Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Τα "ίσα πολιτικά δικαιώματα" στη χώρα του MEGA, του SKY και των Βαρδινογιανναίων...

 

 

Giorgos Roussis

15 Αυγούστου στις 12:13 μ.μ. ·

Σχεδιο Εισαγωγής του νέου ανατρεπτικού μου πονήματος με τίτλο "Αστική Δημοκρατία , Εγχειρίδιο Χρήσης" ,που ελπίζω να κυκλοφορήσει τέλη του χρόνου .

Κατά σύμπτωση, η περάτωση της πρώτης γραφής τούτου του πονήματος συνέπεσε με την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας το 1974 .

Και για να είμαι ειλικρινής ένοιωσα κάποια δικαίωση για την απόφαση μου να ασχοληθώ με το θέμα της Αστικής Δημοκρατίας, η οποία ήταν στην πραγματικότητα εκείνη, και όχι η Δημοκρατία γενικώς και αορίστως, κάτι που κατά τη γνώμη μου, είναι όχι μόνο ανύπαρκτη , αλλά και συνιστά αντίφαση εν τοις όροις, που αποκαταστάθηκε .

Στόχος λοιπόν τούτου του πονήματος είναι, με τη μορφή ενός σύντομου εγχειριδίου από μαρξική σκοπιά- εξ ου και οι πυκνές παραπομπές στα έργα των κλασικών- :

1. Να ανατρέψει την κυρίαρχη αντίληψη με βάση την οποία η αστική δημοκρατία ............



Γιώργος Παπανικολάου

Σύντροφε, λες για παροχή ίσων πολιτικών δικαιωμάτων σε άνισους κοινωνικά ανθρώπους, που χαρακτηρίζει την αστική δημοκρατία.

Αν μιλήσεις όμως ειλικρινά για τη σύγχρονη αστική δημοκρατία, εκείνο που τη χαρακτηρίζει, είναι η παροχή τελείως άνισων πολιτικών δικαιωμάτων σε άνισους κοινωνικά ανθρώπους. Γιατί τι άλλο είναι η κυριαρχία των ιδιωτικών καναλιών και εφημερίδων, ιδιοκτησίας μερικών μεγαλοκαπιταλιστών, που καθορίζουν την πολιτική σήμερα;

Μήπως αυτό εξασφαλίζει την ισηγορία των κοινωνικά άνισων ανθρώπων στην πολιτική σκηνή (και στις εκλογές);

Μήπως τους δίνει τη δυνατότητα να προωθήσουν τους δικούς τους εκπροσώπους;

Μήπως έχουν τη δυνατότητα να προβάλλουν κάποια σημαντικά θέματα της δικής τους ατζέντας στο γυαλί, όπου αλωνίζουν και λύνουν και δένουν οι μεγαλοδημοσιογράφοι (επίλεκτοι των μεγαλοκαναλαρχών); Μήπως;... Μήπως;....

Γιατί η «αριστερά» δεν προτείνει ουσιαστικές λύσεις σ αυτό το θέμα (ΤΟ ΘΕΜΑ); Σ αυτό πρέπει ν αναφερθείς και να δώσεις απαντήσεις...




Giorgos Roussis

Δεν είναι θέμα ανειλικρίνειας εκ μέρους μου όπως με κατηγορείς .

Προφανώς κάτ εσε κάνω λάθος κι εγώ και ο Μαρξ στον οποίο παραπέμπω, και ο οποίος πρώτος έκανε λόγο για το οτι στα πλαίσια της αστικής δημοκρατίας παρέχονται μέσω των εκλογών ίσα δικαιώματα στην αφηρημένη κατηγορία του πολιτη, σε μια κοινωνία άνισων στην πραγματικότητα ανθρώπων, κάτι άλλωστε που προκύπτει και από την ύπαρξη ιδιοκτητών και μη ΜΜΕ .



