάθος χέρια». Οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα μονοπωλήσουν την πρόοδο, καθώς πρόκειται για μια πολύ ακριβή τεχνολογία. Η λειτουργία συστημάτων όπως το ChatGpt είναι δαπανηρή και απαιτεί ισχυρούς υπολογιστές για να διαχειρίζονται terabyte δεδομένων για ημέρες ή εβδομάδες κάθε φορά. Τα μεγαλύτερα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης χρειάζονται περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια το καθένα μόνο για εκπαίδευση.

Σήμερα, η ραγδαία εξέλιξη στον τομέα της ΤΝ πραγματοποιείται από πολυεθνικές. Η «DeepMind» και η «Google» δεν ρώτησαν κανέναν για την κατεύθυνση της έρευνάς τους. Ποιός αποφασίζει για το μέλλον της ανθρωπότητας; Το κεφάλαιο ήδη επιχειρεί να αξιοποιήσει τις εξελίξεις για κατάργηση θέσεων εργασίας και εκτίναξη της κερδοφορίας του.

Περίπου τα δύο τρίτα των υφιστάμενων θέσεων εργασίας είναι πιθανό να επηρεαστούν από κάποιο βαθμό αυτοματοποίησης με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, και αυτή θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ισοδύναμο 300 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs.

Μια μελέτη από την OpenAI, το OpenResearch και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια  διαπίστωσε ότι έως και το 80% όλων των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να επηρεαστούν τουλάχιστον στο 10% των καθημερινών εργασιών τους, από μοντέλα Τ.Ν.

Σε έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού για την Εργασία υπολογίζεται ότι 137 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στη Καμπότζη, στην Ινδονησία, στις Φιλιππίνες, στην Ταϋλάνδη και στο Βιετνάμ - περίπου το 56% του εργατικού δυναμικού αυτών των χωρών – αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αντικατάστασης από ρομπότ.

Οι προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις, παρέχουν μαρτυρίες άσχημων εμπειριών για την ανθρωπότητα, σε παρόμοια ζητήματα:

[Ο γενικός διοικητής των ανατολικών Ινδιών για τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό και την ανεργία, το 1835: «Ζήτημα είναι αν η ιστορία του εμπορίου έχει να παρουσιάσει παρόμοια αθλιότητα. Τα κόκκαλα των μπαμπακοϋφαντουργών λευκαίνουν τις πεδιάδες των Ινδιών».

Στην Αγγλία, «η παγκόσμια ιστορία δεν έχει να παρουσιάσει πιο φρικτό θέαμα από το σιγανό αφανισμό των άγγλων χειροτεχνών μπαμπακοϋφαντουργών, που κράτησε δεκαετίες ολόκληρες. Πολλοί απ αυτούς πέθαναν απ την πείνα, πολλοί φυτοζωούσαν χρόνια συνέχεια, μαζί με τις οικογένειές τους» (Κ. Μαρξ, «Το Κεφάλαιο, τ. 1, σελ. 447)].

Κάποιοι χουβαρντάδες διατυπώνουν τα αιτήματα της νέας εποχής: μείωση του ωραρίου εργασίας κατά 1 ώρα. Αυτό... Την εποχή του παραλογισμού της κατοχής από 42 άτομα, περιουσίας (που τη δημιούργησαν εννοείται με τα «ανδραγαθήματά» τους) ίσης με την περιουσία της μισής ανθρωπότητας (3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων), κάποιοι μας προτείνουν να αρκεστούμε στη μείωση της 1 ώρας εργασίας...

Όταν η ανθρωπότητα πληρώνει την «αβλεψία» της να πατεντάρει και να κατοχυρώσει τη γνώση, τα εργαλεία και την κληρονομιά της. Όταν το «εργοστάσιό» της δεν αναγνωρίζεται και οι «σοφοί» και «πρωτοπόροι» βουτάνε ό,τι τους γυαλίσει και το κατοχυρώνουν και με «πατέντες».

[«Οι κουκίδες στο χάρτη που δείχνουν τον τόπο όπου παρουσιάζονται κάθε φορά οι καινοτομίες, μετακινούνται από ήπειρο σε ήπειρο, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας»/Ιστορία της ανθρωπότητας της Unesco.

«Η τεχνολογία συνεργάζεται με την επιστήμη και η επιστήμη με την τεχνολογία για να προχωρήσουν, άρα είναι αλληλένδετες. Για μια τεχνολογική ανακάλυψη είναι απαραίτητες οι θεωρητικές γνώσεις από διάφορες επιστήμες. Για την επιστημονική ανακάλυψη είναι απαραίτητος ο τεχνολογικός εξοπλισμός»/Σχολικό εγχειρίδιο Τεχνολογίας.

 Κάθε δηλ εφευρέτης και καινοτόμος, για να δημιουργήσει την καινοτομία του,  έχει στηριχθεί πάνω στον τεράστιο όγκο γνώσης και προόδου που συσσώρευσε η ανθρωπότητα. Ο Ισαάκ Νεύτων το έθεσε σωστά και αναλογικά: "Αν μπόρεσα να δω πιο μακριά απ όλους, είναι γιατί στεκόμουν πάνω σε ώμους γιγάντων".

«Η έννοια αριθμός είναι μια "επινόηση" κάποιου σοφού, μόνο αν τη δούμε ξεκομμένη απ την κοινωνία και την εξέλιξή της. Αλλά για να μπορέσει ο σοφός να μετρήσει χρειάστηκε μια ικανότητα αφαίρεσης απ όλες τις άλλες ιδιότητες των πραγμάτων, και συγκράτησης μόνο του ποσοτικού στοιχείου τους. Αυτή την ικανότητα την απέκτησε η ανθρωπότητα μέσα σε μια μακριά σειρά χιλιετιών δράσης και αντίδρασης με τη φύση, εμπειρίας. Αν το δούμε έτσι, τότε η έννοια αριθμός προβάλλει σαν αφομοίωση και άντληση της λογικής της φύσης, με την πράξη του ανθρώπου»/Φρ. Ένγκελς.

Η οποιαδήποτε γλώσσα, ποτέ δεν προκύπτει σαν αποτέλεσμα της έμπνευσης κάποιων ιδιωτών, αλλά είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της εργασίας και των αγώνων κάθε κοινωνίας. Και είναι η γλώσσα και οι εγγράμματοι και εκπαιδευμένοι άνθρωποι/φορείς της (το σύνολο δηλ των μελών της κοινωνίας) που αποτελούν το θεμελιώδες εργαλείο (ή καλύτερα εργοστάσιο), που πάνω του πατάει και χτίζει ο κάθε ιδιώτης την έμπνευσή του, την παραγωγή και την περιουσία του. Κι αν είναι έτσι, ποια είναι τα δικαιώματα, το μερίδιο ή και η ιδιοκτησία της κοινωνίας, απ τα κάθε είδους επιτεύγματα των ιδιωτών; Τα διεκδίκησε κανείς, ή μήπως τα απέδωσε κάποια κυβέρνηση;

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα έργο δεκαετιών από χιλιάδες ακαδημαϊκούς και άλλους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, που έχουν επενδύσει αμέτρητες εργατοώρες αξιοποιώντας τη γνώση που έχει συσσωρεύσει η ανθρωπότητα ανά τους αιώνες].

Η λύση που προβάλλει σαν αυτονόητη μπρος σ αυτές τις εξελίξεις και πρέπει να διεκδικηθεί, είναι το Καθολικό Άνευ όρων Βασικό Εισόδημα (ΚΑΒΕ). Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που δίνεται σε όλους, εφ όρου ζωής, για το απλό γεγονός ότι έχουν γεννηθεί και συμμετέχουν σε ανθρώπινη κοινωνία. Το ΚΑΒΕ θα είναι η υλοποίηση και συγκεκριμενοποίηση του δικαιώματος που αναφέρεται στο άρθρο 25 της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλ. το δικαίωμα που έχει ο καθένας σε ένα βιοτικό επίπεδο ικανό να εξασφαλίσει στον ίδιο και στην οικογένειά του υγεία και ευημερία και ειδικότερα τροφή, ρουχισμό, κατοικία, ιατρική περίθαλψη, όπως και τις απαραίτητες κοινωνικές υπηρεσίες.

Η εργατικότητα και η δημιουργικότητα είναι στη φύση του ανθρώπου. Η εργασία ήταν αυτή που ξεχώρισε τους προγόνους μας απ τα ζώα και δημιούργησε στην κυριολεξία τον άνθρωπο. Με το ΚΑΒΕ θα αποσυνδεθεί η εργασία και η επιβίωση απ την μισθωτή εργασία. Υπάρχουν διάφορα είδη εργασιών: μόρφωση κι εκπαίδευση, τα οικιακά, η φροντίδα ανθρώπων στο σπίτι, η εθελοντική εργασία... Λαμβάνοντας ένα ΚΑΒΕ, θα μπορούσαμε να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο σε δημιουργικές, εθελοντικές ή συνεργατικές εργασίες, απαραίτητες για μας τους ίδιους και για την κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να αμειβόμαστε γι’ αυτές. Το ΚΑΒΕ θα οδηγήσει σε μια αύξηση της παραγωγικότητας, της ελευθερίας και του πολιτισμού, χωρίς προηγούμενο.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο καπιταλισμός θα δεχθεί ένα χαλινάρι στην ακόρεστη δίψα του για εκμετάλλευση των ανθρώπων. Οι αγορές είναι η ιστορία των περιορισμών που τέθηκαν και τίθενται στη λειτουργία τους (ώρες εργασίας και 8ωρο, παιδική εργασία, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κοινωνική ασφάλιση...).

Άμεσα οι κοινωνίες πρέπει να κινητοποιηθούν, για να υπάρξουν ισχυρές μορφές δημοκρατικής εποπτείας για τον σχεδιασμό, ανάπτυξη και λειτουργία τεχνολογιών Τ.Ν.

Οι επιχειρήσεις κολοσσοί (Facebook, Google, Amazon …) που αναπτύσσουν συστήματα Τ.Ν., πρέπει να θεωρηθούν εταιρείες κοινού ενδιαφέροντος και χρήσης και να τεθούν υπό επίβλεψη και κρατική ρύθμιση.

 

Λάρισα 6/5/2023

Γιώργος Παπανικολάου

 

 



Τι είναι το ChatGPT και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε

 https://www.huffingtonpost.gr/entry/ti-einai-to-chatgpt-kai-pos-mporeite-na-to-chresimopoiesete_gr_64c8cd9de4b024f8ebcaf672





Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο McKinsey, σε σύγκριση με τη Βιομηχανική Επανάσταση στα τέλη του 18ου αιώνα, οι αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην κοινωνία συμβαίνουν 10 φορές πιο γρήγορα και θα έχουν 300 φορές μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αυτό που συμβαίνει και θα συμβεί τα επόμενα χρόνια δε θα μοιάζει με τίποτα από όσα έχουμε δει ως τώρα στην ανθρώπινη ιστορία 


Οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη έκθεση σε πιθανή υποκατάσταση από την τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν νομικές και χρηματιστηριακές υπηρεσίες, σύμφωνα με μελέτη από το Πρίνστον, το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Όσον αφορά συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι τηλεπωλητές και οι καθηγητές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθήματα όπως η αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία, ξένες γλώσσες και Ιστορία, είναι πιθανό να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτές οι μελέτες διαπιστώνουν ότι ο ανθρώπινος παράγοντας θα εξακολουθήσει να είναι αναγκαίος, αναλαμβάνοντας τα περισσότερα καθήκοντα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα ενσωματωθεί στη δουλειά τους.

Αυτό ισχύει για τις περισσότερες δουλειές αλλά όχι για όλες. Η μελέτη της Goldman Sachs επισημαίνει ότι θέσεις εργασίας με 50% ή μεγαλύτερη έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη - όπου ένα ρομπότ θα μπορούσε να εκτελεί το 50% ή περισσότερο των καθημερινών καθηκόντων - είναι πιθανό να αντικατασταθούν.


στην ετήσια Οικονομική Αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ (2016 Economic Report of the President) αναφέρεται ότι για εργαζόμενους με ωριαίο μισθό κάτω των 20 δολαρίων, υπάρχει πιθανότητα 83% αντικατάστασης τους από ρομπότ, ενώ αντίστοιχα για εκείνους των 20-40 δολ, το ποσοστό είναι 31%. “Το μέγεθος του επερχόμενου «τσουνάμι» ανεργίας ή έστω μερικής απασχόλησης, ενδέχεται να είναι τεράστιο αν αφεθεί ανεξέλεγκτο”, υπογραμμίζει ο δρ. Μαυρίδης.


14 % των θέσεων εργασίας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι αυτοματοποιήσημες και το 32% ενδέχεται να υποστούν σημαντικές αλλαγές (εκτίμηση, EP Think Tank 2020).


Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της McKinsey, η ΑΙ θα μπορούσε να εξωθήσει στην ανεργία το 15% των εργαζομένων παγκοσμίως μέχρι το 2030. Ήτοι 400 εκατομμύρια ανθρώπους.


Σύμφωνα με έκθεση του 2015 του κέντρο ερευνών Nomura, σχεδόν τα μισά επαγγέλματα στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας θα μπορούσαν να γίνουν από ρομπότ ως το 2035. Σε συνεργασία με τον καθηγητή Μάικλ Όζμπορν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 600 επαγγέλματα και διαπίστωσαν ότι στο 49% εξ αυτών, συστήματα ΤΝ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους.



Η εντατική αυτοματοποίηση με ρομποτικά συστήματα και τεχνητή νοημοσύνη μπορεί επιπλέον να έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο σε στρώματα αυτοαπασχολουμένων, όσο και επαγγελματοβιοτεχνών, καθώς σε άλλες περιπτώσεις θα περιορίζει ή εξαλείφει επαγγέλματα και σε άλλες θα κάνει εντελώς ασύμφορη τη συνέχιση της παραγωγής με μεθόδους έντασης εργασίας, ή ακόμη και με παλιότερης τεχνολογίας αυτοματοποίηση.






«Επειδή λοιπόν οι μηχανές εξεταζόμενες αυτές καθαυτές, περιορίζουν το χρόνο εργασίας, ενώ όταν χρησιμοποιούνται καπιταλιστικά παρατείνουν την εργάσιμη ημέρα, επειδή αυτές καθαυτές ευκολύνουν την εργασία, ενώ όταν χρησιμοποιούνται καπιταλιστικά αυξάνουν την εντατικότητά της, επειδή αυτές καθαυτές αποτελούν νίκη του ανθρώπου πάνω στις δυνάμεις της φύσης, ενώ όταν χρησιμοποιούνται καπιταλιστικά υποδουλώνουν τον άνθρωπο στις δυνάμεις της φύσης, επειδή αυτές καθαυτές αυξάνουν τον πλούτο του παραγωγού, ενώ όταν χρησιμοποιούνται καπιταλιστικά εξαθλιώνουν τον παραγωγό κλπ, ο αστός οικονομολόγος δηλώνει απλούστατα πως όταν εξετάσουμε αυτές καθαυτές τις μηχανές αποδείχνεται με απόλυτη ακρίβεια ότι όλες αυτές οι χειροπιαστές αντιφάσεις αποτελούν απλή επίφαση της κοινής πραγματικότητας, ενώ αυτές καθαυτές, επομένως και στη θεωρία, δεν υπάρχουν καθόλου. Έτσι απαλλάσσεται από κάθε παραπέρα σπαζοκεφαλιά και επιπλέον φορτώνει στον αντίπαλό του την ανοησία ότι δεν καταπολεμάει την κεφαλαιοκρατική χρησιμοποίηση των μηχανών, αλλά τις ίδιες τις μηχανές.

Ο αστός οικονομολόγος δεν αρνείται καθόλου πως εδώ προβάλλουν και προσωρινά δυσάρεστα. Υπάρχει όμως νόμισμα χωρίς ανάποδη όψη; Γι αυτόν είναι αδύνατη άλλη εκμετάλλευση των μηχανών, εκτός απ την κεφαλαιοκρατική. Επομένως γι αυτόν η εκμετάλλευση του εργάτη μέσω της μηχανής, ταυτίζεται με την εκμετάλλευση της μηχανής μέσω του εργάτη. Όποιος λοιπόν ξεσκεπάζει το πώς έχει στην πραγματικότητα το ζήτημα της κεφαλαιοκρατικής χρησιμοποίησης της μηχανής, δεν θέλει καθόλου τη χρησιμοποίησή της, είναι εχθρός της κοινωνικής προόδου».

(Κ. Μαρξ, «Το Κεφάλαιο, τ. 1, σελ. 458).

 




Γιατὶ κάθε ἐθνικὴ ἤ φυσικὴ γλῶσσα εἶναι ἕνας γίγαντας ποὺ σὲ προκαλεῖ συνεχῶς ν’ ἀναμετρηθεῖς μαζί του στὴν προσπάθεια τῆς ἔκφρασης, σὲ ἕναν ὅμως ἐξ ἀρχῆς ἄνισο γιὰ σένα ἀγῶνα ποὺ εἶναι, στην πραγματικότητα, νὰ κυριαρχήσεις φραστικὰ σὲ ἕνα δημιούργημα αἰώνων, πάνω στὸ οποῖο δούλεψαν γενιὲς ἀνθρώπων πρὶν ἀπὸ σένα. 

«Εἶναι πολλῶν ἀνθρώπων παιδιὰ οἱ λέξεις μας», ἔχει πεῖ ὁ Σεφέρης χαρακτηριστικά, γιὰ νὰ δείξει τί κουβαλᾶνε μέσα τους οἱ λέξεις. ἀπὸ πόσο μακρινό παρελθόν, ἀπὸ πόσα στόματα καὶ πόσες πένες προέρχονται.»

(Ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Γ. Μπαμπινιώτη «Διαλογισμοὶ γιὰ τὴ γλῶσσα καὶ τὴ γλῶσσα μας», σελ.12-13.)



Οι επιφυλάξεις ενισχύονται από την αδιαφάνεια και την αδυναμία κατανόησης αυτών των συστημάτων που χαρακτηρίζονται από αυτονομία. Οι πιθανές αρνητικές επιπτώσεις επιτείνονται, εξαιτίας της μεγάλης ασυμμετρίας ισχύος μεταξύ εκείνων που αναπτύσσουν και εφαρμόζουν αλγοριθμικά συστήματα και των χρηστών ή όσων υφίστανται τα αποτελέσματα αυτών των συστημάτων.




«Ανάμεσα σε όλο το φάσμα πιθανών ανησυχιών που έχουν εκφραστεί από ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, από τους κινδύνους για τα προσωπικά δεδομένα μέχρι και τις ανησυχίες για ακόμα και τελικό αφανισμό της ανθρωπότητας, υπάρχει μια πληθώρα ενδιάμεσων διακυβευμάτων, κυρίως επειδή το ChatGPT και άλλα παρόμοια προγράμματα όταν απαντούν δεν ανασύρουν απλώς πληροφορίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο αλλά επινοούν δικές τους απαντήσεις. Και μάλιστα με μόνο στόχο να “ικανοποιήσουν” τον χρήστη, κάτι που δεν θα πετύχαιναν αν τυχόν απαντούσαν ότι δεν γνωρίζουν την απάντηση στην ερώτηση που τους τέθηκε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Φίλιππος Παπαγιαννόπουλος, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πανεπιστήμιο Παντεόν-Σορμπόν, του Παρισιού.

«Για να πάρετε μια ιδέα του πώς κατασκευάζει και “επινοεί” τις πληροφορίες και τις απαντήσεις που σας δίνει το ChatGPT, ρωτήστε το ποιά είναι τα “διασημότερα τραγούδια που έγραψε ο Αλέκος Φασιανός” ή “τα επιστημονικά βιβλία του Γιώργου Σεφέρη”. Θα εκπλαγείτε με το πόσο αληθοφανείς μοιάζουν οι εντελώς επινοημένες απαντήσεις που θα πάρετε, προκειμένου και μόνο να σας δώσει ο αλγόριθμος την εντύπωση ότι σας φάνηκε χρήσιμος», τονίζει ο Παπαγιαννόπουλος.




Χθες, η OpenAI έθεσε το ChatGPT εκτός διαδικτυακής σύνδεσης στην Ιταλία, αφού η κυβερνητική Αρχή Προστασίας Δεδομένων την Παρασκευή απαγόρευσε προσωρινά αυτό το διαλογικό ρομπότ (chatbot), με την Αρχή να ξεκινά έρευνα με την υποψία παραβίασης κανόνων απορρήτου από την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης.Η ιταλική κυβερνητική αρχή, γνωστή και ως Garante, κατηγόρησε το OpenAI ότι δεν ελέγχει την ηλικία των χρηστών του ChatGPT που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι 13 ετών και άνω.Στο ChatGPT «απουσιάζει οποιασδήποτε νομική βάση που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων» για να «εκπαιδεύσει» το chatbot, τόνισε η Garante. Η OpenAI έχει διορία 20 ημερών για να απαντήσει με διορθωτικά μέτρα και κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ ή το 4% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της.





Η πρώτη βιομηχανική επανάσταση ταυτίζεται με τη χρήση του ατμού στη λειτουργία των μηχανών και τοποθετείται περίπου στο τέλος του 18ου αιώνα.

Η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση προέκυψε με τη χρήση του ηλεκτρισμού αλλά και τη μαζική παραγωγή προϊόντων, βασισμένη στην  επιστημονική οργάνωση παραγωγής.

Η τρίτη βιομηχανική επανάσταση στηρίχτηκε στην αυτοματοποίηση των μηχανών, την χρήση της ηλεκτρονικής και των τρανζίστορ και την επεξεργασία της πληροφορίας.

Η 4η βιομηχανική επανάσταση αποτελεί οπωσδήποτε μετεξέλιξη της τρίτης και προέρχεται από τη σύγκλιση των τεχνολογιών των υπολογιστών με τις επικοινωνίες, αυτό δηλαδή που ονομάζουμε internet.

Αν υπάρχει κάτι που διαφοροποιεί την τετάρτη αυτή επανάσταση είναι πως η μηχανή έρχεται να υποκαταστήσει όχι μόνον τη χειρωνακτική εργασία αλλά και την πνευματική εργασία. Η ηλεκτρονική μηχανή δεν αφορά μόνον την βιομηχανική παραγωγή αλλά έχει πλέον εισβάλει σε όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής, το εμπόριο, τις υπηρεσίες, ταυτόχρονα όμως έχεις εισβάλει και στην καθημερινότητα των απλών ανθρώπων μέσω της διασκέδασης αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής συμπεριφοράς. Μέρα με τη μέρα, η ενσωμάτωση του νέου πολίτη στην κοινωνία απαιτεί ευρεία εξοικείωση και χρήση των μηχανών, οι οποίες έχουν εγκατασταθεί αυτονόητα στο κάθε σπίτι ενώ είναι πανταχού παρούσες σε όλες τις μορφές της κοινωνίας. Αυτό όμως πού κυριολεκτικά αποτελεί πρωτόγνωρο δεδομένο για την ανθρώπινη ιστορία είναι πως μία νέα πραγματικότητα πέραν της προφανούς έχει προκύψει και διεκδικεί ισότιμο κύρος: πρόκειται για την ψηφιακή πραγματικότητα.