Γιώργος Παπανικολάου

Σύντροφε, το ειλικρινά δεν είχε προσωπικό τόνο, αλλά ήταν ουσιαστικά μια προτροπή να σκεφτείς ουσιαστικά πάνω στο θέμα των ΜΜΕ. Δεν είχα καμιά πρόθεση να σε κατηγορήσω (εκτός ίσως απ την «αριστερά» που παρουσιάζεται σαν αριστερά). Αυτό είναι το πρόβλημα στο να γίνει ουσιαστικός διάλογος σήμερα. Θα μπορούσαμε, αντί να θεωρούμε ότι μας κατηγορούν ή υπονομεύουν τις απόψεις μας, να σκεφτούμε ουσιαστικά πάνω στην αντίθετη ή διαφορετική άποψη και ν απαντήσουμε πιο ουσιαστικά. Η απάντησή σου δεν με έπεισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.



Giorgos Roussis

Γειά και χαρά .

Θεωρείς ότι το ανήκω στην "αριστερά" που παρουσιάζεται σαν αριστερά δεν αποτελεί κατηγορία ;

Όσο για την άποψη σου επί του θέματος απλώς παρατήρησα ότι αυτή είναι αντίθετη με τους κλασικούς του μαρξισμού και το σύνολο της μαρξιστικής σκέψης .

Δικαίωμα σου να διαφωνείς αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αυτή μου η παρατήρηση σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα .



Γιώργος Παπανικολάου

Σύντροφε, όταν λες ότι μια άποψη «είναι αντίθετη με τους κλασικούς του μαρξισμού», θα πρέπει ν αναφέρεις σε τι συγκεκριμένα είναι αντίθετη. Εκτός αν θεωρείς τον εαυτό σου αποκλειστικό συνομιλητή των κλασικών και τους άλλους «μη δυνάμενους να έχουν άποψη». Απο δω ξεκινάει το πρόβλημα...



Giorgos Roussis

Είναι λοιπόν αντίθετη στη σαφέστατη και μη επιδεχομενη καμία διαφορετική ερμηνεία , θέση των κλασικών όπως αυτή προκύπτει ήδη από το Εβραϊκό Ζήτημα, οσον αφορά την παροχή ίσων πολιτικών δικαιωμάτων μέσω της αφηρημένης κατηγορίας του πολίτη σε συγκεκριμένους άνισους κοινωνικά ανθρώπους .

Κάτι που όπως έλεγε ο Αnatole France είναι σαν να λες ότι παραχωρείς ίσα δικαιώματα στον επαίτη και τον τραπεζίτη.

Βλέπε και ανάρτηση μου

.http://vathikokkino.gr/archives/126310.

Δικαίωμα σου λοιπόν να διαφωνείς με τους κλασικούς του μαρξισμού τους οποίους προφανώς έχεις μελετήσει σε βάθος , δεν είναι όμως δικαίωμα σου να μην το αποδέχεσαι .

VATHIKOKKINO.GR

Βαθύ Κόκκινο | Η ανισότητα του ίσου αστικού δίκαιου

Βαθύ Κόκκινο | Η ανισότητα του ίσου αστικού δίκαιου



Γιώργος Παπανικολάου

Σε μια χώρα όπου τα ΜΜΕ (των μεγαλοκαπιταλιστών) έχουν εκπορνευτεί στον ακραίο βαθμό, εκείνο που έχεις να πεις είναι ότι «η θέση των κλασικών είναι ότι παρέχονται ίσα πολιτικά δικαιώματα μέσω της αφηρημένης κατηγορίας του πολίτη σε συγκεκριμένους άνισους κοινωνικά ανθρώπους». Αυτό το θεωρείς «μαρξισμό» και όχι ...τρίλιζα, όπου με τις «αρχές» του «μαρξισμού» συμπληρώνεις προβλεπόμενα κουτάκια. Και ξεχνάς τα λεγόμενα του Λένιν ότι «...κι όλοι οι άλλοι νόμοι του καπιταλισμού που ανακαλύφθηκαν απ τον Μάρξ, απεικονίζουν απλά το ιδανικό του καπιταλισμού, δεν απεικονίζουν όμως καθόλου την πραγματικότητά του». Και ο Μάρξ μας προειδοποίησε ότι: «Άλλο πράγμα είναι να παρουσιάσει κανείς την πραγματική διαδικασία, όπου και τα δύο – αυτό που ονομάζει περιστασιακή κίνηση, που όμως είναι το μόνιμο και πραγματικό και ο νόμος του, η μέση σχέση – και τα δύο εμφανίζονται σαν εξίσου ουσιαστικά».