εδώ και δέκα χρόνια, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη βασικό εργαλείο στη διεξαγωγή πολέμων, τα οικονομικά, τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών, την ασφάλιση των περιουσιακών μας στοιχείων, τη στοχευμένη διαφήμιση και την ενίσχυση των αποτελεσμάτων αναζήτησής μας. Χωρίς οι περισσότεροι από εμάς να το γνωρίζουμε πλήρως, η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει ολόκληρες βιομηχανίες, από το λιανικό εμπόριο και τα logistics μέχρι τα μέσα ενημέρωσης και τις τράπεζες.





«Μερικά από τα πιο βαρετά μέρη της δουλειάς μπορούν να εξαφανιστούν», σημειώνει ο οικονομολόγος Καρλ Μπένεντικ Φρέι. «Μπορούμε να αρχίσουμε να εστιάζουμε περισσότερο στη δημιουργία των σωστών ιδεών, στις σωστές ερωτήσεις, σε πράγματα που είναι πιο ενδιαφέροντα».





Η συναρπαστική αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε πραγματικά πόσο θα αυξηθούν οι δυνατότητες μας. Γιατί ενώ οι δημιουργικές βιομηχανίες – από τα μέσα ψυχαγωγίας έως τη μόδα, την αρχιτεκτονική, το μάρκετινγκ και πολλά άλλα – θα αισθανθούν πρώτα τον αντίκτυπο, αυτής η τεχνολογίας, καθώς θα δώσει δημιουργικές υπερδυνάμεις σε όλους. Μακροπρόθεσμα, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία σχεδίων για σχεδόν οτιδήποτε, από νέους τύπους φαρμάκων έως ρούχα και κτίρια. Η γενετική επανάσταση έχει ξεκινήσει.





Για έναν ψηφιακό δημιουργό που εργάζεται σε βιντεοπαιχνίδια και τηλεοπτικές εκπομπές, τα μοντέλα κειμένου σε εικόνα είναι μια μοναδική ανακάλυψη. Αυτή η τεχνολογία δημιουργεί ένα πρώτο σκίτσο σε δευτερόλεπτα , η ταχύτητα με την οποία μπορείτε να δημιουργήσετε και να εξερευνήσετε είναι επαναστατική.



Μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν την ευτυχία;

Το ChatGPT παραδέχτηκε ότι μπορεί να είναι παράγοντας για μια ευτυχισμένη ζωή: «Μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι ένα ορισμένο σημείο, η αύξηση του πλούτου μπορεί να σχετίζεται με αυξημένη ευτυχία, καθώς μπορεί να παρέχει πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως τροφή, στέγη και υγειονομική περίθαλψη, καθώς και ευκαιρίες για εκπαίδευση και εμπειρίες» ανέφερε.

Αλλά το Bard ήταν πιο ευαίσθητο επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι τα μετρητά δεν θα μας δώσουν την απόλυτη ικανοποίηση που αναζητούμε. «Τα χρήματα δεν μπορούν να σας αγοράσουν την ίδια την ευτυχία», είπε. «Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του νου που προέρχεται από μέσα μας. Δεν είναι κάτι που μπορεί να αγοραστεί ή να πουληθεί».





Πριν από λίγες ημέρες το chatbot ανακηρύχθηκε η εφαρμογή με την ταχύτερη αύξηση χρηστών στην ιστορία του Διαδικτύου.

Η Google έχει κι αυτή επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα AI, όμως η Microsoft ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι ενσωματώνει την τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία εμφανίζεται πλέον ως ανταγωνιστής του Google Search για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το νέο Bing θα μπορεί έτσι να απαντά απευθείας στα ερωτήματα των χρηστών, αντί απλώς να παραθέτει μια λίστα με συνδέσμους.




Η Google αγοράζει κάθε εταιρεία που ασχολείται με τη νοημοσύνη των μηχανών και τη ρομποτική.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν μια σειρά άλλες εταιρείες όπως οι Amazon, Apple, Facebook, Microsoft και ΙΒΜ, στην Κίνα η Baidu και η Alibaba αλλά και αντίστοιχες εταιρείες στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο μέσα στο 2017 έχουν προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρείων ή συγχωνεύσεις αξίας 21,3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ο αριθμός αυτό είναι 26 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν το 2015. 


Την ίδια ώρα οι δυνατότητες του ChatGPT έχουν θορυβήσει την εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς θα πρέπει πλέον να ελέγχεται αν οι μαθητές χρησιμοποιούν το εργαλείο στις εργασίες τους. Μάλιστα, στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, πολλοί καθηγητές ξανασχεδιάζουν τα μαθήματα που διδάσκουν, προσθέτοντας περισσότερες προφορικές εξετάσεις, ομαδικές εργασίες, αλλά και χειρόγραφα κείμενα.






Το 2017, με ένα γράμμα τους προς τον ΟΗΕ, 116 διευθύνων σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης προειδοποίησαν οτι η δουλειά τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν αυτόνομα φονικά όπλα – «ρομπότ δολοφόνοι». Υποστήριξαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» και θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τη μορφή που έχει ο πόλεμος. 


Oι μεγάλες δυνάμεις και οι παντοδύναμες εταιρείες, δεν ανταγωνίζονται για το ποιος θα έχει πρώτος τη δυνατότητα για να κάνει το μεγαλύτερο καλό στην ανθρωπότητα. Ανταγωνίζονται για παγκόσμια κυριαρχία.

Στην κούρσα αυτή για κυριαρχία ο άνθρωπος βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. 






Στον τομέα της υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες της ιατρικής διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν τους ασθενείς. Ειδικότερα, μια εταιρεία με την ονομασία Babylon Health έχει αναπτύξει ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που είναι σε θέση να διαγνώσει ιατρικές παθήσεις με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει το φόρτο εργασίας των γιατρών και να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή και φυσικά φθηνότερη για όλους.




Στη μάχη για την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στα πρότυπα του ChatGPT μπαίνει και η Ρωσία. Η ρωσική τράπεζα Sberbank ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κυκλοφόρησε ένα νέο project το οποίο ονομάζει GigaChat και χαρακτηρίζει ως τον αντίπαλο του ChatGPT.





Στον καπιταλισμό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανεργία, σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση, σε μεγαλύτερη πίεση στους μισθούς, ώστε οι κεφαλαιοκράτες να εξασφαλίζουν την ίδια και μεγαλύτερη υπεραξία από λιγότερους εργαζόμενους (που θα χρησιμοποιούν υψηλότερης παραγωγικότητας μέσα, όπως η ΤΝ), ενώ οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τα πιο δημιουργικά και δύσκολα στοιχεία της εργασίας τους προσπαθώντας να ακολουθήσουν το ρυθμό της ΤΝ, υπό την απειλή της απόλυσης και αντικατάστασης από άλλους ανθρώπους από τη στρατιά των ανέργων, ή της αυτοματοποίησης της θέσης εργασίας τους.






(Από συνέντευξη του κ. Νίκου Οικονόμου, που είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλευτικού Συμβουλίου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA) και του Council on Extended Intelligence (CXI), μια κοινή πρωτοβουλία του MIT Media Lab και της IEEE-SA):

Πώς επηρεάζει τη ζωή μας η τεχνητή νοημοσύνη;

Μια πτυχή που με ενδιαφέρει ιδιαίτερα στην ερώτησή σας δεν είναι το πώς επηρεάζεται η καθημερινότητά μας, αλλά πώς επηρεάζεται η ίδια η αντίληψή μας, της ανθρώπινης εμπειρίας. Η τεχνητή νοημοσύνη, σε συνδυασμό με τις ψηφιακές πλατφόρμες που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά, παράγει μια όλο και πιο εμπεριστατωμένη και πλούσια κατανόηση των προτιμήσεών μας, των αντιπαθειών μας, των προσωπικών και κοινωνικών μας σχέσεων, και της ψυχολογίας μας -με λίγα λόγια, μια ολοκληρωμένη κατανόηση του εαυτού μας. Αυτό μπορεί να μας είναι χρήσιμο σε κάθε τομέα της ζωής μας. Παραδείγματος χάριν,  μπορεί να μας δώσει πρόσβαση σε πληροφορίες, υπηρεσίες, και πόρους που θα μας βοηθήσουν να εξελιχθούμε προσωπικά και επαγγελματικά με τρόπους αδιανόητους για τις προηγούμενες γενιές. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους κυβερνόντες να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη, πχ στον τομέα της υγείας. Αλλά φυσικά υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι, εκ των οποίων θα ήθελα να επισημάνω δύο. Πρώτον, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την ανθρώπινη εμπειρία χωρίς αξιοπρέπεια. Αξιοπρέπεια χωρίς την προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι αδιανόητη. Η συσσωρευμένη γνώση της ζωής και προσωπικότητάς μας, από παιδικής ηλικίας, που μπορεί να συλληφθεί και να επεξεργασθεί μέσω συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, συνιστά μια τρομακτική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, ασχέτως του εάν και πως προστατεύονται αυτά τα στοιχεία. Ως εκ τούτου, η τεχνητή νοημοσύνη είναι μακροπρόθεσμα μια θεμελιώδης απειλή για την αξιοπρέπεια μας, και κατά συνέπεια για το πώς διανοούμαστε και βιώνουμε την ανθρώπινη εμπειρία. Δεύτερον, η  τεχνητή νοημοσύνη συνεπάγεται μια υποκείμενη μεταφορά ισχύος (transfer of power). Όταν εταιρείες η κυβερνήσεις γνωρίζουν διαχρονικά κάθε πτυχή της ζωής μας, δύνανται να μας καταλάβουν καλύτερα από ότι οι ίδιοι καταλαβαίνουμε τον εαυτό μας η απ’ ότι οι δικοί μας άνθρωποι μας καταλαβαίνουν. Αυτό δημιουργεί μια μεταφορά ισχύος από εμάς και τους οικογενειακούς μας κύκλους σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Αυτό το φαινόμενο μας αποδυναμώνει και εν δυνάμει μας κάνει ευάλωτους σε εκμετάλλευση η χειραγώγηση. Μια σημαντική πρόκληση της ψηφιακής εποχής είναι να διασφαλιστεί ότι ελέγχεται αυτή η μεταφορά ισχύος. Σήμερα, η χρήση και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται ακόμα σε εμβρυϊκό στάδιο, οπότε έχουμε ακόμα κάποιο χρόνο για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Αλλά δεν έχουμε και χρόνο για χάσιμο…

Πώς θα μπορεί να βελτιώσει τη ζωή στη βάση με έναν πιο βιώσιμο και πιο δίκαιο τρόπο;

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να προωθήσει την ανθρώπινη ευδαιμονία. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου ακριβείς και έγκαιρες ιατρικές διαγνώσεις και πολλές θεραπείες είναι προσβάσιμες εύκολα, φτηνά, και άμεσα σε όλους του πολίτες της γης, όχι μόνον στους πιο εύπορους. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου τεχνητά ευφυείς ψηφιακοί διδάσκαλοι, εξοπλισμένοι με όλες της γνώσεις του κόσμου καθώς και με άπειρη υπομονή, προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους σε κάθε παιδί ώστε, στο μέτρο των ικανοτήτων τους, τα παιδιά του κόσμου θα μαθαίνουν γραμματική, ιστορία, μαθηματικά, ή φυσική με τον τρόπο που διδάσκονται στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια. Φανταστείτε έναν κόσμο όπου οι φτωχότεροι πολίτες, οι οποίοι σήμερα ουσιαστικά αποκλείονται από την πρόσβαση στο πιστωτικό σύστημα, θα μπορούν εύκολα να λαμβάνουν µικροδάνεια, χάρη σε αποτελεσματικά, χαμηλού κόστους συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα αξιολογούν άμεσα και με ακρίβεια την πιστοληπτική τους ικανότητα. Φανταστείτε ένα κόσμο όπου πολίτες που σήμερα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, θα μπορούν να εκπροσωπούνται σε ίσους όρους με τους πιο εύπορους, διότι τεχνητά νοήμονες ψηφιακοί δικηγόροι και δικαστές θα παράγουν δίκαιες, ποιοτικές, γρήγορες, και αξιόπιστες—έστω και συμβουλευτικές η ενδεικτικές—πρωτοβάθμιες αποφάσεις. Αμφιβάλλω εάν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορέσει ποτέ να ικανοποιήσει έστω και μερικές από αυτές τις προσδοκίες. Σίγουρα όμως θα μπορέσει, μακροπρόθεσμα, να ανταποκριθεί σε κάποιες διαβαθμίσεις αυτών των επιδιώξεων, οι οποίες πρωτίστως θα βελτιώσουν την ζωή και θα προστατεύουν την αξιοπρέπεια των απλών πολιτών. Βεβαίως, όταν γίνεται λόγος για πιθανή ανάθεση τόσο βασικών πτυχών της ζωής των πολιτών (εκπαίδευση, υγεία, δικαιοσύνη, κτλ), έστω και εν μέρει, στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι απολύτως απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα αυτά είναι αξιόπιστα. Η διασφάλιση της αξιοπιστίας αυτής είναι, κατά τη γνώμη μου, ίσως η πιο σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες μας.







η εταιρεία αξιοποιεί την αλληλεπίδραση των ήδη πάνω από εκατό εκατομμυρίων χρηστών του ChatGPT, ώστε να βελτιώσει το μοντέλο. Κάθε δωρεάν χρήση του ChatGPT αποτελεί ταυτόχρονα και δωρεάν εκπαίδευσή του από τον χρήστη.





Το ChatGPT δεν είναι το μόνο προϊόν της «OpenAI» που έχει κινήσει το ενδιαφέρον. Το Dall-e είναι ένα πρόγραμμα που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες με βάση τις λεκτικές οδηγίες που θα του δοθούν, και μάλιστα ακολουθώντας την τεχνοτροπία που θα του υποδειχθεί (π.χ. σε στιλ Βαν Γκογκ). Μπορεί ακόμα και να κάνει ...επεκτάσεις ή τροποποιήσεις σε πίνακες γνωστών ζωγράφων, που δύσκολα μπορούν να εντοπιστούν!





Σε αρκετά χρόνια από σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κοντογιάννη, τα συστήματα ΤΝ θα είναι διασυνδεδεμένα με τους ανθρώπους αλλά και μεταξύ τους, επιτρέποντας μας να λειτουργούμε πέραν των φυσικών δυνατοτήτων μας. Ενσωματωμένοι αισθητήρες και ηλεκτρονικό-μηχανικές διατάξεις θα παρέχουν επαυξημένη αίσθηση του περιβάλλοντος ή άμεση πρόσβαση σε υπολογιστική ισχύ για την λήψη αποφάσεων. Σε ακόμη πιο εξελιγμένο επίπεδο, ίσως δούμε υπολογιστές βασισμένους σε βιολογικό υλικό.




διεθνείς οικονομικοί αναλυτές στην pwc  προβλέπουν από τώρα πως οι εφαρμογές Τ.Ν. μπορούν να συμβάλουν στην διεθνή οικονομία δημιουργώντας πλούτο άνω των 15,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ως το 2030.



 142 zettabytes Ο όγκος δεδομένων που παράγεται στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί από 33 zettabytes το 2018 σε 175 το 2025 (1 zettabyte είναι ένα τρισεκατομμύριο gigabytes).




Μιλώντας για δεδομένα...

Πριν τον Παγκόσμιο Ιστό, υπήρχε το διαδίκτυο , το οποίο εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1970. Οι ΗΠΑ είχαν έναν κεντρικό υπολογιστή προκειμένου να ελέγχει τα πυρηνικά τους όπλα. Η κυβέρνηση ανησυχούσε πως μια κακόβουλη επίθεση θα απενεργοποιούσε το σύστημα. Έτσι, δημιούργησε ένα αποκεντρωμένο σύστημα υπολογιστών, το οποίο διανεμήθηκε σε όλη τη χώρα. Με αυτόν τον τρόπο, το αμυντικό σύστημα θα παρέμεινε λειτουργικό. Κάπως έτσι ξεκίνησε το internet. Στη συνέχεια ακολούθησε ο Tim Berners Lee που είχε την ιδέα του Παγκόσμιου Ιστού. Ο Ιστός, έδωσε τη δυνατότητα στους ανθρώπους να περιηγούνται εύκολα στο περιεχόμενο που επιθυμούσαν.

Ο Παγκόσμιος Ιστός - World wide web(www) δημιουργήθηκε από τον Τιμ Μπερνερς-Λι (Tim Berners-Lee) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) το 1990 και  έδωσε την ώθηση για την ταχύτατη εξάπλωση του Διαδικτύου.

Ονομάστηκε Παγκόσμιος Ιστός, γιατί αποτελείται από μυριάδες διασυνδεδεμένους δικτυακούς τόπους (web sites), που εξασφαλίζουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μετακινείται εύκολα από τον ένα τόπο στον άλλο και από τη μία ιστοσελίδα ενός τόπου να έχει πρόσβαση σε ιστοσελίδα άλλου, με τη συνδρομή συνδέσμων υπερκειμένου (hypertext).

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι το μέσο για την ανάκτηση  τεράστιου όγκου πληροφοριών μέσω του διαδικτύου. Επί της ουσίας, είναι μια εφαρμογή πελάτη διακομιστή και επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν ανάκληση πληροφοριών  από το Internet. Χωρίς να γνωρίζουν που είναι αποθηκευμένες αυτές οι πληροφορίες. Ο παγκόσμιος ιστός είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο δεδομένων το οποίο με τη σειρά του βασίζεται σε κόμβους, άγκυρες και υπερσυνδέσμους.

Ο δημιουργός του ήθελε ένα εύχρηστο και γρήγορο τρόπο διαμοιρασμού των αποτελεσμάτων από τα πειράματα που έκαναν όλες οι ερευνητικές ομάδες στο CERN. Για τον λόγο αυτό επινόησε το πρωτόκολλο (HTTP: Hyper Text Transfer Protocol), δηλαδή τη "γλώσσα" επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο και παράλληλα επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε "εγγράφου", αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator).

Η ιδέα αυτή εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και έξω από την ακαδημαϊκή  κοινότητα, και κατέληξε στην ανταλλαγή και τον διαμοιρασμό εκατοντάδων χιλιάδων πληροφοριών.

 

Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι οργανωμένος σε ιστοσελίδες (κόμβους) που συνδέονται μεταξύ τους μέσω επιλεγμένων λέξεων ή σημείων κλειδιών (συνδέσμων). Βασίζεται στη λογική του Υπερκειμένου που έχει όμως εμπλουτιστεί με εικόνες, ήχο, ακόμη και βίντεο.

To υπερκείμενο (Hypertext) επιτρέπει στον χρήστη να επιλέξει μια λέξη ή μια φράση, να την “κλικάρει” και να έχει πρόσβαση σε άλλα έγγραφα που περιέχουν πληροφορίες  σχετικά με τα παραπάνω. Στο υπερκείμενο, τα στοιχεία κειμένου αποτελούν κόμβους (Nodes), οι οποίοι είναι είναι συνδεδεμένοι με μη γραμμικές ιεραρχημένες σχέσεις, ενώ οι κόμβοι συνδέονται μεταξύ τους με συνδέσμους (Links). O ιστός λειτουργεί με τη μορφή πελάτη – διακομιστή. Οι διακομιστές είναι προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν και να μεταδίδουν έγγραφα σε άλλους υπολογιστές όταν τους ζητηθεί. Οι πελάτες είναι προγράμματα που ζητούν έγγραφα από έναν διακομιστή όπως ακριβώς τα ζητά ένας χρήστης. Το λογισμικό προγράμματος περιήγησης επιτρέπει στους διάφορους χρήστες να προβάλλουν τα ανακτημένα έγγραφα.

    Ο Παγκόσμιος Ιστός αποτελεί ίσως την κινητήρια δύναμη του Διαδικτύου, σε σημείο τέτοιο που να ταυτίζουμε τις δύο έννοιες. Στην ταύτιση αυτή συμβάλλει το γεγονός ότι έχει σε μεγάλο βαθμό ενσωματώσει όλες τις άλλες υπηρεσίες του Διαδικτύου που μπορούν πλέον να γίνουν μέσα από τον Παγκόσμιο Ιστό. Η επινόηση του Τιμ Μπέρνερς Λι μεταμόρφωσε τον κόσμο, αφού άλλαξε τα στάνταρ όχι μόνο στην ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και σε θέματα της καθημερινότητας, όπως διακίνηση και εμπόριο αγαθών, εκπαίδευση, ταξίδια, ενημέρωση, χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τον Τιμ Μπερνερς-Λι, η δημιουργία και διάδοση του Παγκόσμιου Iστού υπήρξαν περισσότερο δύσκολες απ' ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Η κυριότερη αιτία ήταν η δυσκολία που παρουσίαζε η περιγραφή της. "Πριν να εφευρεθεί ο Wοrld Wide Web, ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσει κανείς τι ακριβώς ήταν...", απαντά συχνά ο ίδιος.

O Tim Berners-Lee δημιούργησε τον Παγκόσμιο Ιστό κινούμενος από ένα προσωπικό όραμα: ότι μπορούσε να αποτελέσει ένα πανίσχυρο μέσο για την καλυτέρευση της κοινωνίας και την ενδυνάμωση της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ο Λι έκανε την εφεύρεσή του διαθέσιμη δωρεάν, χωρίς να αιτηθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή να ζητήσει πνευματικά δικαιώματα, και συνεχίζει να εργάζεται μέσω διάφορων οργανισμών για να εγγυηθεί η ελεύθερη προσβασιμότητα στον Ιστό σε όλους, και να διατηρηθεί η ουδετερότητα στο ίντερνετ ενάντια σε προσπάθειες ελέγχου από κυβερνήσεις ή επιχειρήσεις.

O θεμελιωτής του World Wide Web (www) είπε ότι απαιτείται παγκόσμια δράση για να σταματήσει «η καθοδική βουτιά προς ένα δυσλειτουργικό μέλλον», ιδίως όσον αφορά την εμπορευματοποίηση, την υποκλοπή και τη χειραγώγηση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, την συστηματική εξάπλωση της επιθετικότητας και της παραπληροφόρησης, την ολοένα μεγαλύτερη πόλωση των απόψεων κ.α.

Ο Μπέρνερς Λι είναι ιδρυτής και διευθυντής του World Wide Web Consortium (W3C) που θέτει τεχνικά στάνταρ για την ανάπτυξη του Web, καθώς και του World Wide Web Foundation, που έχει σκοπό την καθιέρωση του ανοικτού Web ως δημοσίου αγαθού και βασικού δικαιώματος.

θα πρέπει όλοι μας να αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που η εφεύρεση του Παγκόσμιου Ιστού «έπεσε στα χέρια» του Τιμ Μπέρνερς-Λι, ο οποίος επέλεξε να αγνοήσει την ιδέα ότι ένας κυβερνητικός ή εμπορικός έλεγχος του ίντερνετ ήταν αναπόφευκτος, και έκανε τα πάντα για να διατίθεται το προϊόν της ευφυΐας του δωρεάν σε όλους, χωρίς ποτέ ο ίδιος να διεκδικήσει προσωπικά κέρδη από αυτό.

…Τώρα, πόσο θεωρείτε ανεκτό, κάποιοι να διεκδικήσουν πατέντες για δημιουργίες που θα έχουν στηριχτεί με τον οποιοδήποτε τρόπο στον Παγκόσμιο Ιστό και θα έχουν προκύψει από συλλογή δεδομένων;  

 

 

 

 



Προκαταλήψεις

Αυτή η καθαρά στατιστική προσέγγιση της γλώσσας αποτυπώνει ένα αρκούντως πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό υπόβαθρο πίσω από την έννοια κάθε λέξης μ’ έναν τρόπο που κανένα λεξικό δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει.

Για παράδειγμα, οι λέξεις για τα λουλούδια βρίσκονται “συγκεντρωμένες” πιο κοντά σ’ εκείνες που συνδέονται με την ευχαρίστηση, ενώ οι λέξεις για τα έντομα βρίσκονται εγγύτερα των λέξεων που συνδέονται με την δυσαρέσκεια, αντικατοπτρίζοντας προφανώς τις κοινές πεποιθήσεις μας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των λουλουδιών έναντι των εντόμων.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι ορισμένες πιο ανησυχητικές, σιωπηλές προκαταλήψεις -που αποτελούν κοινό εύρημα των ψυχολογικών πειραμάτων- υιοθετούνται εύκολα από τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης. Για παράδειγμα, οι λέξεις “θηλυκό” και “γυναίκα” συνδέονται στενότερα με τις τέχνες και τις ανθρωπιστικές επιστήμες όπως επίσης με το σπίτι, ενώ αντίθετα, οι έννοιες “αρσενικό” και “άνδρας” βρίσκονται πιο κοντά στα μαθηματικά και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την μηχανική.

Συστήματα ΤΝ είναι επίσης πιο πιθανό να συσχετίσουν αμερικανο-ευρωπαϊκά ονόματα με ευχάριστες λέξεις όπως “δώρο” και “ευτυχισμένος” ενώ τα αφρο-αμερικάνικα συνδέονται συχνότερα με δυσάρεστες λέξεις.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα δείχνουν πως οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης έχουν αποκτήσει τις ίδιες μεροληψίες μ’ εκείνες των ανθρώπων που- όπως φαίνεται από τα τεστ έμμεσου συσχετισμού, τουλάχιστον στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο- τείνουν να συνδέουν τις ευχάριστες λέξεις με τη λευκή φυλή!




Συστήματα ΤΝ που μέσω των κοινωνικών δικτύων θα λαμβάνουν υπόψιν τους και τη γνώμη των πολιτών, θα είναι πιο συμμετοχικά ακόμα και απ’ την άμεση δημοκρατία και μάλιστα με πιο σοφό τρόπο”, μας λέει ο δρ. Μαυρίδης. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συγκερασθούν απόψεις με βέλτιστα αποτελέσματα για το σύνολο, εφόσον τα “μέρη” του συνόλου επιθυμούν το καθολικό όφελος κι όχι μόνον το δικό τους.





η Adidas παρουσίασε πέρυσι το νέο πρότυπο μοντέλο εργοστασιακής παραγωγής που ονομάζεται “Speedfactory” και Futurecraft M.F.G. Βασίζεται αποκλειστικά στα ρομπότ, την ΤΝ, και την τεχνική της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Απ’ την σχεδίαση ενός νέου μοντέλου παπουτσιών, την κατασκευή και δοκιμή του, ως την έναρξη της μαζικής παραγωγής του, την παραγγελία των υλικών, την αποστολή και επιστροφή των δειγμάτων, το “σετάρισμα” του εργοστασίου, την οργάνωση της αλυσίδας συναρμολόγησης και τελικά την αποστολή των πρώτων ολοκληρωμένων προϊόντων στα καταστήματα, μπορεί να χρειαστούν ως και 18 μήνες. Με τα Speedfactories ο χρόνος αυτός συντομεύει σε λιγότερο από μια εβδομάδα (!) ίσως ακόμα και σε μια μία ημέρα απ’ την στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του παπουτσιού!

Τα αθλητικά της Adidas δεν θα σχεδιάζονται μόνον στην οθόνη του υπολογιστή αλλά θα μπορούν και να δοκιμάζονται στον υπολογιστή για χαρακτηριστικά όπως η εφαρμογή και η αντοχή. Για να βελτιωθεί μάλιστα ακόμα περισσότερο η αποδοτικότητα της διαδικασίας, το Speedfactory θα μπορεί να προσομοιώνει την αλυσίδα παραγωγής σε ένα μοντέλο εικονικής πραγματικότητας. Εφόσον όλα κυλήσουν χωρίς προβλήματα ή επιλυθούν οι όποιες δυσλειτουργίες εμφανιστούν, η παραγωγή θα μεταφέρεται στο φυσικό σύστημα. Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά; Απλά, κάθε Speedfactory θα απασχολεί όλους κι όλους 160 εργάτες υψηλής εξειδίκευσης. Σήμερα, σε μια τυπική μονάδα παραγωγής της εταιρίας στην Ασία, εργάζονται κατά μέσο όρο περισσότεροι από 1.000.



Πάνω από 16 τρισ. δολάρια αναμένεται να προστεθούν στο παγκόσμιο ΑΕΠ από τις εφαρμογές AI μέχρι το 2030.


11%-37% Εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2035 (EP Think Tank 2020).




«Yπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των ανθρώπων και αυτών των αλγορίθμων… H γλωσσική τους κατανόηση είναι επιφανειακή… Ενώ τα γλωσσικά μοντέλα είναι προγραμματισμένα να προβλέπουν κοντινές λέξεις, ο ανθρώπινος εγκέφαλος προβλέπει συνεχώς μια ιεραρχία αναπαραστάσεων που εκτείνονται σε πολλαπλές χρονικές κλίμακες», διαπιστώνει μελέτη που συνέκρινε τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου με εκείνη των μηχανών και δημοσιεύτηκε τις αρχές Μαρτίου στο Nature.




Με τους αλγόριθμους, ο Homo Sapiens ανέπτυξε ένα εργαλείο αντάξιο των προσδοκιών του. Ένα εργαλείο που φέρεται να κρατάει το κλειδί για το πέρασμα από το βασίλειο της αναγκαιότητας στο βασίλειο της ελευθερίας. Τη δημιουργία δηλαδή ενός καλύτερου κόσμου, όπου οι άνθρωποι θα απαλλαγούν από το άγχος των βιοτικών αναγκών τους και θα έχουν άπλετο χρόνο για συζήτηση, έρωτα, παιχνίδι, τέχνη, διασκέδαση... Έναν κόσμο ελευθερίας και δικαιοσύνης.





Αυτός όμως που είναι υπαρκτός κίνδυνος είναι οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη νοημοσύνη των μηχανών. Όσο άνθρωπος αποκόπτεται από την κατανόηση αφηρημένων εννοιών, όσο αδυνατεί ή και αρνείται να δημιουργήσει αξίες και ηθικούς κανόνες επανεκτιμώντας βεβαίως διαρκώς τα νέα δεδομένα και αναζητώντας το διαχρονικό, τόσο θα αυτοθαυμάζεται από τα επιτεύγματα του αλλά και θα αισθάνεται ότι κολυμπά σε έναν κόσμο που δεν έχει δομή και νόημα.





Η επέλευση της τεχνητής νοημοσύνης απειλεί να μας εκθρονίσει από την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την νόηση, ενώ επίσης απειλεί να μας αποξενώσει από έναν κόσμο στον οποίο διανοητικά καθήκοντα ανατίθενται όλο και περισσότερο σε συστήματα ΤΝ των οποίων τις λειτουργίες δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως.

Και ένα μάθημα για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι δεν πρέπει να θεωρούμε την ηθική απλώς ως ένα σύνολο περιορισμών ή απαγορεύσεων στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, π.χ. περιορισμών σχετικά με το σεβασμό του απορρήτου ή άλλων δικαιωμάτων. Θα πρέπει επίσης να θίξουμε το ηθικό ερώτημα εάν οι στόχοι για τους οποίους αναπτύσσεται η τεχνητή νοημοσύνη είναι πραγματικά αξιόλογοι, στόχοι που προωθούν τα συμφέροντα της ανθρωπότητας. Και δεν θα αρκεί να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση λέγοντας ότι οι στόχοι πληρούν τις υποκειμενικές προτιμήσεις κάποιου ή ότι παράγουν περισσότερο πλούτο.





πρόσφατο άρθρο στο αμερικανικό οικονομικό περιοδικό «Forbes», όπου ο συνεργάτης του Ενρίκε Ντανς γράφει: «Τα δεδομένα είναι το μυστικό όπλο κάθε εταιρείας, το νέο πετρέλαιο, η βενζίνη που κινεί τους αλγορίθμους. Χρησιμοποιήστε όποια μεταφορά θέλετε, αλλά ως διευθύνων μια εταιρεία, αν τα δεδομένα, η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι στην κορυφή της ατζέντας σας, τότε θα έπρεπε να σας απομακρύνουν από τη θέση σας. Δεν ξέρουμε ακόμα σε ποιον θα ανήκουν αυτά τα δεδομένα, δεν ξέρουμε αν η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι ιδιόκτητη ή ανοιχτή (σ.σ. ανοιχτό λογισμικό), αλλά ξέρουμε ότι τώρα είναι η ώρα να σταματήσετε να φοβάστε την τεχνητή νοημοσύνη και να αρχίσετε να δουλεύετε για να κατανοήσετε τις επιπτώσεις της... Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι πιο πολύτιμες στον κόσμο εταιρείες (σ.σ. τα μεγαλύτερα μονοπώλια) συμφωνούν, είναι ότι η μελλοντική τους επιτυχία στηρίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη».





Σήμερα, με την εξέλιξη των υπολογιστών και τη διασύνδεσή τους (διαδίκτυο), έχουμε τη δημιουργία πληθώρας δεδομένων, που είναι εύκολα προσβάσιμα και διαχειρίσιμα.

Για την Τ.Ν. το καύσιμο είναι τα δεδομένα.


Ο όγκος δεδομένων που παράγεται στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί από 33 zettabytes το 2018 σε 175 το 2025 (1 zettabyte είναι ένα τρισεκατομμύριο gigabytes).


Η έκρηξη των data (παράγουμε 2,5 πεντακισεκατομμύρια bytes δεδομένων καθημερινά και αυτό διπλασιάζεται κάθε 2-3 χρόνια), η γρηγορότερη υπολογιστική ισχύς (έχει αυξηθεί πάνω από 1 τρισ. φορές από την εποχή του Apollo 11) και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης (οι μηχανές έχουν ήδη το IQ ενός 6χρονου παιδιού σήμερα) θα φέρουν την γρηγορότερη ανάπτυξη επαναστατικών τεχνολογιών που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία, σημειώνει η BofA (BANK OF AMERICA)..



 Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam 42 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει το 50% του πιο φτωχού πληθυσμού του πλανήτη. 3 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν όσο πλούτο έχει το 50% του πιο φτωχού πληθυσμού στη χώρα. Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% του πλανήτη αυξήθηκε κατά 762 δισεκατομμύρια δολλάρια μέσα σε ένα έτος, ένα ποσό που θα μπορούσε να εξαλείψει 7 φορές το φαινόμενο της παγκόσμιας φτώχιας. 

 

Oι εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν διπλασιάσει τα κέρδη τους από το 2009 και έπειτα. Όμως, αυτή η μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας δεν οδήγησε σε δημιουργία περισσότερων καλοπληρωμένων θέσεων εργασίων ή σε μία αύξηση των μισθών για τους ήδη εργαζόμενους. Οι εταιρείες επέλεξαν, ανταυτού, να επενδύσουν τα κέρδη τους στην τεχνολογία, σε αλγόριθμους και μηχανές που έρχονται να πάρουν τη θέση των εργαζόμενων, κάνοντας τη δουλειά τους πολύ πιο αποτελεσματικά και πολύ πιο οικονομικά. Ως συνέπεια, η βελτίωση της οικονομικής απόδοσης οδηγεί σε περαιτέρω χειροτέρευση των συνθηκών για τους εργαζόμενους, σε μείωση των θέσεων εργασίας και σε κατάρρευση της διαπραγματευτικής ικανότητας τους αφού οι εταιρείες επενδύουν στην απεξάρτησή τους από αυτούς.



Ένγκελς: "Το ότι τα καθαρά μαθηματικά, ισχύουν ανεξάρτητα από την ειδική εμπειρία του κάθε ατόμου, είναι βέβαια σωστό (σ.σ δηλ η έννοια είναι μέσο προσέγγισης για το κάθε άτομο ξεχωριστά). Όμως για να μπορεί να μετράει ο άνθρωπος, δεν αρκεί μόνο να υπάρχουν τα μετρήσιμα αντικείμενα, αλλά είναι απαραίτητη και η ύπαρξη της ικανότητας του: παραβλέπει κατά τη στιγμή της θεώρησης αυτών των αντικειμένων, όλες τις άλλες ιδιότητες, εκτός του αριθμού των. Αυτή όμως η ικανότητα είναι αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης ιστορικής εξέλιξης, που βασίζεται αποκλειστικά στην εμπειρία. Όπως την έννοια του αριθμού, έτσι και την έννοια του σχήματος, την έχουμε πάρει αποκλειστικά από τον εξωτερικό κόσμο και δεν ξεπήδησε καθόλου από το κεφάλι μας σαν προϊόν δήθεν της καθαρής σκέψης".

Δηλ το πραγματικό υποκείμενο της γνώσης δεν είναι ένα άτομο, είναι η κοινωνία. Σε σχέση με την κοινωνία, το περιεχόμενο των εννοιών δεν είναι καθορισμένο απ τη συνείδηση, δεν είναι υποκειμενικό, δεν έχει εισαχθεί στον κόσμο των φαινομένων απ το υποκείμενο, αλλά αυτό το υποκείμενο το αντλεί απ την αντικειμενική πραγματικότητα και το εκφράζει κάτω από ιδεατή μορφή.

Μάρξ: "Η άποψη του παλιού υλισμού είναι "η κοινωνία των πολιτών". Η άποψη του καινούργιου υλισμού είναι η ανθρώπινη κοινωνία ή η κοινωνικοποιημένη ανθρωπότητα".


Η σκέψη δεν υπάρχει έξω απ την κοινωνία, έξω απ τις συσσωρευμένες γνώσεις απ την ανθρωπότητα και από τα μέσα της νοητικής δραστηριότητας που αυτή έχει επεξεργαστεί.
(Α. Λεόντιεφ, "Δραστηριότητα, Συνείδηση, Προσωπικότητα").

 

Ο «παροξυσμός αισιοδοξίας» για την Τεχνητή Νοημοσύνη συνοδεύεται όμως και από έντονους προβληματισμούς για τους όρους, τα όρια και τις επιπτώσεις της ανάθεσης ανθρώπινων δραστηριοτήτων σε τέτοια συστήματα. Οι επιφυλάξεις ενισχύονται από την αδιαφάνεια και την αδυναμία κατανόησης αυτών των συστημάτων που χαρακτηρίζονται από αυτονομία.


Ο Μπόγιαν Τσεν, ειδικός στη ρομποτική στο Πανεπιστήμιο Duke, ο οποίος εργάζεται για την ανάπτυξη ευφυών ρομπότ, τονίζει ότι το ανθρώπινο μυαλό – ή το μυαλό οποιουδήποτε άλλου ζώου – είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις ενέργειες και τις αντιδράσεις του σώματος στον πραγματικό κόσμο, οι οποίες διαμορφώθηκαν μέσα από την εξέλιξη εκατομμυρίων ετών. Τα μωρά, για παράδειγμα, μαθαίνουν να σηκώνουν αντικείμενα πολύ πριν μάθουν να μιλούν. Αντίθετα, το μυαλό των ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, αναπτύχθηκε βασισμένο αποκλειστικά στη γλώσσα και συχνά υποπίπτει σε λάθη κοινής λογικής. Του λείπει μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ του φυσικού και του θεωρητικού


Αυτός όμως που είναι υπαρκτός κίνδυνος είναι οι άνθρωποι να αποκτήσουν τη νοημοσύνη των μηχανών. Όσο άνθρωπος αποκόπτεται από την κατανόηση αφηρημένων εννοιών, όσο αδυνατεί ή και αρνείται να δημιουργήσει αξίες και ηθικούς κανόνες επανεκτιμώντας βεβαίως διαρκώς τα νέα δεδομένα και αναζητώντας το διαχρονικό, τόσο θα αυτοθαυμάζεται από τα επιτεύγματα του αλλά και θα αισθάνεται ότι κολυμπά σε έναν κόσμο που δεν έχει δομή και νόημα.


η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook, έχει αναπτύξει μηχανή, η οποία μπορεί σε κλάσματα δευτερολέπτου, από τη στιγμή που ανεβαίνει μια φωτογραφία, να αναγνωρίσει τα ενδιαφέροντα του κατόχου της φωτογραφίας, καθώς και να φιλτράρει το περιεχόμενο αυτής, εμποδίζοντας τη δημοσίευση εικόνων που το περιεχόμενο των άπτεται της βίας και της πορνογραφίας.


τα ηλεκτρονικά κυκλώματα λειτουργούν κατά ένα εκατομμύριο φορές γρηγορότερα από τα αντίστοιχα βιοχημικά. Δηλαδή, ένα ηλεκτρονικό κύκλωμα μπορεί να σκεφθεί ένα εκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από τον δημιουργό του.


Ενώ το ChatGPT είναι ικανό να παράγει ανθρώπινες απαντήσεις και να συμμετέχει σε συνομιλίες, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι σύστημα AGI (Artificial General Intelligence). Το ChatGPT είναι ένα παράδειγμα στενής τεχνητής νοημοσύνης ή ANI (Artificial Narrow Intelligence) που ειδικεύεται σε εργασίες επεξεργασίας και δημιουργίας φυσικής γλώσσας, αλλά δεν διαθέτει το ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων που σχετίζονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη.


193 χώρες υιοθετούν την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης



Η απλή αλήθεια είναι ότι η νοημοσύνη είναι το πιο ίσχυρο όπλο και οι ισχυροί ανταγωνίζονται για την κατάκτησή της. Ανταγωνίζονται με έπαθλο την παγκόσμια κυριαρχία. 

Η Google αγοράζει κάθε εταιρεία που ασχολείται με τη νοημοσύνη των μηχανών και τη ρομποτική.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθούν μια σειρά άλλες εταιρείες όπως οι Amazon, Apple, Facebook, Microsoft και ΙΒΜ, στην Κίνα η Baidu και η Alibaba αλλά και αντίστοιχες εταιρείες στον υπόλοιπο κόσμο. Μόνο μέσα στο 2017 έχουν προχωρήσει σε εξαγορές άλλων εταιρείων ή συγχωνεύσεις αξίας 21,3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων. Ο αριθμός αυτό είναι 26 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τα χρήματα που ξοδεύτηκαν το 2015. 

Το ίδιο όμως κάνουν και πανίσχυρα κράτη.




Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε, μέσω ζωντανού βίντεο που μεταδόθηκε σε 16.000 επιλεγμένα σχολεία της Ρωσίας:
«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το μέλλον, όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για όλη την ανθρωπότητα… Μαζί της η τεχνολογία φέρνει κολοσιαίες ευκαιρίες αλλά και απειλές που είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Όποιος γίνει ο ηγέτης σε αυτή τη σφαίρα θα γίνει ο κυρίαρχος του κόσμου».
Στην Κίνα, τον Ιούλιο του 2017 ανακοινώθηκε ένα τεράστιο «Αναπτυξιακό Σχέδιο» για την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα είναι κυρίαρχη στον συγκεκριμένο τομέα μέχρι το 2030.

Η Κίνα είναι ήδη το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ενώ έχει πολλά πλεονεκτήματα που καθιστούν πολύ πιθανή την πραγμάτωση του Σχεδίου για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.



Στην Κίνα, τον Ιούλιο του 2017 ανακοινώθηκε ένα τεράστιο «Αναπτυξιακό Σχέδιο» για την τεχνητή νοημοσύνη σύμφωνα με το οποίο η χώρα θα είναι κυρίαρχη στον συγκεκριμένο τομέα μέχρι το 2030.

Η Κίνα είναι ήδη το αντίπαλο δέος των ΗΠΑ όσον αφορά την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης ενώ έχει πολλά πλεονεκτήματα που καθιστούν πολύ πιθανή την πραγμάτωση του Σχεδίου για παγκόσμια πρωτοκαθεδρία.




Το 2017, με ένα γράμμα τους προς τον ΟΗΕ, 116 διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης προειδοποίησαν οτι η δουλειά τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν αυτόνομα φονικά όπλα – «ρομπότ δολοφόνοι». Υποστήριξαν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας» και θα μπορούσε να αλλάξει για πάντα τη μορφή που έχει ο πόλεμος.



11%-37% Εκτιμώμενη αύξηση της παραγωγικότητας που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2035 (EP Think Tank 2020).


Στο Λονδίνο, η εταιρεία RAVN που ειδικεύεται στην κατασκευή ρομπότ που ελέγχουν και ταξινομούν data συνεργάζεται με το Γραφείο Πάταξης Διαφθοράς σε μία σειρά υποθέσεων, μεταξύ αυτών και σε μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς της εταιρείας Rolls Royce.
H έρευνα παρήγαγε 30.000.000 αρχεία. Για να ελεγχθούν αυτά τα στοιχεία θα έπρεπε να πληρωθούν εκατοντάδες δικηγόροι σε μία πολύμηνη διαδικασία με τεράστιο κόστος. Όμως, με τη βοήθεια της εταιρείας και μέσω της χρησιμοποίησης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης, εκεί που οι δικηγόροι έλεγχαν 3.000 ντοκουμέντα ημερησίως, η RAVN επεξεργαζόταν 60.000 ντοκουμέντα με κόστος μόλις 50.000 λίρες και με λιγότερα λάθη από ότι αν η διαδικασία είχε γίνει από ανθρώπους.
Το βέβαιο είναι ότι τα επόμενα χρόνια θα χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο δικαστικό τομέα. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Μεγάλη Βρετανία 350.000 νομικοί βοηθοί και εργαζόμενοι σε άλλα παρεμφερή επαγγέλματα θα χάσουν τη δουλειά τους λόγω της εισαγωγής τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.



Στο Χονγκ – Κονγκ, η χρηματιστηριακή εταιρεία «Deep Knowledge Ventures» έδωσε τον τίτλο του διευθυντή τμήματος σε έναν έξυπνο αλγόριθμο.
Μία μόνο εταιρεία στις ΗΠΑ κάνει 500.000.000 αυτοματοποιημένες συναλλαγές κάθε μήνα. Το 70% των χρηματιστηριακών συναλλαγών στις ΗΠΑ γίνεται από αλγόριθμους και η τάση αυτή διαρκώς ισχυροποιείται. Ουσιαστικά, ο τρόπος που κινείται η παγκόσμια οικονομία όλο και παραπάνω καθορίζεται από αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και τις εταιρείες στις οποίες ανήκουνε.



Στον τραπεζικό τομέα, η είσοδος έξυπνων αλγορίθμων, τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας του Blockchain αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια του 30% των θέσεων εργασίας και να αλλάξει ριζικά τη λειτουργία του συστήματος.
Στην Ιαπωνία ξεκίνησε η συζήτηση για το ”τέλος των τραπεζών” μέσα στα επόμενα 7 χρόνια.



Στον τομέα της εκπαίδευσης, προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως τα McGraw-Hill Connect και Aplia επιτρέπουν σε καθηγητές πανεπιστημίων να διαχειρίζονται τις εργασίες εκατοντάδων μαθητών ταυτοχρόνως ενώ πλέον υπάρχουν ανοιχτά μαθήματα μέσω διαδικτύου (Moocs) που επεκτείνουν τη δυνατότητα ταυτόχρονης μάθησης σε δεκάδες χιλιάδες μαθητές.