Ποια ισηγορία – που είναι μια πολιτική κατηγορία και όχι κοινωνική ιδιότητα – υπάρχει μεταξύ ενός Βαρδινογιάννη και εκατομμυρίων μισθωτών σκλάβων στις εκλογές; Δεν έχεις κανένα επιχείρημα και καμία πρόταση να προσφέρεις στους εργαζόμενους για να τους βοηθήσεις, εκτός απ το να επαναλαμβάνεις ότι «η θέση των κλασικών είναι ότι παρέχονται ίσα πολιτικά δικαιώματα μέσω της αφηρημένης κατηγορίας του πολίτη σε συγκεκριμένους άνισους κοινωνικά ανθρώπους»;

Λένιν («Σχετικά με τη γελοιογραφία του μαρξισμού»):

Ο σοσιαλισμός είναι ανέφικτος χωρίς δημοκρατία, με 2 έννοιες.

1. Το προλεταριάτο δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τη σοσιαλ επανάσταση αν δεν προετοιμάζεται γι αυτή με τον αγώνα για δημοκρατία.

2. Ο νικηφόρος σοσιαλισμός δεν μπορεί να διατηρήσει τη νίκη του και να οδηγήσει την ανθρωπότητα στην απονέκρωση του κράτους, χωρίς να πραγματοποιήσει στο ακέραιο τη δημοκρατία.

...Όλη η «δημοκρατία» συνίσταται στη διακήρυξη και στην παραχώρηση «δικαιωμάτων», που στον καπιταλισμό είναι πολύ λίγο και πολύ συμβατικά πραγματοποιήσιμα, όμως χωρίς μια τέτοια διακήρυξη, χωρίς αγώνα για δικαιώματα αμέσως, αυτή τη στιγμή, χωρίς διαπαιδαγώγηση των μαζών στο πνεύμα αυτού του αγώνα, ο σοσιαλισμός είναι ανέφικτος».

 

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

ΛΕΝΙΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΤΙΣΜΟΥ

 



ΛΕΝΙΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΡΩΜΑΝΤΙΣΜΟΥ

https://onedrive.live.com/?cid=19E9C5945CF603EC&id=19E9C5945CF603EC%21136&parId=19E9C5945CF603EC%21104&o=OneUp

Greenpeace Το Μάθημα που πήραμε απ την Πανδημία

 

Greenpeace Το Μάθημα που πήραμε απ την Πανδημία

 

https://www.scribd.com/document/499089976/Greenpeace-%CE%A4%CE%BF-%CE%9C%CE%AC%CE%B8%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AF%CE%B1

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Γενετίστρια Alexandra H Caude : τι δεν θα σου πουν ποτέ για τα εμβόλια mRNA

 

 

Γενετίστρια Alexandra H Caude : τι δεν θα σου πουν ποτέ για τα εμβόλια mRNA

(αυτά που κρύβουν οι εμβολιαστές)

Το RNA εισέρχεται στο κύτταρο και το αγγίζει με μεταβολικό προσανατολισμό.

Έπιφέρει ΕΠΙΓΕΝΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ !

 

https://www.facebook.com/GeorgD78/videos/2861856644035203/


Το νόημα της παρέμβασης της Αλεξάνδρας  και της απλουστευμένης (αναγκαστικά) μετάδοσης στους πολλούς της γνώσης που έχει ήδη αποκτήσει η επιστημονική κοινότητα στα θέματα της επίδρασης στις λειτουργίες του κυττάρου και του DNA, κατά τη γνώμη μου δεν σημαίνει άρνηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Αλλά προειδοποίηση ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και η σχετική τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τη λύση τους, μπορούν να έχουν επικίνδυνες και καταλυτικές επιδράσεις, στην εξέλιξη και λειτουργικότητα του ανθρώπινου γένους. Εδώ δεν έχουν θέση οι μικρές (ή «μικρές») εταιρείες που παρακινούνται απ το κέρδος και τον ανταγωνισμό, αλλά η ανθρωπότητα πρέπει να θέσει όλες τις δυνάμεις της, συγχρονισμένα, οργανωμένα, με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών τους, στη διερεύνηση και λύση αυτών των προβλημάτων, κάτω από το πρίσμα μιας μακροπρόθεσμης ματιάς. Η σύγχυση με τους «αρνητές του εμβολίου» δεν θα πρέπει να μας αποτρέψει απ το να υπερασπιστούμε αυτή την άποψη. Η γελοιότητα του «κινήτρου του κέρδους» και της ανταγωνιστικότητας, εδώ φαντάζει τεράστια...