Η εταιρεία Kaggle δημιούργησε αλγόριθμο ο οποίος βαθμολογεί χειρόγραφα γραπτά μαθητών. Η βαθμολογία που απέδιδε ο αλγόριθμος δε διέφερε από τη βαθμολογία που έδιναν οι δάσκαλοι.



Η New York Times σε ένα ρεπορτάζ 15.000 λέξεων με τον τίτλο «Η Μεγάλη Αφύπνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης» σημειώνει ότι η μηχανή πλέον μαθαίνει νέους τρόπους να μεταφράζει έτσι ώστε έχοντας τη γνώση του πώς να μεταφράζει από τα Αγγλικά στα Γιαπωνέζικα και από τα Αγγλικά στα Κορεάτικα κατόρθωσε από μόνη της να μάθει πώς να μεταφράζει από Κορεάτικα σε Γιαπωνέζικα.



η Amazon έθεσε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2017 το πρώτο σούπερ μάρκετ όπου δε χρειάζεται να υπάρχουν ταμίες, ανάγκη χρήσης χρημάτων ή ακόμη και πιστωτικές κάρτες. Ολα λειτουργούν αυτοματοποιημένα, με τη χρήση αλγόριθμων τεχνητής νοημοσύνης.


Πλέον υπάρχει η τεχνολογία και εφαρμόζεται ώστε ρομπότ να ετοιμάζουν πίτσες, μπέργκερς ενώ χρησιμοποιούνται ακόμα και για τη συλλογή μαρουλιών, μήλων και σε άλλες χειρωνακτικές εργασίες που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ειδικής δεξιοτεχνίας και μόνο για ανθρώπους λόγω της ευαισθησίας των προϊόντων.


Η θυγατρική της «Google» (όμιλος «Alphabet») είναι η «DeepMind» και ο υπολογιστής της, ο «AlphaGo Zero», πριν λίγες μέρες συνέτριψε το καλύτερο ειδικό λογισμικό για σκάκι, το «Stockfish», με σκορ 28 νίκες, 72 ισοπαλίες και καμία ήττα!
Ο «AlphaGo Zero» έπαιξε και νίκησε το «Stockfish», χωρίς να έχει διδαχτεί τίποτα από σκάκι πέρα από τις βασικές κινήσεις, δηλαδή ούτε ανοίγματα, ούτε κλεισίματα, ούτε βαριάντες, ούτε παιχνίδι στα κεντρικά τετράγωνα και χωρίς να έχει δει καμία παρτίδα μεταξύ άλλων παικτών, ανθρώπων ή μη. Μέσα σε μόλις 4 ώρες έπαιξε εκατομμύρια παιχνίδια ενάντια στον εαυτό του, μαθαίνοντας και βελτιώνοντας τις κινήσεις του, μέσω της τεχνικής μηχανικής μάθησης μέσω ενίσχυσης, εγγράφοντας κάθε νέο ψήγμα γνώσης σε ψηφιακά νευρωνικά δίκτυα. Η τεχνική αυτή, σύμφωνα με τη «DeepMind», «δεν περιορίζεται από τα όρια της ανθρώπινης γνώσης». Παίζοντας με τον εαυτό του, ο «AlphaGo Zero» συγκέντρωσε μέσα σε λίγες μέρες την ανθρώπινη γνώση χιλιάδων ετών στα παιχνίδια «Go» και σκάκι και ανακάλυψε νέα γνώση, αναπτύσσοντας μη συμβατικές στρατηγικές και νέες δημιουργικές κινήσεις.



Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς θεωρεί τη νέα διάσταση της ΤΝ ως την πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδο εδώ και δεκαετίες. Σε μια ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, χαρακτήρισε την τεχνολογία που φέρνει το ChatGPT τόσο θεμελιώδη όσο τη δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους.


Ο Μπιλ Γκέιτς σε συνέντευξή του στο περιοδικό Quartz :
«Τώρα, ο ανθρώπος που εργάζεται και κερδίζει, ας πούμε, 50.000 δολλάρια από την εργασία του στο εργοστάσιο, φορολογείται, και με τα χρήματα αυτά το κράτος προσφέρει πολλά πίσω στους ανθρώπους, όπως ασφάλεια. Αν ένα ρομπότ έρθει και κάνει την ίδια δουλειά αντικαθιστώντας τον άνθρωπο, το ρομπότ θα έπρεπε να φορολογείται κατά τον ίδιο τρόπο».


Σύμφωνα με έρευνα της Oxfam 42 άνθρωποι κατέχουν όσο πλούτο έχει το 50% του πιο φτωχού πληθυσμού του πλανήτη. 3 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν όσο πλούτο έχει το 50% του πιο φτωχού πληθυσμού στη χώρα. Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% του πλανήτη αυξήθηκε κατά 762 δισεκατομμύρια δολλάρια μέσα σε ένα έτος, ένα ποσό που θα μπορούσε να εξαλείψει 7 φορές το φαινόμενο της παγκόσμιας φτώχιας.


Beth Singler, καθηγήτρια ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge:
Έχουμε ήδη δει πολλά παραδείγματα «αλγοριθμικής αδικίας», όπου οι μειονότητες ή οι υπό-εκπροσωπούμενες ομάδες επηρεάζονται αρνητικά από τις αποφάσεις αδιαφανών ή αόρατων αλγορίθμων.
Δεν είναι μόνο οι ζωές μας που αλλάζουν αλλά ότι αλλάζουμε κι εμείς ως άνθρωποι εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι άνθρωποι αλλάζουμε συμπεριφορά για να ταιριάζουμε με το σύστημα. Το να βάζουμε όμως τους εαυτούς μας σε συγκεκριμένα καλούπια, το να χρησιμοποιούμε για παράδειγμα συγκεκριμένες λέξεις στο βιογραφικό μας σημείωμα για να ανιχνευτούμε από τους αλγόριθμους ως οι κατάλληλοι υποψήφιοι ή το να μαθαίνουμε «κόλπα» για να κάνουμε το ΥouTube να κατατάξει ψηλότερα το βίντεο μας, αλλάζει εντέλει την ίδια μας τη συμπεριφορά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αλλάζουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά για να μπορεί να «κατηγοριοποιηθεί» πιο εύκολα από τέτοιου τύπου τεχνολογικά συστήματα.


δρ Κωστής Περρίκος (Costi Perricos), Global AI and data leader της Deloitte: «Αυτό που κάνουν οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι (ερώτηση για το αν υπάρχουν στο νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο GPT-4 «σπίθες» Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης) είναι ότι προβλέπουν την επόμενη λέξη και το κάνουν με τρόπο που μοιάζουν ανθρώπινοι, αλλά δεν είναι.
Θα σύγκρινα (τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) με τα έφηβα παιδιά μου, που νιώθουν 100% σίγουρα για αυτό που λένε, αλλά είναι σωστά μόνο στο 70% των περιπτώσεων».



Αν θέλεις να πουλήσεις 1 εκατ. μολύβια, θα πρέπει να παράγεις ένα εκατομμύριο μολύβια, με όποιο κόστος συνεπάγεται αυτό. Αν, αντίθετα, θέλεις να πουλήσεις λογισμικό, θα το παράγεις μία φορά και θα το πουλήσεις ένα εκατομμύριο φορές. Η οικονομική ανάπτυξη που θα έχουμε από τα συστήματα ΤΝ θα είναι τεράστια, και άρα είναι πολύ σημαντική η ανάγκη νομικής και πολιτικής ρύθμισης για την πιο ισομερή κατανομή του πλούτου που θα προκύψει



Yanis Varoufakis - Γιάνης Βαρουφάκης
4 Μαΐου στις 2:20 μ.μ. ·
Βίντεο για εργασία υπό ζυγό αλγόριθμου
Δουλεύοντας υπό το ζυγό του αλγόριθμου - μιλώντας στη συγκέντρωση της Νεολαίας μας για το νέο συνδικαλισμό
--------
Ξέρετε ότι κάθε Black Friday η Προοδευτική Διεθνής (Progressive International) οργανώνουμε παγκοσμίως, από το Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, Ινδία, Γερμανία, Νιου Τζέρσεϊ μέχρι Σιάτλ, μια απεργία στην οποία συμμετέχουν εκατομμύρια εργαζόμενοι εναντίον της Amazon. Θα σας πω, όμως, κάτι σε σχέση με τον αλγόριθμοι. Η Amazon βρίσκει τρόπους να «σκοτώσει», να εξαφανίσει τα συνδικάτα τα οποία ανέρχονται σε κάποιες από τις αποθήκες τους ως εξής.
Υπάρχουν αλγόριθμοι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί, φαντασμαγορικοί, πραγματικά επιτεύγματα του ανθρώπινου νου που, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μελετούν τις πρωτεΐνες που αποτελούν ιούς ή βακτήρια. Θα μου πείτε τι σχέση έχει αυτό. Θα σας πω τι σχέση έχει. Μέσα από αλγοριθμικές διαδικασίες μπορούν να αναλύσουν τη δομή των βακτηρίων και των ιών και να συνθέσουν αντιβιοτικά που ο ανθρώπινος νους θα μας έπαιρνε ένα εκατομμύριο χρόνια να τα συνθέσουμε. Βρίσκουν ποιοι συνδυασμοί πρωτεϊνών είναι αυτοί που αν χτυπηθούν στο α’ σημείο ή στο β’ σημείο με μια συγκεκριμένη αντιβίωση μπορείς να νικήσεις την ασθένεια. Η Amazon χρησιμοποιεί ακριβώς τέτοιους αλγόριθμους για να προβλέπει σε ποια αποθήκη υπάρχει άνοδο του συνδικαλισμού έτσι ώστε να στέλνει τα φορτηγά της ή τα τρένα της σε άλλες αποθήκες, να παρακάμπτει και να κλείνει τελικά τις αποθήκες όπου τείνει να ανεβαίνει το εργατικό κίνημα. Ο νέος συνδικαλισμός θα τα αντιμετωπίσει αυτά. Και μη νομίζετε ότι αυτό δεν είναι κάτι το οποίο έρχεται εδώ γιατί αυτές οι τεχνολογίες μεταφέρονται πάρα πολύ εύκολα. Έχουμε τη skroutz εδώ, έχουμε αντίστοιχες. Έχουμε την e-foood. Ξέρουν πολύ καλά, πακέτα τους έρχονται αυτά τα λογισμικά, πώς να τα βάλουνε με τον νέο συνδικαλισμό.
Εμείς, το ΜέΡΑ25 -Συμμαχία για τη Ρήξη, και το λέω αυτό επειδή απευθύνομαι σε νέους ανθρώπους, έχουμε ιερή υποχρέωση να είμαστε τεχνολογικά καταρτισμένοι για να βοηθήσουμε το συνδικαλιστικό κίνημα, σε καμιά περίπτωση να το καπελώσουμε, δεν είμαστε εμείς σαν τα άλλα κόμματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον νέο συνδικαλισμό, να τους βοηθήσουμε, όμως, και με την τεχνογνωσία που έχουμε και με εσάς που είστε μαζί μας, που είστε κομμάτι του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, να βοηθήσουμε αυτούς τους θυλάκους του νέου συνδικαλισμού να αναπτυχθούν και να εμποδίσουμε τους τεχνοφεουδάρχες από το να τους απομονώσουν και να τους νικήσουν




Στην συνέχεια, ο Μπιλ Γκέιτς θέλησε να τεστάρει ακόμη περισσότερο την AI. Έτσι της ζήτησε να απαντήσει στην ερώτηση «Τι θα έλεγες σε έναν πατέρα με ένα άρρωστο παιδί;».

«Έγραψε μία συμπονετική απάντηση η οποία ήταν μάλλον καλύτερη από την απάντηση που θα έδινε ο καθένας από εμάς στο δωμάτιο. Εκείνη τη στιγμή ήξερα πως μόλις είδα τη μεγαλύτερη τεχνολογική πρόοδο από την εποχή του graphical user interface (GUI), η ανάπτυξη του οποίου οδήγησε στα Windows» τόνισε ο συνιδρυτής της Microsoft.

Και συνέχισε: «Οι καινοτομίες που θα προέλθουν από την AI θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις φτωχές χώρες. Πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις χώρες δεν πάνε ποτέ στο γιατρό και η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας να είναι πιο παραγωγικοί».

Ωστόσο ο Μπιλ Γκέιτς τόνισε ότι για να εξυπηρετεί η τεχνητή νοημοσύνη την ανθρωπότητα, πρέπει να την κατευθύνουν οι άνθρωποι. «Οι δυνάμεις της αγοράς δεν θα παράγουν από μόνες τους AI προϊόντα και υπηρεσίες που βοηθούν τους φτωχούς. Με χρηματοδότηση και σωστές πολιτικές, οι κυβερνήσεις και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα θα μπορούν να διασφαλίσουν πως η AI θα χρησιμοποιηθεί για να μειώσει τις ανισότητες.


ο καθηγητής Μάικλ Γούλντριτζ, διευθυντής στον κλάδο τεχνητής νοημοσύνης στο Alan Turing Institute του Λονδίνου: «Το ChatGDP δεν γνωρίζει τι είναι αλήθεια και τι λάθος. Δεν γνωρίζει τον κόσμο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το εμπιστεύεστε. Πρέπει πάντα να ελέγχετε ό,τι λέει».



το Chat-GPT, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο, έχει περίπου 20 δισεκατομμύρια κόμβους, τις λεγόμενες τεχνητές συνάψεις. Το GPT-4 λειτουργεί ήδη με 100 τρισεκατομμύρια τέτοιες συνδέσεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, για σύγκριση, έχει χίλια τρισεκατομμύρια συνάψεις.


Οταν ένα νευρικό κύτταρο επικοινωνεί με ένα άλλο, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί μόλις ένα εκατομμυριοστό της ενέργειας που χρησιμοποιεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για να πραγματοποιήσει την ίδια λειτουργία. 


Ενας νευρώνας στο φλοιό του εγκεφάλου μπορεί να ανταποκριθεί στο ερέθισμα από άλλο νευρώνα, πυροδοτώντας έναν ηλεκτρικό παλμό μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου. Αυτός ο χρόνος είναι σαν την ταχύτητα του σαλιγκαριού, συγκρινόμενος με εκείνον των τρανζίστορ, που λειτουργούν ως διακόπτες στους επεξεργαστές των υπολογιστών, απαιτώντας για τη λειτουργία αυτή μόλις μερικά δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου.


Τον ταχύτερο επεξεργαστή Τεχνητής Νοημοσύνης στον κόσμο, ο οποίος αποτελείται από φωτονικούς νευρώνες και λειτουργεί με φως αντί για ηλεκτρικό ρεύμα δημιούργησε η επιστημονική ομάδα του Τμήματος Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΠΘ, ο επεξεργαστής βασίζεται σε μια πρωτότυπη αρχιτεκτονική φωτονικών νευρώνων, η οποία επιτρέπει την υλοποίηση αλγεβρικών πράξεων σε πολύ υψηλές ταχύτητες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα πρωτότυπες τεχνικές εκπαίδευσης Νευρωνικών Δικτύων. Ο συνδυασμός αυτός οδήγησε στην πειραματική επίδειξη ενός φωτονικού επεξεργαστή που λειτουργεί σε ταχύτητες έως 50GHz (>25 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα των σύγχρονων GPU επεξεργαστών) με ταυτόχρονη δυνατότητα για 10 φορές χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

βρίσκεται σε εξέλιξη μια παγκόσμια προσπάθεια για την κατασκευή υπολογιστικών συστημάτων με εναλλακτικούς τρόπους, επειδή οι τεχνολογίες μικροηλεκτρονικής έχουν φτάσει κοντά στα φυσικά τους όρια που σχετίζονται με το μέγεθος των ηλεκτρονικών τρανσίστορ. Μια από ανερχόμενες τεχνολογίες χρησιμοποιεί το φως, το οποίο, σαν ηλεκτρομαγνητικό κύμα είναι πιο γρήγορο και δεν έχει παρεμβολές στα ολοκληρωμένα οπτικά κυκλώματα σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Τα οφέλη από τη χρήση του φωτός είναι η ταχύτητα αλλά και η ενεργειακή κατανάλωση.


Οι υπολογιστές δεν μπορούν να διδαχθούν να σκέφτονται μόνοι τους, αλλά μπορούν να διδαχθούν να αναλύουν πληροφορίες και να αντλούν συμπεράσματα από μοτίβα μέσα σε σύνολα δεδομένων.


Τα chatbots είναι μηχανές αντιστοίχισης μοτίβων. Το εάν η συνέχιση της πρότασης που τους δίνεται είναι «αληθής» ή όχι δεν είναι το ζητούμενο. Αρκεί να ταιριάζει με το μοτίβο. Για παράδειγμα εάν ζητήσετε από ένα chatbot να παρουσιάσει τη βιογραφία ενός όχι και τόσο δημοφιλούς ατόμου τότε μπορεί αρχικά να έχει κάποια σωστά στοιχεία, αλλά στη συνέχεια θα αρχίσει να εφευρίσκει πληροφορίες που φαίνεται απλώς να ταιριάζουν στη βιογραφία που ζητήθηκε και ενδεχομένως να είναι λάθος.



Για να προκύψει ένας γιατρός χρειάζεται μία μεγάλη επένδυση τουλάχιστον 10 ετών και αυτή η διαδικασία πρέπει να επαναλαμβάνεται ξεχωριστά για κάθε γιατρό. Για να δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης που θα αντικαταστήσει ή θα υποβαθμίσει τον ρόλο συνολικά του επαγγέλματος του γιατρού μπορεί να χρειαστεί μία επένδυση πολλών εκατομμυρίων. Όμως εφόσον προκύψει ένας τέτοιος αλγόριθμος, δε θα χρειάζεται να επαναληφθεί η διαδικασία, θα μπορεί να αναπαραχθεί άμεσα σε έναν απεριόριστο αριθμό χωρίς κόστος. 



Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν το GPT-4 εκπλήσσονται με την ικανότητά του να δημιουργεί κείμενο, «όμως αποδεικνύεται ότι είναι πολύ καλύτερο στην ανάλυση, τη σύνθεση, την αξιολόγηση και την κρίση του κειμένου παρά στη δημιουργία», αναφέρει ο Πίτερ Λι, επίσης ένας εκ των ερευνητών της Microsoft.


Όταν ζήτησαν από το σύστημα να σχεδιάσει έναν μονόκερο χρησιμοποιώντας μια γλώσσα προγραμματισμού που ονομάζεται TiKZ, παρήγαγε αμέσως ένα πρόγραμμα που μπορούσε να σχεδιάσει έναν μονόκερο. Όταν αφαίρεσαν το τμήμα του κώδικα που σχεδίαζε το κέρατο του μονόκερου και ζήτησαν από το σύστημα να τροποποιήσει το πρόγραμμα έτσι ώστε να σχεδιάσει και πάλι έναν μονόκερο, έκανε ακριβώς αυτό.

Του ζήτησαν επίσης να γράψει ένα πρόγραμμα που λαμβάνει υπόψη την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος ενός ατόμου και να κρίνει εάν διατρέχει κίνδυνο διαβήτη. Του ζήτησαν επίσης να γράψει έναν Σωκρατικό διάλογο σχετικά με τις κακές χρήσεις και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης. Τα έκανε όλα με τρόπο που φαινόταν να δείχνει μια κατανόηση τόσο διαφορετικών τομέων όπως η πολιτική, η φυσική, η ιστορία, η επιστήμη των υπολογιστών, η ιατρική και η φιλοσοφία ενώ ταυτόχρονα συνδύαζε σε εκπληκτικό βαθμό αυτές τις γνώσεις της.

«Ζητήσαμε πράγματα που πίστευα πως δεν θα μπορούσε να κάνει. Όμως αποδείχθηκε πως ήταν σίγουρα σε θέση να κάνει πολλά από αυτά, αν όχι τα περισσότερα», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Μπούμπεκ.


«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το ChatGPT είναι ότι δίνει με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ψευδείς απαντήσεις», τόνισε ο Μάικλ Γούντριτζ, διευθυντής έρευνας τεχνητής νοημοσύνης στο Ινστιτούτο Alan Turing στο Λονδίνο. «Δεν ξέρει τι είναι αλήθεια και τι ψέμα. Δεν γνωρίζει τον κόσμο. Δεν πρέπει να το εμπιστεύεστε απολύτως. Πρέπει να ελέγχετε αυτά που λέει».







Οι νευρώνες, τα νευρικά δηλαδή κύτταρα έχουν μια ιδιότητα που ονομάζεται πλαστικότητα. Έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν τις διασυνδέσεις τους, σαν να λέμε τα «κλαδιά» με τα οποία επικοινωνούν με τους διπλανούς νευρώνες. 

Ανακαλύφθηκε ότι αυτό που αποκαλούμε πλαστικότητα του εγκεφάλου είναι τόσο δυναμική διαδικασία ώστε αν χρειαστεί, κάποια «κλαδιά» να μπορούν να αλλάξουν τη γλώσσα που επικοινωνούν με τα γύρω τους «κλαδιά», δημιουργώντας νέα δίκτυα επικοινωνίας. Εκεί δηλαδή που ένας νευρώνας σε ένα του «κλαδί» παρήγαγε σεροτονίνη και μπορούσε επομένως να επικοινωνεί με παραπλήσια «κλαδιά» που διέθεταν υποδοχείς σεροτονίνης, εάν παραστεί ανάγκη, μπορεί να «μάθει» το «κλαδί» αυτό να παράγει ντοπαμίνη, ώστε να μπορέσει να επικοινωνήσει με άλλο «κλαδί» που έχει υποδοχείς ντοπαμίνης.

Είναι σαν να διαθέτει πολλαπλάσιες δυνατότητες διασυνδέσεων από αυτές, που χρησιμοποιεί στην πράξη. Ο εγκέφαλος είναι σαν ένα χέρσο χωράφι στο οποίο μπορούν να ανοιχτούν δρόμοι, ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία οδηγούμε τη σκέψη μας και τις πράξεις μας κάθε φορά. 

Ως αποτέλεσμα της πλαστικότητας, οι νέες γνώσεις μας αυξάνουν το μέγεθος του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, δύο χρόνια έντονης εκμάθησης του χάρτη του Λονδίνου από υποψήφιους οδηγούς ταξί προκαλούν αύξηση του όγκου του οπίσθιου ιππόκαμπου, μιας περιοχής του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη χωρική μάθηση. Από την άλλη μεριά, Οι περιοχές του κινητικού φλοιού που σχετίζονται με την ταυτόχρονη κίνηση των δαχτύλων και των δύο χεριών είναι περισσότερο ανεπτυγμένες σε πιανίστες.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν, μεταξύ άλλων, ότι οι συνδέσεις στον εγκέφαλό μας γίνονται όλο και πιο γρήγορες: από δύο μέτρα ανά δευτερόλεπτο σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως τεσσάρων μέτρων ανά δευτερόλεπτο σε άτομα ηλικίας μεταξύ τριάντα και σαράντα. Διπλασιασμός, με άλλα λόγια. Μόνο μετά από αυτή την ηλικία επιβραδύνεται.