Ωστόσο ας μην αυτοϊκανοποιούμαστε και πάρα πολύ με τις νίκες μας πάνω στη φύση. Για κάθεμια τέτοια νίκη μας, η φύση μας εκδικείται. Η καθεμιά από αυτές, στην πρώτη φάση της, έχει πραγματικά τις συνέπειες που υπολογίσαμε, αλλά στη δεύτερη και Τρίτη φάση, έχει τελείως διαφορετικές, απρόβλεπτες συνέπειες, που πάρα πολύ συχνά, εκμηδενίζουν πάλι τις πρώτες.

Οι άνθρωποι που στη Μεσοποταμία, την Ελλάδα, τη Μικρασία και αλλού, κατάστρεψαν τα δάση για ν αποχτήσουν καλλιεργήσιμη γη, ποτέ δεν μπορούσαν να φανταστούν πως εκαφανίζοντας μαζί με τα δάση και τα κέντρα συλλογής και διατήρησης της υγρασίας, δημιουργούσαν έτσι τις προϋποθέσεις της σημερινής ερήμωσης των χωρών αυτών.

Αλλά αν ώσπου να μάθουμε σε κάποιο βαθμό να υπολογίζουμε τις απώτερες φυσικές συνέπειες των ενεργειών μας που έχουν για σκοπό τους την παραγωγή, χρειάστηκε εργασία χιλιάδων χρόνων, αυτό ήταν κατά πολύ δυσκολότερο σε σχέση με τις κοινωνικές συνέπειες αυτών των ενεργειών μας.

Αναφέραμε την πατάτα και τη διάδοση της χοιράδωσης που είχε σαν συνέπειά της. Αλλά τι είναι η χοιράδωση μπροστά στην επίδραση που είχε πάνω στις βιοτικές συνθήκες των λαϊκών μαζών ολόκληρων χωρών, η υποβολή των εργατών σε πατατοφαγία αποκλειστικά, ή μπροστά στο λιμό που έπληξε την Ιρλανδία το 1847, εξ αιτίας της ασθένειας της πατάτας και έστειλε στον τάφο 1 εκατομμύριο Ιρλανδούς, που τρέφονταν μονάχα με πατάτα ή σχεδόν μονάχα με πατάτα και ανάγκασε να ξενιτευτούν πέρα απ τον ωκεανό, άλλα 2 εκατομμύρια;

Και όταν αργότερα ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική, δεν ήξερε πως μ αυτό ξαναζωντάνευε τη δουλεία, που από πολύ καιρό πριν, είχε καταργηθεί στην Ευρώπη και πως έβαζε το θεμέλιο για τα σκλαβοπάζαρα των νέγρων.

Και σ αυτό το πεδίο, ωστόσο, ύστερα από μακρόχρονη και συχνά σκληρή πείρα, μθαίνουμε σιγά-σιγά συγκεντρώνοντας και εξετάζοντας το ιστορικό υλικό, να διακρίνουμε καθαρά τις έμμεσες, περισσότερο απόμακρες κοινωνικές συνέπειες της παραγωγικής μας δράσης, και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να γινόμαστε κύριοι και ρυθμιστές και αυτών ακόμα των συνεπειών.

Για να επιτύχουμε όμως τη ρύθμιση αυτή, απαιτείται κάτι περισσότερο απ την απλή γνώση. Χρειάζεται μια πλήρης επανάσταση στον τρόπο παραγωγής που ισχύει ως τώρα, και σύγχρονα και σ όλο το σημερινό κοινωνικό μας σύστημα.