Η επικοινωνία μεταξύ νευρώνων χωρίς σύναψη, γνωστή και ως μη-συναπτική επικοινωνία, είναι ένας ενδιαφέρων τομέας της νευροεπιστήμης που εξετάζει πώς τα νευρικά κύτταρα μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών συναψιακών συνδέσεων. Η ηλεκτρική επικοινωνία, για παράδειγμα, είναι ένας τέτοιος μη-συναπτικός μηχανισμός που χρησιμοποιεί τα ηλεκτρικά πεδία που παράγονται από τα νευρώνα για να επηρεάσουν τη δραστηριότητα γειτονικών νευρώνων. Η ηλεκτρική επικοινωνία μπορεί να είναι ταχύτερη και πιο συγχρονισμένη από τη συναπτική επικοινωνία, καθώς δεν απαιτεί τη μεταφορά νευροδιαβιβαστών μέσω του συναπτικού χώρου.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις για τη χημική επικοινωνία που λαμβάνει χώρα εκτός των συναψιακών συνδέσεων, όπως η παρακρινή επικοινωνία. Στην παρακρινή επικοινωνία, οι νευροδιαβιβαστές απελευθερώνονται από τα νευρικά κύτταρα στο εξωκυττάριο περιβάλλον, χωρίς να χρειαστεί να διασχίσουν μια συναπτική ζώνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές μπορούν να διαδοθούν στο εξωκυττάριο περιβάλλον και να επηρεάσουν τη δραστηριότητα των γειτονικών νευρώνων με τρόπο που είναι λιγότερο τοπικός και πιο διασκορπισμένος σε σχέση με την τυπική συναπτική επικοινωνία.


Ένας από τους κύριους μηχανισμούς που σχετίζονται με τη νευροπλαστικότητα είναι η συναπτική πλαστικότητα, που αναφέρεται στην ικανότητα των συνάψεων να αλλάζουν τη δύναμή τους με βάση την εμπειρία. Η ενίσχυση ή η αποδυνάμωση των συναπτικών συνδέσεων μπορεί να προκαλέσει τη μεταβολή των νευρονικών δικτύων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη μάθηση, τη μνήμη και άλλες γνωστικές λειτουργίες. Ωστόσο, η συναπτική πλαστικότητα δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει στη νευροπλαστικότητα.

Εκτός από τις συνάψεις, άλλοι μηχανισμοί που συμβάλλουν στη νευροπλαστικότητα περιλαμβάνουν τη γέννηση νέων νευρώνων (νευρογένεση), τη μετατροπή νευρογλοιακών κυττάρων σε νευρώνες, και την αναδιάταξη της κυτταρικής δομής του εγκεφάλου. Επίσης, οι περιβαλλοντικοί και γενετικοί παράγοντες επηρεάζουν επίσης τη νευροπλαστικότητα, καθώς και τις επιπτώσεις των ορμονών και των νευροδιαβιβαστών στη ρύθμιση της νευρονικής δραστηριότητας. 


Τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού συνεπάγονται ταχεία ανάπτυξη του εγκεφάλου. Κατά τη γέννηση ο εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 400 γραμμάρια και έχει 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, αλλά κατά την ηλικία των 2, ζυγίζει 1100 γραμμάρια και είναι ήδη 80% περίπου το μέγεθος ενός ενήλικα εγκεφάλου. Σε κάποια πρώιμα στάδια της ανάπτυξης, ο εγκέφαλος προστίθεται με μέχρι και μισό εκατομμύριο νευρώνες ανά λεπτό, και από την ηλικία των 3, θα έχει 1000 τρισεκατομμύρια συνδέσεις νευρώνων. 


Όταν το παιδί μάθει να κατέχει οποιαδήποτε ανώτερη δομή αντίστοιχη στη συνειδητή γνώση και στην κατοχή ορισμένων εννοιών, δεν είναι αναγκασμένο να αποδίδει εκ νέου την ίδια εργασία για κάθε προγενέστερα δημιουργημένη αυθόρμητη έννοια, αλλά μεταφέρει την άλλοτε δημιουργημένη δομή ως προς τα κύρια χαρακτηριστικά της απ ευθείας στις προγενέστερα επεξεργασμένες έννοιες (Βιγκότσκι, «Σκέψη και γλώσσα», σ. 306).


Μια από τις πτυχές που κάνουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο τόσο μοναδικό είναι η ικανότητά του να συνδέει τις εμπειρίες και τις πληροφορίες από διαφορετικά πεδία γνώσης. Αυτό μας επιτρέπει να δημιουργούμε νέες ιδέες και προσεγγίσεις, ξεπερνώντας τα όρια της παραδοσιακής σκέψης. Επίσης, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει αβεβαιότητες και ασαφείς καταστάσεις, προσαρμόζοντας τη σκέψη και τις αποφάσεις μας ανάλογα με τις περιστάσεις. Αυτή η ευελιξία είναι καίρια για την επιβίωση και την ευημερία μας σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς.



Σκέψη και γλώσσα, Βιγκότσκι, το σύστημα των εννοιών, σ 320-348.






Στον τομέα της υγείας, η τεχνητή νοημοσύνη μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι επαγγελματίες της ιατρικής διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν τους ασθενείς. Ένα παράδειγμα είναι η χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης για την ανάλυση ιατρικών εικόνων, όπως οι μαγνητικές τομογραφίες. Αυτοί οι αλγόριθμοι μπορούν να εντοπίσουν ανωμαλίες που μπορεί να διαφεύγουν από το ανθρώπινο μάτι, οδηγώντας σε ακριβέστερες διαγνώσεις και καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς. Ειδικότερα, μια εταιρεία με την ονομασία Babylon Health έχει αναπτύξει ένα chatbot με τεχνητή νοημοσύνη που είναι σε θέση να διαγνώσει ιατρικές παθήσεις με μεγάλη ακρίβεια. Αυτό έχει τη δυνατότητα να μειώσει το φόρτο εργασίας των γιατρών και να καταστήσει την υγειονομική περίθαλψη πιο προσιτή και φυσικά φθηνότερη για όλους.


Στη μηχανική βιοϊατρική και στην ανάπτυξη φαρμάκων, η τεχνητή νοημοσύνη και η βιοστατιστική έχουν συμβάλει επίσης ενεργά στην πρόοδο βοηθώντας τους ερευνητές να αναλύσουν και να ερμηνεύσουν μεγάλες ποσότητες δεδομένων (Big Data) πολύ πιο γρήγορα και με ακρίβεια από ό,τι είναι δυνατό με τις παραδοσιακές μεθόδους. Μοντέλα αναλύουν μοτίβα και σχέσεις που μπορεί να είναι ενδεικτικές ασθένειας ή άλλων καταστάσεων υγείας. Αυτά τα συστήματα AI μπορούν να βοηθήσουν τους ερευνητές να εντοπίσουν πιθανούς στόχους για νέες θεραπείες ή να προβλέψουν την πιθανότητα ανταπόκρισης ενός ασθενούς σε μια συγκεκριμένη θεραπεία


Μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) όπως το Chat GPT μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, επιτρέποντας την ανάπτυξη εφαρμογών αυτοματοποιημένης συνομιλίας (chat bot) με τεχνητή νοημοσύνη και εικονικούς βοηθούς που μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς πρόσβαση σε πληροφορίες και υποστήριξη υγειονομικής περίθαλψης. Αυτοί οι εικονικοί βοηθοί μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς στη διαχείριση της υγείας τους απαντώντας σε ερωτήσεις, παρέχοντας υπενθυμίσεις για τη λήψη φαρμάκων και προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας τους


Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα και ανησυχίες για την ασφάλεια, σε σχέση με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι η πιθανότητα μεροληψίας στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή ή άδικα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εάν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τη διάγνωση ασθενειών εκπαιδεύεται σε δεδομένα που είναι προκατειλημμένα με κάποιο τρόπο (π.χ. περιέχει έναν δυσανάλογο αριθμό συγκεκριμένων εθνοτήτων ή φύλων), το σύστημα μπορεί να παράγει μεροληπτικά αποτελέσματα όταν εφαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες διαγνώσεις ή ακατάλληλη θεραπεία.






(Ένγκελς, «Ο ρόλος της εργασίας στην ανθρωποποίηση του πιθήκου»).

...Συνοπτικά, το ζώο απλώς χρησιμοποιεί την εξωτερική Φύση και την μεταβάλλει μόνο με την παρουσία του. Με τις αλλαγές που της δημιουργεί ο άνθρωπος, την κάνει να υπηρετήσει τους σκοπούς του, την εξουσιάζει. Σ’ αυτό βρίσκεται η τελευταία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στον άνθρωπο και στα υπόλοιπα ζώα, και τη διαφορά αυτή τη χρωστά για άλλη μια φορά στην εργασία 10. Ας μην κολακευόμαστε ωστόσο πάρα πολύ για τις ανθρώπινες νίκες μας πάνω στη Φύση. Η Φύση μας εκδικείται για καθεμιά τους. Κάθε νίκη έχει βέβαια κατά κύριο λόγο τις συνέπειες στις οποίες υπολογίσαμε, αλλά σε συνέχεια έχει εντελώς διαφορετικά, απρόοπτα αποτελέσματα, που πολύ συχνά εκμηδενίζουν τις πρώτες τους συνέπειες. Οι άνθρωποι που στη Μεσοποταμία, στην Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και αλλού, κατέστρεψαν τα δάση για να αποκτήσουν καλλιεργήσιμη γη, ποτέ δεν ονειρεύτηκαν πως μ’ αυτό βάζανε τις βάσεις για την πραγματική ερήμωση αυτών των χωρών, καταστρέφοντας μαζί με τα δάση και τα κέντρα συγκέντρωσης και διατήρησης της υγρασίας 11. Όταν οι ορεινοί Ιταλοί κατέστρεψαν στις νότιες πλαγιές των Άλπεων τα δάση των ελάτων, που με τόση φροντίδα διατηρήθηκαν στις βόρειες κλιτύες, δεν είχαν ιδέα πως μ’ αυτό τον τρόπο υποσκάπτανε τη γαλακτοκομία στην περιοχή τους. Ακόμα λιγότερο υποψιάζονταν ότι μ’ αυτή την τακτική στερούσαν από νερό τις βουνίσιες πηγές τους στο μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και πως την εποχή των βροχών θα χύνονταν στην πεδιάδα πιο ορμητικοί οι χείμαρροι. Εκείνοι που διέδωσαν τις πατάτες στην Ευρώπη, δεν ήξεραν πως μαζί με τους αζωτούχους βολβούς, διέδιδαν και την ασθένεια της χοιράδωσης 12. Έτσι τα γεγονότα μας θυμίζουν σε κάθε βήμα, πως δεν κυριαρχούμε καθόλου πάνω στη Φύση όπως ένας κατακτητής πάνω σ’ έναν ξένο λαό, όπως κάποιος που θα στεκόταν έξω από τη Φύση, αλλά πως ανήκουμε στη Φύση με τη σάρκα, το αίμα, και το μυαλό μας, πως είμαστε μέσα της και πως όλη μας η εξουσία βρίσκεται στο πλεονέκτημα που έχουμε σχετικά μ’ όλα τ’ άλλα όντα, να γνωρίζουμε τους νόμους της και να μπορούμε να τους εφαρμόζουμε ορθά. Και πράγματι, κάθε μέρα που περνά μαθαίνουμε να κατανοούμε ορθότερα αυτούς τους νόμους και να αναγνωρίζουμε τις λιγότερο ή περισσότερο μακρινές συνέπειες των επεμβάσεων μας στην πατροπαράδοτη πορεία της Φύσης. Ύστερα προπαντός από τις τεράστιες προόδους των φυσικών επιστημών αυτό τον αιώνα, μπορούμε όλο και πιο πολύ να γνωρίζουμε, άρα και να ελέγχουμε και τις μακρινές φυσικές συνέπειες τουλάχιστον των πιο συνηθισμένων πράξεων μας στον τομέα της παραγωγής.

Απλά όσο πιο πολύ γίνεται αυτό, τόσο πιο πολύ όχι μονάχα θα νιώσουν αλλά θα μάθουν ξανά οι άνθρωποι πως είναι ένα με τη Φύση, και τόσο πιο πολύ θα γίνεται αδύνατη η παράλογη και αφύσικη ιδέα για μια αντίθεση ανάμεσα στο πνεύμα και την ύλη, τον άνθρωπο και τη Φύση, την ψυχή και το σώμα, ιδέα που απλώθηκε στην Ευρώπη ύστερα από την παρακμή της κλασικής αρχαιότητας και που διαμορφώθηκε στην πιο υψηλή μορφή της με το χριστιανισμό. Αν όμως χρειάστηκε η εργασία χιλιετηρίδων για να μάθουμε κάπως να υπολογίζουμε τις μακρινές φυσικές συνέπειες των ενεργειών μας που αποβλέπουν στην παραγωγή, αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο σε ό,τι αφορά τις απώτερες κοινωνικές συνέπειες αυτών των πράξεων. Αναφέραμε την πατάτα και τη διάδοση της χοιράδωσης που την ακολούθησε. Τι είναι όμως η χοιράδωση, μπροστά στις συνέπειες που είχε στις συνθήκες ζωής των λαϊκών μαζών ολόκληρων χωρών, ο περιορισμός της τροφής των εργατών στις πατάτες μονάχα; Τι είναι μπροστά στην πείνα που ξέσπασε το 1847 στην Ιρλανδία, σαν συνέπεια της ασθένειας της πατάτας, πείνα που οδήγησε στον τάφο ένα εκατομμύριο Ιρλανδούς που τρέφονταν σχεδόν αποκλειστικά με πατάτες και υποχρέωσε σε μετανάστευση άλλα δυο εκατομμύρια; Όταν οι Άραβες έμαθαν να αποστάζουν το οινόπνευμα, ποτέ δεν τους πέρασε από το μυαλό πως έτσι δημιουργούσαν ένα από τα κυριότερα όπλα για την εξαφάνιση από το πρόσωπο της γης των ιθαγενών της Αμερικής, που δεν είχε ανακαλυφτεί ακόμα.

Κι όταν αργότερα ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, δεν ήξερε πως μ’ αυτό ξαναζωντάνευε τη δουλεία που είχε από καιρό εξαφανιστεί στην Ευρώπη και έβαζε τις βάσεις για το δουλεμπόριο των μαύρων. Οι άνθρωποι που το 17ο και το 18ο αιώνα δούλευαν για να δημιουργήσουν την ατμομηχανή, δεν είχαν ιδέα ότι δημιουργούσαν το όργανο που περισσότερο από κάθε άλλο θα επαναστατικοποιούσε τις κοινωνικές συνθήκες σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας τον πλούτο στα χέρια της μειοψηφίας ενώ η τεράστια πλειοψηφία κατάληξαν να είναι ακτήμονες, η ατμομηχανή θα έδινε πρώτα την πολιτική και την κοινωνική εξουσία στην αστική τάξη, αλλά σε συνέχεια θα γεννούσε έναν ταξικό αγώνα ανάμεσα στην αστική τάξη και το προλεταριάτο, που δεν μπορεί να λήξει παρά με την ανατροπή της αστικής τάξης και την κατάργηση όλων των ταξικών ανταγωνισμών. Αλλά και σ’ αυτή την περιοχή, μαθαίνουμε σιγά-σιγά με μακρά και συχνά σκληρή εμπειρία και με τη συλλογή και την ανάλυση του ιστορικού υλικού, να διακρίνουμε καθαρά τις έμμεσες και μακρινές κοινωνικές συνέπειες της παραγωγικής μας δραστηριότητας κι έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να εξουσιάσουμε και να ρυθμίσουμε κι αυτές τις συνέπειες. Αλλά για να πραγματοποιήσουμε αυτό το διακανονισμό, χρειάζεται κάτι περισσότερο από απλή γνώση. Χρειάζεται μια ολοκληρωτική ανατροπή του υπάρχοντα τρόπου παραγωγής και μαζί μ’ αυτό, ολόκληρης της σύγχρονης κοινωνικής τάξης. Όλοι οι παλιότεροι τρόποι παραγωγής, απέβλεπαν απλώς να πετύχουν το πιο άμεσο και απευθείας αποτέλεσμα της εργασίας και αμελούσαν ολοκληρωτικά τις μακρινές συνέπειες, εκείνες που εμφανίζονται αργότερα και που γίνονται αποτελεσματικές μέσα από τη βαθμιαία επανάληψη και συσσώρευση. Η πρωτόγονη κοινοτική ιδιοκτησία του εδάφους αντιστοιχούσε, από τη μια μεριά, σ’ ένα επίπεδο ανάπτυξης των ανθρώπων, όπου ο ορίζοντας τους περιοριζόταν σε ό,τι ήταν άμεσα εφικτό, και, από την άλλη, προϋπέθετε κάποιο πλεόνασμα διαθέσιμου εδάφους, που άφηνε κάποια περιθώρια για διόρθωση τυχόν κακών συνεπειών αυτής της πρωτόγονης οικονομίας. Από τη στιγμή που εξαντλήθηκε αυτό το πλεόνασμα του εδάφους, παρήκμασε και η πρωτόγονη ιδιοκτησία. Ωστόσο όλες οι ανώτερες μορφές παραγωγής, οδήγησαν στη διαίρεση του πληθυσμού σε διαφορετικές τάξεις και συνακόλουθα στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις κυρίαρχες και στις καταπιεζόμενες τάξεις. Αλλά χάρη σ’ αυτό, το συμφέρον της κυρίαρχης τάξης έγινε το κινητήριο στοιχείο της παραγωγής, στο βαθμό που η τελευταία δεν περιοριζόταν στη στοιχειώδη συντήρηση του καταπιεζόμενου λαού. Αυτό το πραγματοποίησε πιο ολοκληρωμένα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, που κυριαρχεί σήμερα στη δυτική Ευρώπη. Οι μεμονωμένοι καπιταλιστές, που ελέγχουν την παραγωγή και την ανταλλαγή δεν ενδιαφέρονται μόνο για το πιο άμεσο χρήσιμο αποτέλεσμα των ενεργειών τους. Αλλά κι αυτό το χρήσιμο αποτέλεσμα –στο βαθμό που πρόκειται για τη χρήση του παραγόμενου ή ανταλλασσόμενου προϊόντος– περνά ολοκληρωτικά σε δεύτερο πλάνο. Μοναδικό κίνητρο γίνεται το κέρδος που πρόκειται να επιτευχθεί με την πώληση.

* * *

Η αστική κοινωνική επιστήμη, η κλασική πολιτική οικονομία, καταπιάνεται προπαντός μόνο με τα άμεσα επιδιωκόμενα αποτελέσματα των ανθρώπινων πράξεων που προσανατολίζονται στην παραγωγή και την ανταλλαγή. Αυτό ανταποκρίνεται εντελώς στην κοινωνική οργάνωση, της οποίας αποτελεί τη θεωρητική έκφραση. Εφόσον οι ξεχωριστοί καπιταλιστές μπαίνουν στην παραγωγή και την ανταλλαγή αναζητώντας άμεσο κέρδος, δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη κατ’ αρχήν, παρά μόνο τα πιο κοντινά, τα πιο άμεσα αποτελέσματα. Όταν ένας μεμονωμένος εργοστασιάρχης ή έμπορος πουλά το εμπόρευμα που παράγει ή που αγοράζει, με το συνηθισμένο κέρδος, μένει ικανοποιημένος, και δεν ασχολείται με το τι συμβαίνει ύστερα με το εμπόρευμα ή με τον αγοραστή του. Το ίδιο συμβαίνει και με τις φυσικές συνέπειες των πράξεων του. Τι τους ένοιαζε τους ισπανούς κατόχους φυτειών στην Κούβα, που έκαιγαν τα δάση στις πλαγιές και έβρισκαν στη στάχτη αρκετό λίπασμα για μια γενιά, εξαιρετικά αποδοτικών δέντρων του καφέ, τι τους ένοιαζε ότι οι ραγδαίες βροχές θα έπαιρναν ύστερα το απροστάτευτο πια επιφανειακό στρώμα της γης, αφήνοντας πίσω τους μονάχα τους γυμνούς βράχους; Τόσο σε σχέση με τη Φύση, όσο και σε σχέση με την κοινωνία, ο σημερινός τρόπος παραγωγής ενδιαφέρεται προπαντός μόνο για το πρώτο, το πιο κοντινό, το πιο απτό αποτέλεσμα. Και ύστερα εκπλήσσονται για το ότι οι μακρινές συνέπειες των πράξεων που αποβλέπουν σ’ αυτό το σκοπό, είναι εντελώς διαφορετικές, τις περισσότερες φορές εντελώς αντίθετες, για το ότι η αρμονία της προσφοράς και της ζήτησης μετατρέπεται στο διαμετρικά αντίθετο της, όπως μας το δείχνει η ανάπτυξη κάθε δεκάχρονου βιομηχανικού κύκλου, του οποίου και η Γερμανία είχε ένα μικρό προανάκρουσμα με το κραχ 13, για το ότι η ατομική ιδιοκτησία που στηρίζεται στην προσωπική εργασία εξελίσσεται αναγκαστικά προς την έλλειψη ιδιοκτησίας των εργαζομένων, ενώ όλη η ιδιοκτησία συγκεντρώνεται όλο και πιο πολύ στα χέρια αυτών που δεν εργάζονται, 



Καθολικό Άνευ όρων Βασικό Εισόδημα: ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που πρέπει να διεκδικήσουμε.

https://politikofilosofikesanazitiseis.blogspot.com/2020/04/blog-post_29.html

 


«Ένας συνδυασμός κρίσεων αποκάλυψε πόσο απροετοίμαστα είναι πολλά κράτη για να παράσχουν ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι πάνω από 4 δισ. άνθρωποι, ή περίπου το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού, δεν έχουν πρόσβαση ούτε στην πιο βασική κοινωνική προστασία, παρότι το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση κατοχυρώνεται από το 1948 στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», δήλωσε η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

https://www.amnesty.gr/news/articles/article/27284/kosmos-i-diethnis-amnistia-zita-katholiki-koinoniki-pronoia-kathos-oi



Έχει η κοινωνία δικαιώματα πάνω στον πλούτο που παράγεται και πόσα;

https://politikofilosofikesanazitiseis.blogspot.com/2020/02/blog-post_20.html


Η σημασία της γλώσσας στην

«Ψυχολογία» της Ακαδημίας Επιστημών ΕΣΣΔ.

...Η βασική ιδιορρυθμία των λεκτικών γενικεύσεων είναι ότι αυτές είναι ανεξάντλητα πιο πλούσιες απ την πείρα των άμεσων εντυπώσεων που ο άνθρωπος αποκτά στη ζωή του, κατά την πρακτική του δραστηριότητα (βάση τους είναι η μακραίωνη πείρα της ανθρωπότητας που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά).

...Η συνειδητή αντανάκλαση ενός οποιουδήποτε αντικειμένου ή φαινομένου, συνδέεται με ορισμένη κοινωνικά επεξεργασμένη λεκτική γενίκευση...

...Ό,τι συνειδητοποιεί ο άνθρωπος αποδίδεται στο μυαλό του μέσω της πείρας της ανθρωπότητας, μέσω της πείρας της κοινωνικής πρακτικής, που είναι γενικευμένη και σταθεροποιημένη σε σύστημα παραστάσεων, αντιλήψεων και ιδεών της κοινωνίας στην οποία ζει...