Όλοι οι τρόποι παραγωγής που ίσχυσαν μέχρι σήμερα έβαζαν σα σκοπό τους την πραγματοποίηση του πιο άμεσου, του πιο κοντινού χρήσιμου αποτελέσματος της εργασίας. Οι παραπέρα συνέπειες, που μόνο αργότερα εμφανίζονται, και παράγουν αποτελέσματα με τη βαθμιαία επανάληψη και συσσώρευση, παραβλέπονταν ολότελα.

Το πρωτόγονο σύστημα κοινοτικής ιδιοκτησίαςπάνω στη γη, αντιστοιχούσε σ ένα επίπεδο ανάπτυξης των ανθρώπων που ο ορίζοντάς τους δεν έφτανε πιο πέρα απ το αμεσότατα κοντινό. Στην πορεία της εξέλιξης, οι ανώτερες μορφές παραγωγής οδήγησαν στη διάκριση του πληθυσμού σε διάφορες τάξεις και επομένως στην αντίθεση ανάμεσα σε κυρίαρχες και καταπιεζόμενες τάξεις. Με τον τρόπο αυτό όμως, το συμφέρον της κυρί;ρχης τάξης έγινε η κινητήρια δύναμη της παραγωγής.

Οι ξεχωριστοί καπιταλιστές που ρυθμίζουν την παραγωγή και την ανταλλαγή, μπορούν να ενδιαφέρονται μόνο για το πιο άμεσα χρήσιμο αποτέλεσμα των ενεργειών τους.

Πραγματικά, ακόμα κι αυτό το χρήσιμο αποτέλεσμα – εφόσον πρόκειται μόνο για τη χρησιμότητα του είδους που παράγεται ή ανταλλάσσεται – περνάει εντελώς στο περιθώριο και μοναδικό κίνητρο γίνεται το κέρδος που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από την πώληση.

Η κοινωνική επιστήμη της αστικής τάξης, η κλασική πολιτική οικονομία, ασχολείται πρωταρχικά μόνο με τα αμέσως επιδιωκόμενα κοινωνικά αποτελέσματα των ανθρώπινων ενεργειών, που έχουν για σκοπό τους την παραγωγή και ανταλλαγή.

Τόσο σχετικά με τη φύση, όσο και σχετικά με την κοινωνία, ο σημερινός τρόπος παραγωγής λαβαίνει υπόψη κυρίως μόνο το πρώτο, το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα, και ύστερα τους φαίνεται παράξενο που οι απώτερες συνέπειες των ενεργειών που κατευθύνονται προς αυτό το σκοπό, είναι στο τέλος τελείως διαφορετικές, πιο συχνά μάλιστα, τελείως αντίθετες απ αυτό.

(Φρ. Ένγκελς., «Διαλεκτική της φύσης»).





Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Γ. Βαρουφάκης: Το λεφτόδενδρο υπάρχει και μοίρασε απ το 2015 μέχρι σήμερα 5,5 τρις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα!

 

Γ. Βαρουφάκης: Το λεφτόδενδρο υπάρχει και μοίρασε απ το 2015 μέχρι σήμερα 5,5 τρις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα!

Το λεφτόδενδρο υπάρχει. Το λεφτόδενδρο λειτουργεί συστηματικά, καθημερινά.

Γιατί νομίζετε ότι τα χρηματιστήρια παγκοσμίως αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία του καπιταλισμού, την ώρα που ο καπιταλισμός είναι στα τάρταρα; Λόγω του λεφτόδενδρου! Λόγω του γεγονότος ότι οι κεντρικές τράπεζες τυπώνουν τρις ευρώ και δολάρια κάθε μέρα – αυτό είναι το λεφτόδενδρο – και τα δίνουν στους δικούς τους, στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η κ. Λαγκάρντ, πόσα χρήματα έχει τυπώσει απ το 2015; (Ο Ντράγκι και η κ Λαγκάρντ). Να σας πω εγώ. 5,5 τρις. Αν αυτό δεν είναι λεφτόδενδρο, τι είναι;

Θα μπορούσατε σαν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο νάχετε πει ότι ένα κομμάτι απ τα χρήματα τα οποία τυπώνει η ΕΚΤ, εκ μέρους υποτίθεται των ευρωπαίων πολιτών, θα πάνε για να εξασφαλίσουν τις δόσεις.

(Απ την ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη στη Βουλή στις 15/1/2021 για τη διαχείριση της πανδημίας).