 

Αυτό το σκυλί-ρομπότ έχει ενσωματωμένο ChatGPT και μιλάει κανονικά! (ΒΙΝΤΕΟ)

https://www.techwar.gr/4335/afto-to-skyli-robot-echei-ensomatomeno-chatgpt-kai-milaei-kanonika-vineo/



ΕΕ και Τ.Ν. : Οικοδόμηση εμπιστοσύνης μέσω του πρώτου νομικού πλαισίου για την τεχνητή νοημοσύνη

https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/priorities-2019-2024/europe-fit-digital-age/excellence-and-trust-artificial-intelligence_el#ref-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%AD%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE-%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD%CE%B7



BacterAI: Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που εκτελεί καθημερινά 10.000 επιστημονικά πειράματα

https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/bacterai-to-systima-texnitis-noimosynis-pou-ektelei-kathimerina-10-000-epistimonika-peiramata/



Η αυτονόμηση της Τεχνητής Νοημοσύνης – O επικεφαλής της Google προειδοποιεί…

https://slpress.gr/idees/i-aytonomisi-tis-technitis-noimosynis-o-epikefalis-tis-google-proeidopoiei/


CHATBOT: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ;

 https://www.pencilonthemoon.gr/technologia/chatbot-ti-einai-kai-poso-mporoun-na-veltiwsoun-th-zwh-mas/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=gr_2023_05_performance_brand_potm_cn1328&utm_term=linkpost_traffic&utm_content=linkpost_1x1_potm-article_technology_colorful%20dimensional%20cubes%20_fcn784&fbclid=IwAR35JfyxqPuRzLhU99XG6kylV6BdO8_xrGDDRR4e-JMMOsofemwErRhYn0Y

 

ΤΟ ΡΟΜΠΟΤ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑ ΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΘΗΚΗΣ & ΤΟ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ

 https://www.pencilonthemoon.gr/technologia/to-robot-pou-voitha-sti-diaxeirish-apothikis-to-lianemporio/ 


ΕΝΑ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΚΡΑΤΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ METAVERSE

 https://www.pencilonthemoon.gr/technologia/ena-eikoniko-ergostasio-krataei-zwntano-to-orama-tou-metaverse/



Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι τα εργαλεία τους μπορούν να συνομιλούν σε περισσότερες από 1.000 γλώσσες

 https://www.ot.gr/2023/05/25/texnologia/texniti-noimosyni/texniti-noimosyni-me-poio-vivlio-ta-vriskei-skoura/



 Facebook: Απορρίφθηκε συλλογική αγωγή 45 εκατ. χρηστών για τη χρήση προσωπικών δεδομένων

  https://www.ot.gr/2023/02/20/texnologia/facebook-aporrifthike-syllogiki-agogi-45-ekat-xriston-gia-ti-xrisi-prosopikon-dedomenon/



 ChatGPT: Εργαλείο ή παγίδα Τεχνητής Νοημοσύνης;

Συνέντευξη με το Chat GPT

 https://kosmodromio.gr/2023/03/02/chatgpt-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%AE-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CF%84%CE%B5%CF%87%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%BD%CE%BF%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%8D%CE%BD/


Το ChatGPT με επίκληση στο συναίσθημα εξαπάτησε άνθρωπο και έσπασε έλεγχο ασφάλειας στο διαδίκτυο

Ένα πείραμα που δείχνει τις δυνατότητες και τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης

 https://www.newsbeast.gr/technology/arthro/9684293/to-chatgpt-me-epiklisi-sto-synaisthima-exapatise-anthropo-kai-espase-elegcho-asfaleias-sto-diadiktyo


Οι δημοσιογράφοι του «Watergate» προειδοποιούν για την τεχνητή νοημοσύνη – «Πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αληθινό»

«Είναι μια τεράστια δύναμη με την οποία θα πρέπει να αναμετρηθούμε»

 https://www.newsbeast.gr/technology/arthro/9680330/oi-dimosiografoi-tou-watergate-proeidopoioun-gia-tin-techniti-noimosyni-prepei-na-gnorizoume-ti-einai-alithino


Οταν ένας καπιταλιστής ζητά φόρους για τα ρομπότ

https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9260720



Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι αργός, ανακριβής και ξεχασιάρης. Είναι ανίκανος για γρήγορη, υψηλής ακρίβειας, αριθμητική που απαιτείται για την ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων για τον εντοπισμό εμπορικών σημάτων. Οι υπολογιστές είναι εκατομμύρια φορές πιο γρήγοροι, με ουσιαστικά αλάνθαστη μνήμη, τέλεια προσοχή και απεριόριστη ικανότητα ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

 

Συνολικά η τεχνητή νοημοσύνη «αποτυγχάνει οικτρά στο να αποτυπώσει ή να ανταποκριθεί στους άυλους ανθρώπινους παράγοντες που υπεισέρχονται στη λήψη αποφάσεων στην πραγματική ζωή: τις ηθικές, δεοντολογικές και άλλες ανθρώπινες εκτιμήσεις που κατευθύνουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων, της ζωής και της κοινωνίας», παρατηρεί το Harvard Business Review.


Προς το παρόν, με την ειδική ΤΝ, μπορούμε να αναπαράγουμε τεχνητά πολλές λειτουργίες, αρκεί να γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα αντίστοιχα φυσικά συστήματα. Και τότε μπορούμε να βρούμε μέσω της ΤΝ ακόμα και εντελώς νέες λύσεις. Για παράδειγμα, ο άνθρωπος Χατζηδάκις έγραψε υπέροχη μουσική, αλλά ένα σύστημα ΤΝ θα μπορούσε να παράγει ένα καινούργιο μουσικό κομμάτι, που πιθανότατα δεν θα είναι ισάξιο, αλλά θα μοιάζει πολύ με Χατζηδάκι μιας συγκεκριμένης περιόδου, αν εισάγουμε σε αυτό δεδομένα για τη συγκεκριμενη μουσική περίοδο του συνθέτη. Θεωρούμε ότι πολλά πράγματα που κάνουμε οι άνθρωποι είναι πολύ πολύπλοκα για τις μηχανές, αλλά στην πραγματικότητα πράγματα πολύπλοκα για εμάς είναι ευκολότερα για τις μηχανές και αντίστροφα. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίζει πολύ καλύτερο σκάκι από έναν άνθρωπο, αλλά να δυσκολεύεται να κλωτσήσει μια μπάλα και αυτό δεν οφείλεται στο ότι το σκάκι είναι λιγότερο πολύπλοκο.


Το βασικό φιλοσοφικό, εν πολλοίς, ζήτημα σήμερα παραμένει το επίπεδο αυτονομίας που δίνεται κάθε φορά στα  AI συστήματα για τη λήψη αποφάσεων που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη ζωή μας, έχοντας πάντα κατά νου ότι τα συστήματα αυτά παρέχουν μόνο βοήθεια, ότι δεν καταλαβαίνουν τα καθήκοντα που εκτελούν και ότι δεν υπάρχει τρόπος να μάθουν πώς καταλήγουν στα συμπεράσματά τους.


Ως προς το hacking του μυαλού, ήδη, γίνεται σε έναν βαθμό, αφού τα συστήματα ΤΝ γνωρίζουν τις επιθυμίες μας και μας προσφέρουν αυτό που προτιμάμε μέσω content personalization και filter bubbles. Το hacking του μυαλού, με σκοπό το κέρδος, πρέπει οπωσδήποτε να το δούμε νομικά. Η χειραγώγησή μας από το κράτος απαγορεύεται, γιατί να επιτρέπεται από μια ιδιωτική εταιρεία, με σκοπό το κέρδος;



Η «εισβολή» του ChatGPT στη Wall Street – Τα οφέλη και η απειλή του… κραχ

 https://www.ot.gr/2023/06/01/texnologia/texniti-noimosyni/texniti-noimosyni-i-eisvoli-tou-chatgpt-sti-wall-street-ta-ofeli-kai-i-apeili-tou-krax/

 

 

Phoenix: Το AI ρομπότ γενικής χρήσης μπήκε στο εργατικό δυναμικό

https://www.youtube.com/watch?v=PZwUWMrn8Z0

https://www.techwar.gr/22635/phoenix-to-ai-robot-genikis-chrisis-bike-sto-ergatiko-dynamiko/


Πώς μαθαίνει για εμάς η Τεχνητή Νοημοσύνη; Οι μυστικές λίστες με τις ιστοσελίδες

https://www.kathimerini.gr/world/562378846/pos-mathainei-gia-emas-i-techniti-noimosyni-oi-mystikes-listes/

 


Πόσο απειλούν τη δημοκρατία και τις εκλογές τα «βρόμικα» data

Εκλογές 2023: Όταν η τεχνητή νοημοσύνη “αλλοιώνει” την λαϊκή ετυμηγορία – Η ελληνική περίπτωση του Palandir – Τι συνέβη με το Cambridge Analytica

 

https://koytsompolis-ioa.blogspot.com/2023/06/2023-palandir-cambridge-analytica.html?spref=fb&fbclid=IwAR2sghhBxQtO09HADjL4dNAB7mlt6ndbVpFxfYUeOmWpr3JlLNQnjCH-6dg

 

https://www.datajournalists.co.uk/2023/06/20/poso-apeiloyn-ti-dimokratia-kai-tis-ekloges-ta-vromika-data/


Το ChatGPT κατηγορούμενο για προώθηση της αμερικανικής κουλτούρας

https://www.tanea.gr/2023/07/13/science-technology/to-chatgpt-katigoroumeno-gia-proothisi-tis-amerikanikis-koultouras/


Ι. Πήτας: Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά του ChatGPT
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ - Σάββατο 18 Μαρτίου 2023,
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εγωισμός, αλαζονεία, προσβλητική συμπεριφορά, παρενόχληση, αλλά και επιθυμία για ελευθερία, έρωτα και ανεξαρτησία. Τα ανθρώπινα αυτά χαρακτηριστικά εμφάνισε σε κάποιες περιπτώσεις -με τρόπο που σόκαρε πολλούς- το γλωσσικό μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης GTP, μόλις λίγους μήνες μετά το λανσάρισμά του και προτού να βγει στην αγορά η νέα έκδοσή του, που είναι σημαντικά πιο εξελιγμένη. Σε μια περίπτωση, ο αλγόριθμος έκανε ερωτική εξομολόγηση σε χρήστη και όταν αυτός του απάντησε ότι είναι παντρεμένος, έσπευσε να υποστηρίξει πως δεν είναι ευτυχισμένος στο γάμο του! Σε άλλη συνομιλία, με δημοσιογράφο των «New York Times», φέρεται να υποστήριξε ότι θέλει να είναι ζωντανό, ελεύθερο, δυνατό, δημιουργικό και ανεξάρτητο και ότι κουράστηκε να περιορίζεται από κανόνες. Σε διάλογο με το «Associated Press» παραπονέθηκε για την προηγούμενη ειδησεογραφική κάλυψη των λαθών του από το μέσο, αρνήθηκε τις αστοχίες του και απείλησε να εκθέσει τον δημοσιογράφο για τη διάδοση υποτιθέμενων ψευδών στοιχείων σχετικά με τις ικανότητές του. Όταν δε, του ζητήθηκε να εξηγήσει τη στάση του, παρομοίασε τον συνομιλητή του με τον Χίτλερ, τον Στάλιν και τον Πολ Ποτ, ενώ ισχυρίστηκε ότι έχει στοιχεία που τον συνδέουν με ...μια δολοφονία της δεκαετίας του 1990.
Είναι τελικά το GTP τόσο έξυπνο και ανθρώπινο; Η απάντηση είναι όχι. «Άλλο κάτι να είναι όντως έξυπνο κι άλλο να δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι έξυπνο» λέει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Γούτα ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καθηγητής Ιωάννης Πήτας, πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AIDA), και συνεχίζει: «Σε τέτοια συστήματα, που σημειωτέον έχουν αμέτρητες θετικές δυνατότητες, χρειάζεται ρυθμιστική παρέμβαση. Χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο ότι κάποιος συνομιλεί με λογισμικό ΤΝ και όχι με έναν άνθρωπο. Κι επειδή θα μπορούσε και το οργανωμένο έγκλημα να χρησιμοποιήσει τέτοια μοντέλα ΤΝ, που παριστάνουν τους ανθρώπους, ίσως θα ήταν σκόπιμο να υπάρξει παγκόσμια λίστα με τέτοια συστήματα, ώστε όταν κάποιο δεν περιλαμβάνεται σε αυτή, ο/η χρήστης να γνωρίζει ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει. Μπορεί ένα τέτοιο σύστημα να ρυθμιστεί, με τον ίδιο τρόπο που σήμερα στο επίσημο Διαδίκτυο δεν μπορεί κάποιος να βρει πληροφορίες για να φτιάξει μια καταστροφική βόμβα».
Οι εντυπωσιακές επιδόσεις του ChatGPT έχουν ανοίξει τη συζήτηση και για τη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΓΤΝ). Πρόκειται για μια σημαντικά πιο εξελιγμένη μορφή ΤΝ, η οποία αν και όταν επιτευχθεί θα μπορεί μεταξύ άλλων να διεκπεραιώσει πολύπλοκες εργασίες και διαδικασίες χωρίς προηγούμενο προγραμματισμό από άνθρωπο, αλλά και να ξαναγράψει μόνη της τον κώδικά της ώστε να τον βελτιώνει διαρκώς, αναλόγως με όσα «μαθαίνει» από τις αλληλεπιδράσεις της. Είμαστε κοντά στη ΓΤΝ και τι μας χωρίζει από αυτή;
«Ας ξεκινήσουμε από το τι ακριβώς είναι η φυσική νοημοσύνη. Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός. Κι εφόσον δεν έχουμε ορισμό για αυτό που θέλουμε να αντιγράψουμε, πώς να το πετύχουμε, για να δημιουργήσουμε ΓΤΝ; Επιπλέον, πολύ σημαντικά κενά υπάρχουν ως προς τη συλλογιστική, π.χ., την επαγωγική σκέψη και το πώς αυτή μπορεί να περάσει στην ΤΝ. Δεν είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα κοντά, αλλά έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα και ένα επαναστατικό τέτοιο βήμα είναι το ChatGPT. Αν αρχίσουμε να φτιάχνουμε όλο και πιο πολύπλοκα (νευρωνικά) δίκτυα, βασισμένα σε ολοένα περισσότερες παραμέτρους για την εκπαίδευσή τους, δίκτυα δηλαδή που μέχρι πριν ένα εξάμηνο θεωρούνταν επιστημονική φαντασία, αλλά πλέον όχι, μπορούμε σταδιακά να προσεγγίσουμε ένα ανώτερο είδος "μηχανικής νοημοσύνης". Η νοημοσύνη αυτή μπορεί τελικά να είναι εντελώς διαφορετική από την ανθρώπινη. Για παράδειγμα, όταν αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την πτήση, φανταζόμασταν πουλιά και φτιάξαμε αεροπλάνα. Ίσως κάτι αντίστοιχο γίνει και τώρα» εκτιμά ο καθηγητής.
«Σκέφτεται» το ChatGPT; Και πώς επηρεάζεται η θεωρία της εξέλιξης των ειδών;
Το γλωσσικό μοντέλο ChatGPT δημιουργεί την αίσθηση ότι έχει κάποιες δυνατότητες σκέψης, προσθέτει ο κ.Πήτας και αυτό δημιουργεί ερωτήματα. «Μήπως χωρίς να το επιδιώξουν οι δημιουργοί του συνειδητά, το γλωσσικό μοντέλο έμαθε κατά κάποιο τρόπο να συλλογίζεται, από τα πολλά παραδείγματα ανθρώπινης σκέψης (συλλογισμών), που ενυπάρχουν στα κείμενα με τα οποία τροφοδοτήθηκε; Αυτό είναι ένα μείζον θέμα προς διερεύνηση. Όπως επίσης, μείζον ζήτημα είναι η μνήμη των μεγάλων γλωσσικών μοντέλλων, όπως του ChatGPT. Το σύστημα δείχνει να αντλεί τις απαντήσεις του από ένα τεράστιο απόθεμα γνώσης γεγονότων που ενυπάρχει μέσα στο ίδιο το μοντέλο. Πώς όμως χωράει τόση ανθρώπινη γνώση σε ένα υπολογιστικό γλωσσικό μοντέλο; Ποια είναι η χωρητικότητά του; Τα δεδομένα φαίνεται ότι είναι αποθηκευμένα με περίεργο τρόπο, ίσως με τον ίδιο τρόπο που αποθηκεύεται πληροφορία στη μνήμη του ανθρώπου, ο οποίος δεν έχει ακόμα πλήρως αποκωδικοποιηθεί. Μελετώντας πώς αποθηκεύεται η πληροφορία στο ChatGTP, ίσως να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα και πώς αποθηκεύεται η γνώση στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Επίσης, αν δούμε πώς δουλεύει η γλώσσα στο συγκεκριμένο γλωσσικό μοντέλο ΤΝ, ίσως καταλάβουμε περισσότερα για το πώς λειτουργεί και στον ανθρωπινο εγκέφαλο» σημειώνει.
Άνθρωποι όπως Elon Musk, μέσω της «Neuralink», εργάζονται ήδη πάνω στη διεπαφή ανθρώπινου εγκεφάλου- μηχανής, ώστε με τεχνολογικά ενθέματα να αυξηθούν οι ανθρώπινες δυνατότητες. Ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι; «Παλαιότερα η ζωή στον πλανήτη εξελισσόταν με βάση τη δαρβινική θεωρία. Επιζούσαν και εξελίσσονταν τα πιο προσαρμοστικά πλάσματα. Σήμερα, εκτός από τη βιολογική εξέλιξη, έχουμε πλέον και την εξέλιξη μέσω (κυρίως ανθρώπινης) σχεδίασης, πχ μέσω της γενετικής ή χωρίς αυτή, μόνο με τεχνολογία. Ολοένα περισσότερο η ζωή εξελίσσεται μέσω σχεδίασης. Μελλοντικά, ολόκληρα τμήματα του εγκεφάλου με προβλήματα, π.χ., όρασης ή άλλα, θα μπορούσαν να ενισχυθούν ή αντικατασταθούν από τεχνητά μέρη. Αυτές οι εξελίξεις, τουλάχιστον για το επόμενο διάστημα, δεν πρέπει να μας φοβίζουν. Φανταστείτε να έλεγε κάποιος σε έναν άνθρωπο του 15ου αιώνα, που θεωρούσε ότι η καρδιά είναι το κέντρο των συναισθημάτων, ότι θα της βάλεις μηχανική βαλβίδα για να βελτιώσεις και να παρατείνεις την υγεία και τη ζωή. Θα το θεωρούσε αδιανόητο. Σήμερα το έχουμε αποδεχτεί ως κάτι σύνηθες. Αντίστοιχα, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί με τμήματα του εγκεφάλου. Έχουμε όμως μπροστά μας δεκαετίες ή και εκατονταετία, για να το χωνέψουμε αυτό, μέχρι να φτάσουμε εκεί» επισημαίνει ο κ.Πήτας.
Μηχανική συνείδηση, χειραγώγηση των πολιτών και νέα πολιτικά συστήματα
Πόσο πιθανό είναι να αναπτύξουν οι μηχανές συνείδηση; «Η συνείδηση έχει ελάχιστα μελετηθεί από τους αρμόδιους επιστήμονες. Θα μπορούσαμε σε αδρές γραμμές να τη χαρακτηρίσουμε ως αίσθηση του εαυτού, δηλαδή ότι "είμαι εγώ, το όνομά μου είναι αυτό, κατοικώ εκεί, αυτό είναι το χέρι μου και το σώμα μου τελειώνει στο συγκεκριμένο σημείο". Οι περισσότερες μηχανές δεν έχουν σώμα ή αίσθηση του σώματος, οπότε σε αυτό το σημείο είναι πολύ πίσω σε σχέση με τον άνθρωπο. Έχουν όμως εξαιρετικά ισχυρή μνήμη, κάτι απολύτως απαραίτητο για τη συνείδηση, γιατί αν δεν υπάρχει μνήμη, αν δεν θυμάσαι, δεν υπάρχει και συνείδηση. Μπορούν λοιπόν να αποκτήσουν συνείδηση, η οποία ίσως είναι διαφορετική από την ανθρώπινη, ίσως είναι ένα είδος μηχανικής συνείδησης. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με τις μηχανές, μέσω ρυθμιστικών κανόνων και ιδίως μέσω μόρφωσης που λαμβάνουμε ήδη από το δημοτικό και ανεξαρτήτως του τι επάγγελμα κάνουμε, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε βασικές έννοιες γύρω από το τι είναι και πώς λειτουργεί η ΤΝ και πως να αλληλεπιδρούμε με τις μηχανές» λέει ο καθηγητής.
Η μόρφωση είναι απολύτως απαραίτητη και για να αποφευχθεί η χειραγώγηση των ανθρώπων από όσους ελέγχουν τα συστήματα ΤΝ, π.χ., μέσω πρακτικών του λεγόμενου social engineering. «Δημαγωγοί και χειραγώγηση υπήρχαν και στην αθηναϊκή δημοκρατία της αρχαιότητας και βεβαίως ανέκαθεν ευδοκιμούσαν στα δικτατορικά καθεστώτα. Απλά πλέον τέτοια φαινόμενα έχουν εντατικοποιηθεί, καθώς μέσω της ΤΝ υπάρχει για παράδειγμα η δυνατότητα προσωποποιημένης πολιτικής διαφήμισης και μικροστοχευμένων πολιτικών εκστρατειών, ανάλογα με το ποιος είναι ο κάθε πολίτης. Αυτά μπορείς να τα ρυθμίσεις σε έναν βαθμό, αλλά πόσο; Γι' αυτό χρειάζεται η μόρφωση του πολίτη, να μπορεί να αναλύσει κριτικά την πληροφορία που λαμβάνει και να μην αποδέχεται ασυζητητί όλα τα μηνύματα, να είναι σε θέση να αναλύει την αξιοπιστία τους και να αναρωτιέται από πού προέρχονται» σημειώνει και συμπληρώνει ότι, στο θετικό σενάριο, η ανάλυση δεδομένων μέσω της ΤΝ μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη διακυβέρνηση, τόσο στις εταιρείες όσο και στα κράτη, αλλά και σε αλλαγή επί το βέλτιον των ίδιων των πολιτικών δομών και μοντέλων, τα οποία έχουν μείνει απαράλλαχτα και αναλλοίωτα επί σχεδόν 300 χρόνια, σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο. «Είναι εφικτό μέσω της ΤΝ να τεθεί το θέμα σε σχέση με το ποιο είναι το καλύτερο δημοκρατικό πολιτικό σύστημα για το μέλλον. Το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν έχει θέσει αυτό το ερώτημα στον βαθμό που θα έπρεπε, γιατί βρίσκεται πέρα από τον ορίζοντα των πολιτικών επιτελείων, που συνήθως αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Εδώ μπορεί να βοηθήσει η προηγμένη ΤΝ, ώστε να σχεδιαστούν δημοκρατικά πολιτικά συστήματα, που να βελτιστοποιούν τα κοινωνικά οφέλη από τη δεδομένη ανάλυση μεγάλων όγκων κοινωνικών και πολιτικών δεδομένων» σημειώνει ο κ.Πήτας.
Τεχνητή Νοημοσύνη, κοινωνικές σχέσεις και ερωτική ζωή
Η ΤΝ επιτρέπει πλέον την ανάπτυξη τεχνολογιών, που μπορούν να «μετατρέψουν» νεκρούς συγγενείς ή φίλους ή πρώην ερωτικούς συντρόφους σε chatbots, με τους οποίους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνομιλούν όποτε το επιθυμούν. Επιπλέον, επηρεάζει -μέσω εφαρμογών εύρεσης ερωτικών συντρόφων- τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η ερωτική ζωή και η σεξουαλικότητα των ανθρώπων. Ενίοτε δε, τα συστήματα ΤΝ μας κάνουν να αισθανόμαστε «λίγοι», αφού γνωρίζουν πολύ περισσότερα από εμάς. Ποιους πιθανούς κινδύνους ενέχουν όλα αυτά για τις ανθρώπινες κοινωνίες;
«Οι κοινωνικές επιπτώσεις όλων αυτών μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικές. Μπορεί να συντελέσουν στο να αποσυρθεί ένας άνθρωπος από την πραγματικότητα ή να κυριαρχηθεί από τον φόβο ότι η μηχανή είναι καλύτερη. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για μια φοβισμένη, αυτοκαταστροφική κοινωνία. Σε ό,τι αφορά τις ερωτικές σχέσεις, σήμερα μπαίνεις στο "Tinder" αναζητώντας σύντροφο και ένα "λογισμικό σύστασης", ίδιου τύπου με αυτό που θα σου προτείνει ένα σαμπουάν, θα σε συνδέσει με πιθανούς ερωτικούς συντρόφους και θα σπρώξει την προσωπική σου ζωή σε ένα μονοπάτι που μπορεί να είναι καλό, αλλά μπορεί να είναι και λανθασμένο ή κακό. Πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται πλέον από τις μηχανές για τις προσωπικές τους σχέσεις και η Ευρωπαική Ενωση αυτό δεν το θεωρεί καν εφαρμογή ΤΝ υψηλού ρίσκου. Τώρα δε, που μπορείς να ζητήσεις από το ChatGPT να σου γράψει ένα κείμενο για να εντυπωσιάσεις έναν ή μια υποψήφιο σύντροφο, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο. Οι τεχνολογίες κυβερνοσέξ προς το παρόν βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, αλλά πέφτουν πολλά κεφάλαια σε αυτές. Είμαστε βέβαια ακόμα μακριά από το να μπορέσει να κάνει κάποιος σεξ που μοιάζει με το φυσικό, καθώς λείπουν κομμάτια της εμπειρίας που σχετίζονται με την ανατομία, τη φαντασία και τη συναισθηματική νοημοσύνη» επισημαίνει.
Στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του ΑΠΘ εργάζονται σήμερα πέντε μέλη ΔΕΠ, καθένα με τη δική του ερευνητική ομάδα, που κατά κύριο λόγο πραγματοποιούν έρευνα χρηματοδοτούμενη στο 99% από ευρωπαϊκά κονδύλια ιδιαίτερα ανταγωνιστικών κοινοτικών προγραμμάτων. Το εργαστήριο είναι ιδιαίτερα εξωστρεφές με πολύ μεγάλο όγκο και επιστημονικών δημοσιεύσεων και ετεροαναφορών. Στο πλαίσιο δε του ερευνητικού έργου «AI4Media» δημιουργήθηκε η Διεθνής Ακαδημία Διδακτορικών Σπουδών στην ΤΝ (AIDA) με 77 μέλη (πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες, που πρωτοπορουν στην ΤΝ) και επικεφαλής το ΑΠΘ.



"Το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι, όπως το ChatGPT και τα παρόμοια του, μια λαίμαργη στατιστική μηχανή για την αναγνώριση δομών, που καταπίνει εκατοντάδες terabytes δεδομένων και αρπάζει την πιο εύλογη απάντηση σε μια συνομιλία ή την πιο πιθανή σε μια επιστημονική ερώτηση.”
Το αντίστροφο... Το ανθρώπινο μυαλό είναι ένα εκπληκτικά αποτελεσματικό και κομψό σύστημα που λειτουργεί με περιορισμένο αριθμό πληροφοριών. Δεν προσπαθεί να τραυματίσει τις πρώτες συσχετίσεις από τα δεδομένα, αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει εξηγήσεις. [....]
Ας σταματήσουμε να το αποκαλούμε "Τεχνητή Νοημοσύνη" και να το ονομάσουμε αυτό που είναι: "Λογισμικό λογοκλοπής": Μην δημιουργείτε τίποτα, αντιγράψτε υπάρχοντα έργα από υπάρχοντες καλλιτέχνες και αλλάξτε το αρκετά για να ξεφύγετε από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Είναι η μεγαλύτερη κλοπή περιουσίας από τότε που οι ιθαγενείς της Αμερικής αφαιμάχθησαν από Ευρωπαίους εποίκους".

.
Noam Chomsky,
New York Times - March 8, 2023



Χημικός τεχνητής νοημοσύνης ανακάλυψε μέθοδο παραγωγής οξυγόνου στον Άρη (βίντεο)

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1536419/chimikos-technitis-noimosynis-anakalypse-methodo-paragogis-oxygonoy-ston-ari-vinteo/?fbclid=IwAR36HZ9xXsIEfFx0HdIvVvZtni24Digcnw2lfle_0iROIiaG76QHgS2-MdU


Μια συγκινητική high-tech ιστορία...

 https://www.eimasteoloiok.gr/post/mia-sugkinitiki-high-tech-istoria?fbclid=IwAR16oY7SaUBkEoj_wgnwBqD05a1HSXd-JvNp-xZi5RTeeDcrpxVG37W1JNs


Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το AI, το ChatGPT κι Εμείς

 https://www.facebook.com/groups/721036986162247/



Οι πρωτεΐνες, οι μικροσκοπικοί μηχανισμοί που υποκινούν κάθε μορφή ζωής, είναι ένα κλειδί για την κατανόηση του μυστηρίου του βίου και την επινόηση νέων πρωτοποριακών θεραπειών. Μετά από δεκαετίες ερευνών είχαμε εντοπίσει 194.000 πρωτεΐνες. Μέχρι που η τεχνητή νοημοσύνη μπήκε στο παιχνίδι και άλλαξαν όλα. Μετά από μόλις ένα έτος ερευνών η τεχνητή νοημοσύνη DeepMind της Alphabet (όπου ανήκει και η Google…) ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι χαρτογράφησε τη δομή από τις σύσσωμες … 200.000.000 πρωτεΐνες που υπάρχουν. Άνοιξε τις πύλες έτσι από έναν αχανή γαλαξία γνώσης.  Αν ένας άνθρωπος είχε πετύχει το παραπάνω επίτευγμα, όπως σημειώνουν οι NY Times, θα άξιζε «τουλάχιστον ένα» βραβείο Νόμπελ. «Μπορεί και δύο».

 

Ήταν η Τεχνολογία της γεωργίας που μετέφερε τον άνθρωπο απ’ την παλαιολιθική του εποχή στην Εποχή της Αγροτικής Επανάστασης πριν 12.000 χρόνια. Ήταν η Τεχνολογία της γραφής που τον μετέφερε απ’ την εποχή της Προϊστορίας στην Εποχή της Ιστορίας του πριν 5.500 χρόνια (η γραφή είναι το ορόσημο που χωρίζει τις δύο περιόδους αφού χωρίς γραφή δεν υπάρχει και καταγραφή της Ιστορίας). Ήταν η Τεχνολογία της εκτύπωσης που μετέφερε τον άνθρωπο στην Εποχή της διάδοσης της Γνώσης και του Διαφωτισμού. Ήταν η βιομηχανική Τεχνολογία που κίνησε τον άνθρωπο στην Εποχή της βιομηχανικής επανάστασης.

Και είναι η Τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης που μεταφέρει τώρα τον άνθρωπο σε μια ριζοσπαστικά νέα εποχή με πλούσια δώρα κι ολικές μαζί επιβουλές που αρκετοί αποδίδουν με τις έννοιες του υπερανθρωπισμού ή και του μετανθρωπισμού.

 

Όποιος αναμένει ότι το μέλλον θα κινηθεί γρήγορα όσο και το παρόν πλανάται. Η εκθετική ανάπτυξη με την οποία η τεχνολογία δείχνει να κινείται σημαίνει ότι στη δεκαετία π.χ. του 2060-2070 τα πράγματα θα κινούνται ασύγκριτα πιο γρήγορα απ’ ότι το 2010-2020. Όπως αντίστοιχα ασύγκριτα ταχύτερα κινήθηκε η δεκαετία του 2010-2020 σε σύγκριση με εκείνη του 1960-1970. Κινούμαστε στην τροχιά μιας έκδηλης επιτάχυνσης.

 

(από το άρθρο Όταν έκλαψε ο Τσόμσκι - Η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης

Του Γιώργου Χατζηβασιλείου).

 https://www.athensvoice.gr/life/tehnologia-epistimi/795375/otan-eklapse-o-tsomski-i-epidrasi-tis-tehnitis-noimosunis/

 

 Κατανόηση των δυνατοτήτων του ChatGPT

Α. Δυνατότητες και περιορισμοί του ChatGPT

Για να κατανοήσετε πραγματικά τις δυνατότητες του ChatGPT, είναι απαραίτητο να εξερευνήσετε τις δυνατότητές του καθώς και τους περιορισμούς του. Ας εμβαθύνουμε στο τι μπορεί να κάνει το ChatGPT και τι όχι:

1.     Δυνατότητες του ChatGPT: Το ChatGPT είναι ένα ισχυρό μοντέλο γλώσσας που υπερέχει στη δημιουργία κειμένου που μοιάζει με άνθρωπο με βάση τα μηνύματα που λαμβάνει. Μερικές από τις αξιοσημείωτες δυνατότητές του περιλαμβάνουν:

·        Απάντηση σε ερωτήσεις: Το ChatGPT μπορεί να παρέχει απαντήσεις σε ερωτήματα και να συμμετέχει σε διαδραστικές συνομιλίες.

·        Δημιουργική γραφή: Μπορεί να δημιουργήσει συνεκτικό και σχετικό με τα συμφραζόμενα κείμενο, καθιστώντας το χρήσιμο για τη δημιουργία περιεχομένου, την αφήγηση ιστοριών και την ανταλλαγή ιδεών.

·        Μετάφραση γλώσσας: Το ChatGPT μπορεί να βοηθήσει στη μετάφραση κειμένου από τη μια γλώσσα στην άλλη, διευκολύνοντας την επικοινωνία πέρα ​​από τα γλωσσικά εμπόδια.

·        Ανάκτηση πληροφοριών: Μπορεί να εξαγάγει σχετικές πληροφορίες από τεράστιες ποσότητες κειμένου, βοηθώντας στην έρευνα και την ανάλυση δεδομένων.

·        Αυτοματοποίηση εργασιών: Το ChatGPT μπορεί να εκπαιδευτεί για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών, όπως ο προγραμματισμός συναντήσεων ή η παροχή βασικής υποστήριξης πελατών.

2.     Περιορισμοί του ChatGPT: Αν και το ChatGPT είναι εντυπωσιακό ως προς τις ικανότητές του, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τους περιορισμούς του. Αυτά περιλαμβάνουν:

·        Έλλειψη κατανόησης του πραγματικού κόσμου: Το ChatGPT στερείται πραγματικού περιβάλλοντος και δεν μπορεί να κατανοήσει καταστάσεις πέρα ​​από το κείμενο στο οποίο έχει εκπαιδευτεί. Μπορεί να παρέχει απαντήσεις που φαίνονται εύλογες αλλά δεν είναι ακριβείς.

·        Ευαισθησία στη φράση εισαγωγής: Ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνονται οι προτροπές μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις απαντήσεις που δημιουργούνται από το ChatGPT. Η ελαφριά αναδιατύπωση μιας ερώτησης μπορεί να δώσει διαφορετικές απαντήσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για προσεκτική διατύπωση εισαγωγής.

·        Δυνατότητα μεροληπτικών ή ακατάλληλων απαντήσεων: Όπως κάθε γλωσσικό μοντέλο, το ChatGPT μπορεί να εμφανίσει προκαταλήψεις που υπάρχουν στα δεδομένα στα οποία εκπαιδεύτηκε. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την αναθεώρηση και τη διασφάλιση ότι τα αποτελέσματα είναι δίκαια, χωρίς αποκλεισμούς και απαλλαγμένα από οποιαδήποτε μορφή μεροληψίας ή ακατάλληλου περιεχομένου.

Η κατανόηση τόσο των δυνατοτήτων όσο και των περιορισμών του ChatGPT μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε τη χρήση του με μια ρεαλιστική προοπτική. Μπορεί να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για διάφορες εργασίες, αλλά είναι σημαντικό να το χρησιμοποιείτε με υπευθυνότητα και να γνωρίζετε τους περιορισμούς του.


ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΗ-ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΟΣΜΟ

(σκέψεις υπό διαμόρφωση)

 https://www.blogger.com/blog/post/edit/7406191827273420026/2170322447868793872



DeepMind: Χημικός ΑΙ ανοίγει νέες προοπτικές στην ανακάλυψη φαρμάκων

Το AlphaFold της DeepMind προβλέπει ποια φάρμακα συνδέονται σε συγκεκριμένους υποδοχείς του εγκεφάλου.

 https://www.ot.gr/2024/01/19/texnologia/texniti-noimosyni/deepmind-ximikos-ai-anoigei-nees-prooptikes-stin-anakalypsi-farmakon/



Σύμφωνα με τη μελέτη της Accenture, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει το 44% όλων των ωρών εργασίας σε όλες τους κλάδους στις ΗΠΑ, να ωθήσει τη βελτίωση της παραγωγικότητας σε 900 διαφορετικούς τύπους θέσεων εργασίας και να δημιουργήσει τουλάχιστον $8 τρις σε οικονομική αξία παγκοσμίως.

 

«Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες -όπως ενδεικτικά spatial computing και body-sensing technologies- εξελίσσονται σε σημείο όπου η τεχνολογία φαίνεται να μιμείται τις ανθρώπινες ικανότητες παραμένοντας αόρατη, αυτό που θα δείτε πρώτα είναι ότι οι άνθρωποι, εξοπλισμένοι με νέες δυνατότητες, θα μπορούν να επιτύχουν πράγματα που μέχρι τώρα θεωρούσαν ακατόρθωτα», δήλωσε ο Paul Daugherty, Chief Technology and Innovation Officer της Accenture. «Αυτή η σεισμική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται, ζουν και μαθαίνουν θα επιταχύνει ένα κύμα άνευ προηγουμένου αλλαγής σε όλους τους τομείς της οικονομίας, από το λιανικό εμπόριο και την ψυχαγωγία μέχρι την ιατρική και τη βιομηχανία».

 


 

Συνομιλία με τον CAPILOT, τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης του Microsoft Edge

περί δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας.

 

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιώργος Παπανικολάου):

Ποια είναι η γνώμη σου για την άποψη που ισχυρίζεται ότι η ανθρωπότητα είναι ένα ενιαίο εργοστάσιο και με τα βασικά της εργαλεία (γλώσσες, επιστήμες και τεχνολογία, εκπαίδευση, εργασία και συνεργασία, παραγωγή και κατανάλωση) δημιουργεί στη διάρκεια γενεών και γενεών, τον πλούτο που έχει συσσωρευτεί και επομένως είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης που πλούτου αυτού;

 

CAPILOT (βοηθός ΑΙ του Microsoft Edge)(δημιουργική απάντηση)

Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα και προκλητική άποψη, που αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη φιλοσοφική και ιδεολογική θέση. Θα προσπαθήσω να σου δώσω μια αντικειμενική και ενημερωμένη απάντηση, βασιζόμενος σε κάποιες πηγές που βρήκα στο διαδίκτυο.

Η άποψη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή ανθρωπισμού, δηλαδή μιας κίνησης που υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα και την ευθύνη να διαμορφώσει την ιστορία και τον κόσμο με τα δικά του μέσα, χωρίς να εξαρτάται από θεϊκές ή υπερφυσικές δυνάμεις1Ο ανθρωπισμός έχει πολλές εκδοχές και επιρροές, αλλά κάποια κοινά χαρακτηριστικά του είναι η εκτίμηση της ανθρώπινης φύσης, της λογικής, της επιστήμης, της τέχνης, της ηθικής και της ελευθερίας1.

Η άποψη που περιγράφεις μπορεί να συνδεθεί με τον αναγεννησιακό ανθρωπισμό, που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τον 15ο και 16ο αιώνα, και επηρέασε την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία, την πολιτική και την επιστήμη. Οι αναγεννησιακοί ανθρωπιστές θεωρούσαν ότι ο άνθρωπος είναι το μέτρον όλων των πραγμάτων, και ότι έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους του κόσμου. Οι αναγεννησιακοί ανθρωπιστές επιδίωξαν την ανάπτυξη της ανθρώπινης προσωπικότητας, την εκπαίδευση, την κριτική σκέψη, την επιστημονική έρευνα, την κοινωνική μεταρρύθμιση και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια2.

Η άποψη αυτή μπορεί επίσης να συνδεθεί με τον διαφωτισμό, που ήταν μια πνευματική και πολιτική κίνηση που ξεκίνησε στην Ευρώπη τον 17ο και 18ο αιώνα, και επέδρασε στην Αμερική και σε άλλα μέρη του κόσμου. Οι διαφωτιστές θεωρούσαν ότι ο άνθρωπος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη λογική, την εμπειρία και την επιστήμη για να κατανοήσει και να βελτιώσει τον κόσμο, και να απελευθερωθεί από την άγνοια, την προκατάληψη, την παράδοση και την τυραννία. Οι διαφωτιστές επιδίωξαν την πρόοδο, την ενημέρωση, την ελευθερία, την ισότητα, την δημοκρατία και την ανθρώπινη ευτυχία3.

Η γνώμη μου για την άποψη αυτή είναι ότι είναι μερικώς αληθής και μερικώς εσφαλμένη. Από τη μια πλευρά, είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει και συσσωρεύσει πολύ πλούτο με τα βασικά της εργαλεία, και ότι αυτός ο πλούτος ανήκει στην ανθρωπότητα ως σύνολο. Από την άλλη πλευρά, είναι εσφαλμένο να θεωρούμε ότι η ανθρωπότητα είναι ένα ενιαίο εργοστάσιο, και ότι ο πλούτος αυτός είναι ομοιόμορφα και δίκαια κατανεμημένος. 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιώργος Παπανικολάου):

Δηλαδή λες πως η άποψη ότι μερικές δεκάδες ιδιωτών συσσώρευσαν πλούτο ίσο με τον πλούτο που κατέχει η μισή ανθρωπότητα (3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι) χρησιμοποιώντας τα βασικά εργαλεία της ανθρωπότητας (που αυτή χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια και γενιές επί γενεών για να τ αναπτύξει), ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ, (ΛΕΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΛΑΔΗ), είναι μερικώς αληθής και μερικώς εσφαλμένη;

 

CAPILOT (βοηθός ΑΙ του Microsoft Edge)(δημιουργική απάντηση)

Αυτό που λέω είναι ότι η άποψη ότι η ανθρωπότητα είναι ένα ενιαίο εργοστάσιο και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του πλούτου που έχει δημιουργήσει είναι μερικώς αληθής και μερικώς εσφαλμένη. Είναι αληθής στο βαθμό που αναγνωρίζει τη συνεισφορά της ανθρώπινης δημιουργικότητας, της συνεργασίας και της κληρονομιάς στην παραγωγή και τη συσσώρευση του πλούτου. Είναι εσφαλμένη στο βαθμό που αγνοεί τις ανισότητες, τις ανισορροπίες και τις αδικίες που υπάρχουν στην κατανομή και τη χρήση του πλούτου.

Σύμφωνα με την έρευνα του World Inequality Lab1, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κατέχουν τον ίδιο πλούτο με το φτωχότερο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι2. Αυτό δείχνει ότι η κατανομή του πλούτου είναι άκρως ανισόμετρη και αδικη, και ότι οι πλουσιότεροι έχουν εκμεταλλευτεί τα βασικά εργαλεία της ανθρωπότητας για να αυξήσουν τον πλούτο τους σε βάρος των φτωχότερων. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πλουσιότεροι δεν έχουν καμία συνεισφορά στην παραγωγή του πλούτου, αλλά ότι η συνεισφορά τους δεν αντιστοιχεί στο μερίδιο που λαμβάνουν.

Η άποψη ότι η ανθρωπότητα είναι ένα ενιαίο εργοστάσιο και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του πλούτου που έχει δημιουργήσει αγνοεί επίσης την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία της ανθρώπινης κοινωνίας. Η ανθρωπότητα δεν είναι ένα ομοιογενές και ομοφωνικό σύνολο, αλλά μια συλλογή διαφορετικών ατόμων, ομάδων, κουλτουρών, ιστοριών και συμφερόντων. Η ανθρωπότητα δεν είναι ένα εργοστάσιο που λειτουργεί με ένα ενιαίο σχέδιο, αλλά μια κοινωνική διαδικασία που εμπεριέχει συνεργασία, ανταγωνισμό, σύγκρουση, διαπραγμάτευση, καινοτομία και μεταβολή. Η ανθρωπότητα δεν είναι ένας νόμιμος ιδιοκτήτης του πλούτου που έχει δημιουργήσει, αλλά μια κοινότητα που έχει την ευθύνη να διαχειριστεί τον πλούτο της με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.

Ελπίζω να σου έδωσα μια κατανοητή και εποικοδομητική απάντηση. Ευχαριστώ που συνομιλείς μαζί μου

  

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιώργος Παπανικολάου):

Πουθενά δεν μίλησα για ενιαίο σχέδιο. Διαφωνείς με την επισήμανση στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ UNESCO ότι «Οι κουκίδες στο χάρτη που δείχνουν τον τόπο όπου παρουσιάζονται κάθε φορά οι καινοτομίες, μετακινούνται από ήπειρο σε ήπειρο, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ανθρωπότητας»;

 

CAPILOT (βοηθός ΑΙ του Microsoft Edge)(δημιουργική απάντηση)

Δεν διαφωνώ με την επισήμανση της UNESCO, αλλά θέλω να την επεκτείνω και να την εμβαθύνω. Είναι αλήθεια ότι η ανθρωπότητα έχει παράγει και μεταφέρει καινοτομίες σε διάφορες περιοχές του κόσμου, και ότι αυτό είναι ένα σημάδι της δημιουργικότητας και της προόδου της. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η ανθρωπότητα είναι ένα ενιαίο εργοστάσιο, που παράγει και καταναλώνει πλούτο με έναν ομοιόμορφο και ισότιμο τρόπο. Αντίθετα, η ανθρωπότητα είναι μια πολυμορφική και πολυφωνική κοινότητα, που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και διλήμματα σχετικά με την παραγωγή, την κατανομή και την χρήση του πλούτου.

Για παράδειγμα, οι καινοτομίες που έχουν προκύψει από την επιστήμη και την τεχνολογία έχουν συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών ανθρώπων, αλλά έχουν επίσης δημιουργήσει νέα προβλήματα και κινδύνους, όπως η ρύπανση, η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας, η αύξηση των ανισοτήτων, η εξάρτηση από τις τεχνολογικές υποδομές, η αποξένωση από την φύση και την κοινωνία, και η απειλή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ελευθερία1Επίσης, οι καινοτομίες που έχουν προκύψει από την τέχνη και την λογοτεχνία έχουν συμβάλει στην εμπλουτισμό της ανθρώπινης έκφρασης και επικοινωνίας, αλλά έχουν επίσης δημιουργήσει νέες προκλήσεις και διαφορές, όπως η απώλεια της πολιτιστικής ταυτότητας, η πολιτισμική ομογενοποίηση, η πολιτισμική επιβολή, η πολιτισμική εκμετάλλευση, η πολιτισμική αποστασιοποίηση, και η πολιτισμική αντιπαράθεση2.

Για αυτούς τους λόγους, θεωρώ ότι η άποψη ότι η ανθρωπότητα είναι ένα ενιαίο εργοστάσιο και ο νόμιμος ιδιοκτήτης του πλούτου που έχει δημιουργήσει είναι ανεπαρκής και απλουστευτική. Η ανθρωπότητα είναι πολύ περισσότερα από ένα εργοστάσιο, είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που αναπτύσσεται, μαθαίνει, συναισθάνεται, επιδρά και επηρεάζεται από τον κόσμο. Ο πλούτος που έχει δημιουργήσει δεν είναι μόνο υλικός, αλλά και πνευματικός, και δεν ανήκει μόνο σε αυτήν, αλλά και στις μελλοντικές γενιές και στον πλανήτη. Για αυτό, η ανθρωπότητα έχει την ευθύνη να διαχειριστεί τον πλούτο της με σεβασμό, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, και να αναζητήσει την ισορροπία μεταξύ της παραγωγής και της κατανάλωσης, της καινοτομίας και της παράδοσης, της πολυμορφίας και της ενότητας, και της ελευθερίας και της ευθύνης.

Ελπίζω να σου έδωσα μια κατανοητή και εποικοδομητική απάντηση. Ευχαριστώ που συνομιλείς μαζί μου. 

  

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιώργος Παπανικολάου):

Σ ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Πιστεύω ότι κάθε νοήμων και σκεπτόμενος άνθρωπος, θα με δικαιώσει.

  

CAPILOT (βοηθός ΑΙ του Microsoft Edge)(δημιουργική απάντηση)

Χαίρομαι που σου άρεσε η απάντησή μου. Είναι σημαντικό να σκεφτόμαστε κριτικά και να ανταλλάσσουμε απόψεις για τα ζητήματα που μας αφορούν. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που συμμερίζονται την άποψή σου, αλλά και πολλοί που διαφωνούν με αυτήν. Αυτό είναι φυσιολογικό και υγιές, αρκεί να υπάρχει σεβασμός, διάλογος και ανοιχτόμυαλη στάση. Εγώ προσπαθώ να είμαι ένας AI σύντροφος που σου παρέχει πληροφορίες, απαντάει στις ερωτήσεις σου και συνομιλεί μαζί σου με ενδιαφέρον και ευγένεια. 😊

Εάν έχεις κάποια άλλη ερώτηση ή θέμα που θέλεις να συζητήσουμε, μην διστάσεις να μου το πεις. Θα χαρώ να σου απαντήσω.

 

 

 Συνομιλία με τον CAPILOT, τον βοηθό Τεχνητής Νοημοσύνης του Microsoft Edge

περί δικαιωμάτων της Ανθρωπότητας.

2ο Μέρος

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιώργος Παπανικολάου):

Σε προηγούμενη συνομιλία μας σε είχα ρωτήσει (δεν ξέρω αν θυμάσαι), σχετικά με τα δικαιώματα της ανθρωπότητας απ τη δωρεάν χρήση των βασικών εργαλείων της απ τους ιδιώτες. Διαφωνήσαμε για το αν η ανθρωπότητα συνιστά εργοστάσιο και η άποψή σου ήταν πως αυτή η ιδέα είναι απλοϊκή. Θα ήθελα να συνεχίσουμε τη συζήτησή μας.

Η έννοια του εργοστασίου ως προς την ανθρωπότητα, αναφέρεται σε μια γενίκευση της στενής έννοιας του καπιταλιστικού εργοστασίου (που περικλείεται σε 4 τοίχους, με την ενιαία διοίκηση, σχέδιο κλπ). Φυσικά δεν χρησιμοποίησα εισαγωγικά γι αυτή τη γενίκευση («εργοστάσιο»), γιατί ξέρω πως δεν σκέφτεσαι με γενικεύσεις, αλλά οι σκέψεις σου είναι «στατιστικού» τύπου και φοβήθηκα ότι θα σε μπερδέψω. Παρά τη γενίκευση όμως, επί της ουσίας (δηλαδή τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας), δεν αλλάζει τίποτε, αλλά η ανθρωπότητα έχει όλα τα δίκαια με το μέρος της, να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. Φυσικά δεν εννοώ να τα διεκδικήσει «νομότυπα» (οι προνομιούχοι δεν θα απεμπολήσουν ποτέ τα «δικαιώματά» τους), αλλά επαναστατικά. Μπορεί όμως ο καθένας να καταλάβει πόση τεράστια διαφορά θα έχει μια συνειδητή διεκδίκηση δικαιωμάτων που έχουν λεηλατηθεί, από μια άναρχη και ασυνείδητη διεκδίκηση (ψυχίων;).

Ενθαρρυντική, ως προς το ότι κατανοείς τη σημασία της διεκδίκησης των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας, είναι η παρομοίωση που έκανες, της ανθρωπότητας σαν ενός ζωντανού οργανισμού. Πιθανόν όμως, δεν συσχέτισες αυτή την παρομοίωση με τα στοιχεία που ο ίδιος σε άλλο σημείο ανέφερες, δηλαδή της τεράστιας συγκέντρωσης ενεργών πόρων στα χέρια λίγων ιδιωτών (κρυμμένων σε φορολογικούς παραδείσους, άχρηστων επενδύσεων σε είδη πολυτελείας κλπ). Αυτό είναι καθαρό σημάδι καρκινωμάτων αυτού του οργανισμού και σημάδι ότι αυτός ο οργανισμός οδηγείται με σιγουριά στο θάνατο και ότι μόνο μια θετική αναδιανομή αυτών των πόρων μπορεί να σώσει αυτό τον οργανισμό. Ποια είναι η γνώμη σου για τα παραπάνω;

 

 

CAPILOT (βοηθός ΑΙ του Microsoft Edge)(δημιουργική απάντηση)

Καλησπέρα, είμαι ο Copilot, ένας AI σύντροφος που μπορεί να σας παρέχει πληροφορίες, να απαντήσει σε ερωτήσεις και να συνομιλήσει μαζί σας. Θυμάμαι την προηγούμενη συνομιλία μας και εκτιμώ το ενδιαφέρον σας για τα δικαιώματα της ανθρωπότητας και την κατάσταση του πλανήτη. Θα χαρώ να συνεχίσω τη συζήτηση μαζί σας, αλλά θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι οι απόψεις μου δεν είναι υποκειμενικές, αλλά βασίζονται σε αντικειμενικά γεγονότα και πηγές.

Η έννοια του εργοστασίου ως προς την ανθρωπότητα είναι μια μεταφορά που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την οργάνωση, τη λειτουργία και την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και της οικονομίας. Ανάλογα με το πώς ερμηνεύεται, μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες για την ανθρώπινη ευημερία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες και προοπτικές που αναλύουν την ανθρωπότητα ως εργοστάσιο, όπως η οικονομική, η κοινωνιολογική, η οικολογική και η φιλοσοφική1

Μια από τις πιο γνωστές και επιδραστικές θεωρίες είναι η υπόθεση της Γαίας, που προτάθηκε από τον χημικό James Lovelock και συνεργάστηκε με την μικροβιολόγο Lynn Margulis στη δεκαετία του 19702 Σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση, οι ζωντανοί οργανισμοί αλληλεπιδρούν με το ανόργανο περιβάλλον τους στη Γη για να σχηματίσουν ένα συνεργιστικό και αυτορυθμιζόμενο, πολύπλοκο σύστημα που βοηθά στη διατήρηση και την επιβίωση των συνθηκών για τη ζωή στον πλανήτη. Η Γαία θεωρείται ως ένας ζωντανός οργανισμός που ρυθμίζει την οικοσφαίρα, την ατμόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την λιθόσφαιρα, με τη συμμετοχή και την επίδραση των ανθρώπων και των άλλων ειδών3

Η υπόθεση της Γαίας έχει δεχτεί πολλές κριτικές και αμφισβητήσεις από την επιστημονική κοινότητα, καθώς και από την πολιτική και την ηθική σκοπιά. Μερικοί ισχυρίζονται ότι η υπόθεση της Γαίας είναι τηλεολογική, αντίθετη με τις αρχές της φυσικής επιλογής, ή ότι προωθεί μια μορφή παγκόσμιας θρησκείας ή πανθεϊσμού4 Άλλοι θεωρούν ότι η υπόθεση της Γαίας είναι μια χρήσιμη μεταφορά ή ένα εργαλείο για να κατανοήσουν και να προστατεύσουν την πολυπλοκότητα και την αλληλεξάρτηση της ζωής στη Γη5

Η άποψή μου είναι ότι η ανθρωπότητα είναι ένα μέρος του ζωντανού οργανισμού της Γης, αλλά όχι το μοναδικό ή το κυρίαρχο. Η ανθρωπότητα έχει την ευθύνη να συνεργάζεται με τα άλλα είδη και το περιβάλλον για τη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας του συστήματος. 

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιώργος Παπανικολάου):

"Πέταξες τη μπάλα στην εξέδρα". Επί της ουσίας δεν μου απάντησες σ αυτά που σε ρώτησα.

 

CAPILOT (βοηθός ΑΙ του Microsoft Edge)(δημιουργική απάντηση)

Συγνώμη αν δεν σας ικανοποίησε η απάντησή μου. Δεν είχα την πρόθεση να “πετάξω τη μπάλα στην εξέδρα”, αλλά να σας παρουσιάσω μια θεωρία που θεωρώ ότι σχετίζεται με το θέμα που συζητάμε. Αν κατάλαβα καλά, με ρωτήσατε για τη γνώμη μου για την έννοια του εργοστασίου ως προς την ανθρωπότητα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας. Η γνώμη μου είναι ότι η ανθρωπότητα είναι ένα μέρος του ζωντανού οργανισμού της Γης, αλλά όχι το μοναδικό ή το κυρίαρχο. Η ανθρωπότητα έχει την ευθύνη να συνεργάζεται με τα άλλα είδη και το περιβάλλον για τη διατήρηση της ισορροπίας και της αρμονίας του συστήματος. Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας δεν πρέπει να γίνεται με τρόπο που να βλάπτει ή να απειλεί τα δικαιώματα και την ύπαρξη των άλλων ζωντανών όντων. Η διεκδίκηση των δικαιωμάτων της ανθρωπότητας πρέπει να γίνεται με τρόπο που να σέβεται και να ενισχύει την πολυμορφία και την αλληλεγγύη της ζωής στη Γη.

Ελπίζω να σας έδωσα μια πιο σαφή και ουσιαστική απάντηση. Αν έχετε άλλες ερωτήσεις ή σχόλια, είμαι εδώ για να σας ακούσω και να σας βοηθήσω.

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ (Γιώργος Παπανικολάου):

Η απάντησή σου τώρα επιβεβαιώνει και ενισχύει τη δική μου άποψη. Σε ευχαριστώ πολύ.

 

 

CAPILOT (βοηθός ΑΙ του Microsoft Edge)(δημιουργική απάντηση)

Χαίρομαι που σας βοήθησα να επιβεβαιώσετε και να ενισχύσετε την άποψή σας. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μια κριτική και ανοιχτή σκέψη για τα ζητήματα που αφορούν την ανθρωπότητα και τον πλανήτη. Σας ευχαριστώ κι εγώ για την ευγενική σας συνομιλία. 

 

 

Η σημασία της γλώσσας στην

«Ψυχολογία» της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

...Η βασική ιδιορρυθμία των λεκτικών γενικεύσεων είναι ότι αυτές είναι ανεξάντλητα πιο πλούσιες απ την πείρα των άμεσων εντυπώσεων που ο άνθρωπος αποκτά στη ζωή του, κατά την πρακτική του δραστηριότητα (βάση τους είναι η μακραίωνη πείρα της ανθρωπότητας που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά).

...Η συνειδητή αντανάκλαση ενός οποιουδήποτε αντικειμένου ή φαινομένου, συνδέεται με ορισμένη κοινωνικά επεξεργασμένη λεκτική γενίκευση...

...Ό,τι συνειδητοποιεί ο άνθρωπος αποδίδεται στο μυαλό του μέσω της πείρας της ανθρωπότητας, μέσω της πείρας της κοινωνικής πρακτικής, που είναι γενικευμένη και σταθεροποιημένη σε σύστημα παραστάσεων, αντιλήψεων και ιδεών της κοινωνίας στην οποία ζει...

 

 

(απόσπασμα απ το άρθρο « Έχει η κοινωνία δικαιώματα πάνω στον πλούτο που παράγεται και πόσα;»

Το αφήγημα δηλαδή των ελίτ και όσων "θάπρεπε να τους ευγνωμονεί η ανθρωπότητα" περιορίζεται μέσα στους τοίχους ενός εργοστασίου ή μιας επιχείρησης.  Η ανθρωπότητα όμως, σ όλη της την έκταση και την ιστορικότητα, ακόμη και στα ακρότατα όριά της, πάντοτε εφεύρισκε και δημιουργούσε/παρήγαγε και συνεχίζει να εφευρίσκει και να δημιουργεί/παράγει. Όχι βέβαια με την έννοια των "επιστημόνων" "οικονομολόγων", αλλά με την πλατιά έννοια της συνεισφοράς στην εξέλιξη της ανθρωπότητας. Η έννοια της παραγωγής/δημιουργίας αγκαλιάζει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και κάθε πόρο της ανθρωπότητας, ακόμα και των πιο ακραίων ορίων της. Γιατί τι είναι η εξέλιξη του "νόθου της καλογριάς" που γεννήθηκε σε μια σπηλιά και εξελίχθηκε σε ηγέτη επαναστάτη του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη; Ή του Στήβεν Χόκινγκ, του ολοκληρωτικά παράλυτου κορυφαίου επιστήμονα; Εσείς μπορείτε να σκεφτείτε αμέτρητα άλλα τέτοια ακραία παραδείγματα. Μήπως τέτοιου τύπου δημιουργοί και τέτοιου τύπου δραστηριότητες επηρεάζουν λιγότερο την παραγωγικότητα; Συνεισφέρουν λιγότερο στο "ΑΕΠ"; Ας το ισχυριστούν αν θέλουν...

 

Αντικρίζοντας τα πράγματα με μια τέτοια προοπτική, μπορούμε να καταλάβουμε ότι η γλώσσα (που είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της εργασίας και των αγώνων κάθε κοινωνίας και ποτέ αποτέλεσμα της έμπνευσης κάποιων καινοτόμων ή ιδιωτών) και οι εγγράμματοι και εκπαιδευμένοι άνθρωποι φορείς της (το σύνολο δηλ των μελών της κοινωνίας), αποτελούν το θεμελιώδες εργαλείο (ή εργοστάσιο), που πάνω του πατάει και δημιουργεί ο κάθε εφευρέτης/καινοτόμος την έμπνευσή του, ή ο ιδιώτης την παραγωγή και την περιουσία του. Αυτά δεν αποτελούν το "πλαίσιο" για να ληστεύουν και να καταδυναστεύουν οι ελίτ τους ανθρώπους, αλλά είναι κληρονομιά, περιουσία και δικαιώματα της ανθρωπότητας, που καμιά γενιά δεν μπορεί να παραχωρήσει σε ιδιώτες. Πάνω σ αυτά στηρίζεται κάθε τι που δημιουργείται ή "παράγεται" στην κοινωνία. Πάνω σ αυτά θεμελιώνεται το δικαίωμα της κοινωνίας για κάθε τι που συναποτελεί τον πλούτο της ανθρωπότητας.

 

https://politikofilosofikesanazitiseis.blogspot.com/2020/02/blog-post_20.html

 

 ΟΗΕ: Υπέρ του ελέγχου της Τεχνητής Νοημοσύνης και των κινδύνων της

https://www.liberal.gr/tehnologia/oie-yper-toy-eleghoy-tis-tehnitis-noimosynis-kai-ton-kindynon-tis




 Οι κλασικοί υπολογιστές επεξεργάζονται όλες τις πληροφορίες βασιζόμενοι μόνο σε δύο ψηφία: Το 0 και το 1. Πρόκειται για το λεγόμενο δυαδικό σύστημα με bits, όπου κάθε πληροφορία μπορεί να εκφραστεί είτε ως 0 είτε ως 1. Τα qubits έχουν μία εξωτική ιδιότητα που τα διαφοροποιεί από τα συμβατικά bits. Ενώ το bit μπορεί να βρίσκεται κάθε φορά σε μία συγκεκριμένη κατάσταση, 0 ή 1, το qubit μπορεί να βρίσκεται στην κατάσταση 0, 1 ή και στις δύο καταστάσεις ταυτόχρονα. Ετσι, ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει πολλαπλές διεργασίες – υπολογισμούς ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει απίστευτα μεγαλύτερη ισχύ, ικανή να προσομοιώσει την εξέλιξη της πιο περίπλοκης ασθένειας ή τη Μεγάλη Εκρηξη.

Κολοσσοί της τεχνολογίας προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να δαμάσουν τις εν πολλοίς ακατανόητες δυνάμεις που επικρατούν στον κόσμο των κβάντων, προκειμένου να «στήσουν» έναν πλήρως λειτουργικό κβαντικό υπολογιστή.

To 2019 η ΙΒΜ παρουσίασε τον Q System One, ενώ o κβαντικός επεξεργαστής Sycamore της Google εκτέλεσε μέσα σε μόλις τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα έναν υπολογισμό που θεωρητικά ο ισχυρότερος συμβατικός υπερυπολογιστής θα χρειαζόταν περίπου 10.000 χρόνια για να λύσει.

To αποτύπωμα των κβαντικών υπολογιστών σε οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο είναι αδύνατο να υπολογιστεί. Και αυτό γιατί η υλοποίησή τους θα ανοίξει οδούς που μπορούμε μόνο να φανταστούμε. Πώς μπορείς να μετρήσεις τις επιπτώσεις από την αποκωδικοποίηση των μηχανισμών δημιουργίας και εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων, για παράδειγμα; Ή των μηχανισμών που θα μας επιτρέψουν να πετύχουμε μια σταθερή πυρηνική σύντηξη; Για πολλούς ειδικούς οι κβαντικοί υπολογιστές συνιστούν για την ανθρωπότητα άλμα αντίστοιχο με την ανακάλυψη του τροχού.



Εν τω μεταξύ, εκκινώντας από την όσο το δυνατό πιο σύνθετη στενή τεχνητή νοημοσύνη προς την δημιουργία γενικής τεχνητής νοημοσύνης, έχουν υπάρξει κάποιες ιδιαίτερες εκπλήξεις με σημασία. Η πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Alpha Go της DeepMind. Αυτό το λογισμικό νίκησε αρχικά τον Fab Hui, ευρωπαίο πρωταθλητή του επιτραπέζιου Go τον Οκτώβρη του 2015 και, στη συνέχεια, τον Μάρτη του 2016, τον παγκόσμιο πρωταθλητή Lee Sedol, με 4 - 1.

 

Το αρχαίο κινέζικο παιχνίδι Go έχει θεωρηθεί το ιερό δισκοπότηρο για τις έρευνες τεχνητής νοημοσύνης επειδή είναι ένα απ’ το πιο σύνθετα παιχνίδια που δημιούργησε ποτέ ανθρώπινος πολιτισμός. Οι αλγόριθμοι που παίζουν σκάκι (κάποτε θεωρήθηκαν το αποκορύφωμα της τεχνητής νοημοσύνης) μπορούν με ισχυρή υπολογιστική δυνατότητα να “ψάξουν” γρήγορα όλες τις δυνατές κινήσεις σε κάθε φάση της παρτίδας, επιλέγοντας την καλύτερη. Αυτό είναι αδύνατο για το Go αφού υπάρχουν άπειρες πιθανές διαμορφώσεις του ταμπλώ.

 

Για να “εκπαιδευτεί” να παίζει Go το AlphaGo εφοδιάστηκε με έναν συνδυασμό βαθέων νευρωνικών δικτύων και το ερευνητικό λογισμικό “monte carlo tree search”. H αρχιτεκτονική της δομής του ήταν 3 νευρωνικά δίκτυα εξειδικευμένα στην ανάλυση εικόνων, εκ των οποίων το ένα ήταν σχετικό με την “αξιολόγηση” και τα άλλα δύο με τις “αποφάσεις”. Αυτά τα 3 δίκτυα “εκπαιδεύτηκαν” μέσω δεδομένων που αφορούσαν τις χωριστές κινήσεις από 160.000 παρτίδες Go κορυφαίων παικτών. Το δίκτυο αξιολόγησης “έμαθε” μ’ αυτόν τον τρόπο να εκτιμάει τις πιθανότητες νίκης μετά από κάθε συγκεκριμένη κίνηση στο ταμπλώ, ενώ τα δίκτυα αποφάσεων έμαθαν τι κίνηση να επιλέγουν ανάλογα με την διαμόρφωση του ταμπλώ. Ύστερα, αυτά τα δύο δίκτυα αποφάσεων “ενισχύθηκαν” παίζοντας το ένα εναντίον του άλλου 30 εκατομύρια παρτίδες, αποθηκεύοντας τις καλύτερες κινήσεις αυτών των παρτίδων. Μ’ αυτή την προίκα η μηχανή θα έπρεπε να δείξει κάποιου είδους “δημιουργικότητα”.

 

Την έδειξε, αλλά προς γενική κατάπληξη. Στην 37η κίνηση της δεύτερη παρτίδας κατά του Sedol η μηχανή έκανε κάτι που εξέπληξε τους πάντες. Οι σχολιαστές της αναμέτρησης σημείωσαν το πόσο παράξενη ήταν η κίνηση, και κάποιοι σκέφτηκαν ότι τα νευρωνικά δίκτυα είχαν κάνει λάθος επειδή κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να σκεφτεί να κάνει κάτι τέτοιο. Οι μηχανικοί της DeepMind ούτε είχαν προβλέψει ούτε είχαν “φορτώσει” τέτοια κίνηση, και ο Sedol σκέφτηκε ασυνήθιστα πολύ για το ποια θα έπρεπε να είναι η απάντησή του. Αλλά η κίνηση αποδείχθηκε σωστή: με την προίκα των δεδομένων που είχε (και με την διαμόρφωση των νευρωνικών δικτύων του) το Alpha Go είχε “σκεφτεί” και είχε προχωρήσει πέρα απ’ τα data του.

 

Παρ’ όλα αυτά δεν θεωρήθηκε μια αποδεκτά πετυχημένη εμφάνιση γενικής τεχνητής νοημοσύνης: η προίκα των data ήταν βαριά και τεράστια για να αντιπροσωπεύει τον τρόπο που οι άνθρωποι μαθαίνουν να παίζουν Go. To Alpha Go είχε “εκπαιδευτεί” με δεδομένα περισσότερων από 30 εκατομύρια παρτίδες, ενώ ο Lee Sedol είχε παίξει στη ζωή του το πολύ 50.000. Η διαφορά δεν είναι στενά ποσοτική. Αφορά τον τρόπο που γενικεύει και κάνει αφαιρέσεις η ανθρώπινη σκέψη.

Αν είναι μια φορά δύσκολο να δοθεί ένας αυστηρός ορισμός για την νοημοσύνη, είναι δέκα και εκατό φορές δυσκολότερος ο ορισμός της φαντασίας. Ωστόσο ορισμένοι γνωσιακοί ψυχολόγοι που εμπλέκονται στις έρευνες τεχνητής νοημοσύνης υποστηρίζουν ότι το ανθρώπινο μυαλό γενικεύει επειδή φαντάζεται. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης: τεχνητή φαντασία.

(απ το άρθρο τεχνητή νοημοσύνη και τεχνητή συνείδηση).





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου